Centern är Folkpartiet 1991

Och plötsligt hände det. 

Det som Annie Lööf sagt sedan 2018 inte skulle hända – hon förhandlade med Vänsterpartiet. Partiet har rasat i opinionen sedan i höstas och partistrateger har slitit sitt hår för att de inte kan vinna hur de än gör. När de valde att stödja Magdalena Andersson blev folk i partiet som aldrig velat vara stödhjul till Socialdemokraterna ännu mer irriterade. När de sedan valde att rösta på sin egen budget så att M, KD och SD-förhandlade budgeten vann och är den landet regeras på blev alla de nya väljarna de tagit från S och MP förbannade. 

De satt i samma rävsax nu. Röstar de inte på sossarnas budget vinner M, KD och SD:s budget igen. Men i den har S det bidrag de och V kallar pension men som inte alls är pension eftersom det tas direkt från statsbudgeten. Istället är det ett bidrag som direkt går till de som aldrig jobbat heltid hela livet och tjänat ihop till sin pension, mestadels bidragstagare och inte sällan utlandsfödda. Många som aldrig jobbat alls. 

Centerpartiet tvingades välja mellan pest eller kolera igen. Och de valde att förhandla med V. 

Fast Annie Lööf hävdar bestämt att förhandlat med V, det har de inte alls gjort. 

Ordet mellanhand dyker upp. Och det är precis så Folkpartiet löste samma dilemma de hade 1991. Historien upprepar sig och Centerpartiet har att hantera det här dilemmat som Folkpartiet löste det, eftersom att ”hålla SD utan inflytande” är det enda som står på deras att-göra-lista. 

Carl Bildt var statsminister och Folkpartiet och Centern valde att stödja honom, utan att kalla sig Alliansen. Men problemet var att Ny Demokrati också kommit in i riksdagen det valet och den borgerliga regeringen fick deras röster. Alltså behövdes de för att vinna majoritet för sina förslag. 

I ett mycket berömt klipp lämnade Bengt Westerberg studion under en debatt mot Ny Demokrati om invandringen, i direktsändning. 

Folkpartiet vägrade prata med NyD. De vägrade till och med att sitta i samma rum. 

Krister Thelin var statssekreterare på Näringsdepartementet då och när jag frågar honom om det parlamentariska läget svarade han så här: 

 

Under hela den då 3-åriga mandatperioden förhandlade helt enkelt Folkpartiet via ombud, Moderaten Lars Tobisson var förbindelseman. 

Är det så Centerpartiet tänkt att hantera Nooshi Dadgostar framöver?

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!