Cervenkas sagor fortsätter

Efter att ha läst honom sedan flytten från mer seriösa SvD – även om han arbetade på den minst seriösa delen SvD Näringsliv, blir jag mer och mer övertygad om att det står i hans anställningskontrakt: ”Ljug och utelämna fakta för att driva opinion mot rika, mot företag och mot högern.”

Han är skamlös faktiskt. Sagorna har berättar i sin bok jag läste och delgav er innehållet här fortsätter i varje krönika han skriver. 

Jag ser det som ett slags kall faktiskt att varje gång Aftonbladet publicerar en sådan här lögnaktig soppa ge er allt det som Cervenka utelämnar. Han är journalist men arbetar ju inte längre för en tidning som uppbär presstöd och är man krönikör får man hitta på. Jag skulle säga att journalist det är han inte just nu, han är liksom jag opinionsbildande skribent. 

För det han skriver här är inte journalistik. 

Han har läst SCB:s statistik om kapitalinkomster eftersom hans livsluft numera är att vara en slags Sheriffen i Nottingham, ingen är för fattig för att kunna kallas rik. 

Återigen är han syfte att läsaren ska häpna över hur otroligt rika det finns och framför allt, hur otroligt många de är. 

Att Sveriges problem är att 1,5 miljoner människor inte är självförsörjande och nästan 700 000 utlandsfödda lever på bidrag bekymrar honom inte. Det är motorn i välfärdssystemet, de som betalar in allra mest, som ska nitas. 

I det här stycket står den sanning som han sedan vägrar att diskutera med läsaren – 110 miljarder (av 342) är kapitalinkomster från försäljning av fastigheter. 

Men det är det intressanta, givetvis. För SCB utgår från deklarationer. Och det år du säljer en fastighet är mycket ofta samma år du också köper en ny. MEN det står inte i deklarationen. Där står inte inköp av fastighet utan bara kapitalinkomst på samma stycke som reavinst från försäljning av aktier och fonder står. 

Sanningen är att bostäder alltid utgör en mycket stor del av de samlade kapitalinkomsterna varje år. På pappret. 

Det är i själva verket bara realiserade mycket kort tid, men måste ändå skattas på eftersom man inte får skjuta upp skatten numera. Och de redovisas alltid i deklarationen, under kapitalinkomster. Pengarna, vinsten från lägenheten eller villan du sålde, sätts direkt in i lägenheten eller villan du ju köpt för någonstans måste folk bo. Mycket få personer har en bostad att sälja utan att tvingas köpa en ny men visst, har du vunnit hyreslotteriet i Stockholm och efter 30 år får en lägenhet så visst. Men med landets längsta bostadskö är det mycket få. 

Cervenka struntar blankt i att berätta för läsarna att 110 miljarder visserligen deklareras som kapitalvinst men innebär bara att pengar studsar på ett konto och sätts in som kontantinsats för ett lån på en bostad. Ingen har fått några pengar i handen att leva loppan för. 

Pengarna realiseras för att betala skatt och sedan är det bundna i en fast tillgång igen för många år framöver. Någonstans måste man bo. 

Att folk med höga inkomster köper och säljer de dyraste bostäderna är också något Cervenka inte yppar, då förstör man ju hela sagan om det orättfärdiga i att ”de rika” har så otroligt mycket pengar så att det sprutar ur öronen på dem. Men dyra bostäder ger höga lån. Vi vet att människor uppgraderar sina liv allt eftersom deras inkomster stiger så den disponibla inkomster ökar inte alls lika fort som inkomsten eftersom man köper större och dyrare bostad och därmed får högre lån och högre räntekostnader. Man köper en bättre bil, kanske ännu en bil. Lånen ökar i takt med inkomsterna. 

Det säger han förstås inte någonstans i texten för fakta och sanningen stör sagan om de rika och giriga. 

Du blir inte rik i Sverige på att tjäna mycket eftersom vi betalar världens högsta skatter på arbete. Ju mer du jobbar desto mer kan Magdalena Andersson få och slänga på bidrag till föreningar bara. 

Jag häpnar hur oseriösa hans krönikor är faktiskt. Han vill inte berätta sanningen. Han vill till varje pris vara någon slags LO-megafon. 

Tragiskt att se hur lättvindigt han kastade titeln journalist över axeln faktiskt. 

Men vet ni vad han mer gör i sin krönika? 

Han använder sin egen sago-bok som referens. Utan att ens skriva att det är hans egen bok

Läsaren ska tro att det är en slags fakta han levererar när jag, som ju läst boken, vet att de 542 miljardärerna han hänvisar till är något han själv ”uppskattat” finns. Han vet inte säkert. Och folks förmögenheter fluktuerar med börsen som bekant eftersom det absolut största värdet när sådana som han ska sammanställa förmögenhet över är värdet på aktier på bolag de äger. Kursen ändras varje dag. 

”……..enligt boken Girig-Sverige.”

Inte ”enligt boken jag själv skrivit”. Det är så genant att jag får sekundärskam faktiskt. Vem gör så ens? Hans bok är en debattbok, inte en faktabok. Han är inte forskare. Och det är som sagt HAN SJÄLV som skrivit den bok han refererar till. 

Ingen borde ta Andreas Cervenka seriöst. Han är en slags mini-me av Anders Lindberg bara. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!