Plastpåsefiaskot

Som så mycket Miljöpartiet gjort politiskt blev även plastpåsen ett fiasko. För siktar man in sig på symbolfrågor och struntar i fakta utan fokuserar på sådant som låter bra på ett pressmeddelande blir det ju så. Gång på gång. 

Trots att den på förhand dömdes ut infördes ändå skatten på plastpåsar. Vi ser väldigt få plastpåsar i naturen i Sverige och de i haven kommer till nästan uteslutande från de 9 största floderna i Asien och Afrika och hamnar till slut även på svenska stränder. Ändå använde Per Bolund just plast i haven som argument varför Sverige nu måste ha en skatt på påsar. 

Den 23 april 2018 skrev jag en mycket delad debattartikel om myten om plastpåsen och att den verkliga miljöboven är den ekologiska tygkassen. För plastpåsar används upprepade gånger och sedan eldas de upp och blir fjärrvärme. 

Några som sa detta på förhand var förstås de som kan allra mest om plast, de som tillverkar den. Och i en nyligen utgiven rapport går de igenom plastpåseskatts-fiaskot bit för bit. Ni kan läsa rapporten här. 

Jag skrev om skatten redan ett halvår efter den infördes, då det ekonomiska fiaskot var ett faktum. Bolund med sin socialist-matte räknade att skatten skulle ge 2,1 miljarder, den gav 200 miljoner per år. 

0,2 % av den svenska nedskräpningen kan härledas just till plastpåsen. Det är inte ens en mätbart miljöproblem i Sverige. 

De som säljer flest kassar av alla är livsmedelshandeln och de såg det alla kunde ana – folk köper idag billiga papperspåsar istället. Som väger 7 gånger mer än en plastpåse och kräver därför mer resurser att tillverka, frakta och lagra. 

En annan effekt av den kassa skatten som över en natt chockhöjde plastpåsarna till 6 kronor styck är att skatten raderat ut försäljningen av svenska miljöanpassade plastkassar till förmån för papperskassarna. 

Avfallspåsarna på rulle har hela tiden varit undantagna och där rusade istället försäljningen. Av plast alltså, inte miljöanpassad plast eller återvinningsbar plast utan plast som görs av olja. Axfood ökade sin försäljning med 80-85 %, eftersom det finns en gräns för vad man accepterar av dumheterna. Och betala 6 kr för en plastpåse var det få som tänkte göra. 

Många tänkte väl som jag att inte en enda krona extra ska Bolund få in på det här dumheterna. Och det blev som sagt bara 200 miljoner kronor första året. Vilket är ofattbart lite i en statsbudget. 

Plastpaniken som eldats på av miljörörelsen har väldigt lite ankring i fakta, istället har de inbillat folk att plast är farligt. 

Jag hoppas att den här meningslösa skatten avskaffas redan i nästa budget eftersom den är en av sittande regerings långa rad av kalkoner. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!