MP kräver nästan gratis kollektivtrafik

Desperationen hos MP är rörande. Ena dagen kräver Stenevi att riksdagen ska avbryta sommaruppehållet för att diskutera vädret i Spanien, andra dagen haglar det vanliga förolämpningar. Sedan hon och Bolund tillträdde har MP grävt sig allt djupare ner i träsket och står idag för den fulaste retoriken gentemot motståndarna. Maria Wetterstrand och Gustav Fridolin höll åtminstone på respekten men den är nu som bortblåst om man har gröna ullkläder och näverlur. 

Alla har andra ”har hål i huvudet”. 

 

MP ligger på betryggande avstånd från spärren enligt poll of polls med månader kvar till valet. 

Det senaste desperata utspelet är att de kräver att alla ska åka buss för 100 kr per månad. Utan att leverera kostnad givetvis. 

Kommer ni ihåg Feministiskt Initiativ? Som knappt finns och som i valet om de får under 2,4 % igen helt mister partistödet, hade landets knäppaste förslag. Ett av dem var gratis kollektivtrafik. 

Stefan Fölster, fd chefekonom på Svenskt Näringsliv, roade sig med att räkna på vad detta skulle kosta. Och 100 kr per månad är hyfsat nära gratis ändå jämfört med dagens priset på tusen kronor per månad eller mer i de flesta regioner. 

16 miljarder per år skulle gratis kollektivtrafik kosta så eftersom 100 kronor kan antas motsvara en minst 90 %-ig sänkning kan vi avrunda ner till 14 miljarder minimum i kostnad. 

Eller en höjning av kommunalskatten med ca 4 %-enheter för att finansiera. 

Men någon kostnad, det avkrävs såklart inte medias favoritparti. Det är något de avkräver andra partier. Det är trevlig att de sedan de satt i regeringen började ens kritiseras som vanliga partier men fortfarande kommer miljötalibaner undan gång på gång på att haspla ur sig förslag och idéer utan motfrågor av journalister. 

MP räddades kvar i riksdagen 2018 efter en underbart varm sommar som de lyckades få handla om extremväder. Blott ca 30 000 väljare räddade dem då. 

Klart de är desperata nu, pinsamt nog syns det mer än väl i utspelen. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!