Putin-lögnerna om bensin

Regeringen och krisande Miljöpartiet har hela våren försökt att skylla bensinpriser på 30 kr litern på Putin. Ett perfekt sätt att slippa ta ansvar över en kris de själva orsakat. För höga bränslepriser är grunden till den stigande inflationen ihop med exploderande energipriser, vilket i sin tur har chockhöjt kostnaderna för bland annat matproduktionen i Sverige och det är därför matpriserna stiger. 

Inflationens ursprung är inte Ukraina. Det är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet först förstörde vår energiförsörjning med klimatet som ursäkt, sedan förstörde allt de kunde för alla som på något sätt måste tanka bensin eller diesel. 

När räkningen nu betalas av arga väljare väljer socialisterna som vanligt att skylla ifrån sig. 

Vi kan börja med att gå igenom hur råoljepriset fluktuerat under åren, som är delen av priset vid pump som är marknadspris. Det enda faktiskt, utöver etanolen numera som måste blandas in. 

Resten av priset vid pump är skatter som politikerna styr. 

Under pandemin nådde oljepriset sitt lägsta pris sedan 30-talet. 

 

Diagrammet gäller fram till Ukraina.-krisen. Innan den hade världen de lägsta oljepriserna sedan 30-talet. 

Så vad betalade svenskar för bensin och diesel vid pump då under dessa historiskt låga prisnivåer på olja under 2020 och halva 2021?

Priserna i Sverige steg som aldrig förr. 

Skälet är Miljöpartiets politik men även sossar som alltid sett vanliga människors plånböcker som en aldrig sinande källa för deras händer. Djupt ner i fickorna gräver de nu i barnfamiljer och pensionärers fickor för att få in det som styr de stigande priserna – skatterna. 

Och de tjänar dessutom ännu mer på höga priser eftersom momsen på allt inklusive drivmedel är rörlig så ju högre pris mot konsument desto högre skatteintäkter. 

Staten har tjänat 29 miljoner kronor om dagen på höga priser på bensin och diesel. När du måste tanka för tusenlappar varje gång för att få ditt liv att fungera kan Magdalena Andersson skratta hela vägen till banken. 

På en månad med höga priser på både mat, drivmedel, el och annat som är rekordhögt tjänar staten 900 miljoner kronor extra på moms. 

Här är prisutvecklingen efter Ukraina-kriget. 

Eftersom S och MP fick regera sitt första år på Alliansens budget är det 2016 som är deras första budgetår och de införde direkt indexering av skatterna och sedan världens högsta och dyraste reduktionsplikt. Dessutom höjde de andra skatter för just transporter. 

Här kan ni se prisutvecklingen från 2017 till dagens. 

Som ni ser sänktes priset för att riksdagens tvingade regeringen nyligen, priserna låg betydligt högre bara för några månader sedan. 

Budgetår två för S och MP låg priserna på 13 kronor litern. 

Vi har världens högsta priser vid pump för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gett oss världens högsta skatter.

Det är INTE Putins fel att vi blir ruinerade när vi tankar. Det är bara att sänka världens högsta skatter och ta ner reduktionsplikten till ett minimum. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!