Hilton och domedagen

En av samtidens kanske mest irriterande fenomen är välbetald medieelit som lever i sina bubblor, utan kontakt med det som slarvigt kan benämnas verkliga Sverige. Inte sällan bor de i någon av storstäderna, ofta i samma område som de flesta kollegorna. I Stockholm är det Södermalm, i Malmö på Möllan. 

Från upphöjda positioner som krönikörer med fin byline har de gjort som yrke att berätta för mindre vetande (alla andra) hur saker och ting är, inte sällan med långa pekfinger och en egen uppfattning om moral som inte får plats på deras eget kontor ens. De har uppläxningen av pöblen som sitt livselixir. Hur ska mindre vetande (alla andra) annars få veta vad de gör fel, hur fel deras liv och åsikter är och få en rak väg mot frälsning utstakad om inte dessa elfenbenstornssittare hjälper dem? 

Krönikören har blivit vår tids domedagspräster, som hytte med näven och gormade i kyrkan på sin syndiga församling, med svavel i andedräkt och eld i blick skulle massan tuktas till den rätta vägen. 

Johan Hilton uppvisar ett skolboksexempel på det här i sin krönika i veckan, med en rubrik som redan där inleder svaveloset från predikstolen – Disney är helvetet. 

Tydligen valde Hilton, under ansträngande vistelse i The Sunny State, Florida, att frivilligt åka till Disneyland. Han var där under en längre tid för att skriva en bok, som under inga omständigheter tydligen kunde skrivas hemma i kalla Sverige för fyra år sedan. Varför det tog honom fyra år att dra slutsatserna om det förestående helvetet orsakat av Disney förtäljer inte historien men boken han skrev handlade om skjutningen på bögklubben i Orlando. 

Givetvis har Hilton stark klimatångest som han nu måste projicera på läsarna, de mindre upplysta framför allt. Trots att han lyckades bända bort, trycka undan den värsta ångesten helt uppenbarligen eftersom han frivilligt satte sig på en 8 timmars flight till Orlando via Disneys parhäst, den apokalyptiska ryttaren Flyget. 

Han ”hade några timmar att slå ihjäl” så han valde frivilligt att gå in på Disneyland

Här förstår jag om en rad föräldrar som läser det här drar ett så djupt andetag av chock att ni nästan sätter i halsen. Han åkte FRIVILLIGT UTAN BARN i soliga Florida till Disneyland, ett helt annat helvete på jorden för föräldrar än Hilton någonsin kan förstå eftersom han själv inte är förälder (vilket går att läsa sig till på internet). 

Jag har själv spenderat mycket tid i just Florida, varje jul närmare bestämt sedan flera år, och vi har självklart också varit på ett av Orlandos stora två ”världar”, men vi valde Universal eftersom vi har två söner utan någon som helst relation till Disney. Det verkar ha blivit rätt könsuppdelat senaste decennierna, när jag var liten älskade alla Disney. Idag är Disney mycket mer prinsessor och Universal står för superhjältar och Pixar-filmerna. 

Det går att dra några slutsatser från vistelsen som jag tror alla som varit där kan hålla med om men den främsta är – svindyrt. 

Johan Hilitons ”slå ihjäl några timmar” gick alltså loss på 76 dollar per person, alltså nästan 800 kronor.

Men utöver detta tillkommer givetvis mat och dryck på området. Han och vännen la alltså gemensamt för 1600 kronor i entré, plus mat och dryck så gissningsvis gick dessa några timmar på i alla fall 1000 kronor per skalle.

Bara här uppvisar Hilton en förbluffande brist på markkontakt. För ett besök på Disneyland är en ouppnåelig dröm för massa barn. Även för amerikanska barn, trots att det ligger just i USA. Och besöker man parken gör man det förmodligen bara en enda gång i livet. 

En medelålders barnlös man besökte alltså Disneyland för fyra år sedan, frivilligt, och bestämmer sig fyra år senare för att kräkas över både parken och alla de vars drömmar gått i uppfyllelse som besökte parken just när denna dryga stockholmare slog ihjäl några timmar för 1000 spänn. 

Var klimatkrisen han verkar ligga vaken på nätterna över helt obekant för honom när han valde att flyga till Florida, spendera oklart lång tid i den soliga delstaten och dessutom besökte Disney-land, som han givetvis förstår kostar massa koldioxid-utsläpp?

Men likt den predikant många krönikörer identifierar sig har han givetvis med fler bibliska referenser, som Sodom och Gomorra. Disney är syndens näste, sista anhalten innan vi alla brinner upp. 

Den pinsamma lilla meningen till försök att urskulda sig att han ändå är medveten om hyckleriet att han ju flög till Florida väger knappast upp den bombastiska undergångsstämning han vill frammana. Och vad är väl en domedags-krönika från en proppmätt bortskämd medieman utan en liten släng av slentrianförfärande över högern?

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!