ETC Bygg och marknadshyrorna

Dags att återvända till min favorit, den socialistiska bidragsentreprenörs-koncernen ETC. 

De bygger som bekant hyreshus nu och har lyckats få flera kommuner att ge dem markanvisning. Sosse-styrda Västerås var först ut och där har de första hyresgästerna äntligen 2021 flyttat in, efter flera års försening. Januari 2020 var första planen att inflyttningen skulle börja, då stod det i princip ett utedass där bara. 

Hela tiden har Bidrags-Jesus Ehrenberg utlovat sjukt låga hyror. Som här i Hem och Hyra där ”ovanligt låga hyror” utlovades. 

I Hållbart Byggande utlovade han minst 15 % lägre hyror. 

Hur gick det då med de låga hyrorna han tjatat om?

Det gjordes en värdering av husen 2019. Enligt den är de båda husen totalt värderade till 74 miljoner kronor. Värderingen beställdes av ETC själva och utfördes av SVEFA i april 2019.

Syfte?

För att få de förhatliga banklån han säger att han inte har. Det står ju svart på vitt: ”Ska användas som beslutsunderlag för kreditgivning.”

Enligt den planerade ETC att sätta en hyra på 2100 kronor per kvadratmeter och år för en 3:a på 77 kvadrat. Det är 13 475 kronor per månad. 

Som ni kan läsa bygger kalkylen dessutom på fortsatta låga räntor och högkonjuktur med låg inflation. Vilket är motsatsen mot läget 2022. 

Enligt ETC:s egen byggbudget var planen 28,8 Mkr per hur exklusive moms. 72 miljoner kronor totalt inklusive moms. Men utan fördyrningar. Som ett bygge alltid drabbas av och deras hus är flera år försenade. Priserna på just trä har gått upp rejält redan under pandemin, så mycket som 25 % dyrare för visst virke. 

Så värdset är 74 miljoner men ETC:s kostnad är hemlig, såklart. Vad det i själva verket kostade att bygga två hus lär väl Ehrenberg aldrig erkänna. 

Utöver själva hyran måste alla som bor där betala en särskild hyra, givetvis till Ehrenbergs andra bolag ETC Sol AB, för solcellerna. Oklart hur hög denna särskilda hyra blev. 

Husen har ingen fjärrvärme (!) så man undrar ju hur billig värmepumpen blev i vintras när solcellerna gav nära noll i el under årets mörkaste och i elprismässigt dyraste månaderna. 

I intervjuer och artiklar har bidrags-Jesus själv, Johan Ehrenberg, stått och lovat låga hyror. Han har givetvis snikat till sig ytterligare bidrag för det – det så kallade investeringsstöden som MP hittade på. Det försvann i budgeten för 2022, som M, KD och SD förhandlade. 

Han hade givetvis räknat med statens stöd i all oändlighet för sina byggen och rasade på sin egen tidnings hemsida. 

Han erkänner också utan omsvep att utländska bolag med lägre prissättning byggt husen och de ”slagits” för svenska kollektivavtal. Men tecknade några detta? Vad fick de betalt? Det står inte. Gissningsvis hade han som ju sällan besitter en chans att skryta berättat hur många bolag som betalade svenska löner genom svenska kollektivavtal om det var sant. I själva verket finns bara ett skäl att använda utländska bolag och använda den fantastiska fria rörligheten inom EU – lägre pris. Än svenska bolag. 

Notera också att han använt flyktingar som arbetskraft. Det får man också bidrag för. Från Arbetsförmedlingen så lönekostnaderna för dessa kan ha varit som bäst 0 kr eftersom vi har flera stöd där AF betalar 100 % av lönen. 

Vad blev det då för hyra i det enda huset som ETC faktiskt färdigställt, flera år för sent?

1571 kronor per kvadratmeter. De förhandlade med Hyresgästföreningen och kunde alltså inte ta de 2100 kronor per kvadratmeter man enligt värderingen ville ha. 

Det kanske inte säger så mycket men översatt till en lägenhet med 3 rum och kök på 77 kvadratmeter pratar vi alltså om en hyra på 10 080 kronor per månad. 

För en trea. Är detta det Ehrenberg kallar billigt? Nu gillar jag marknadspriser men det är ju inte det Johan Ehrenberg utlovat. 

Allt är ju relativt. Snitthyran för nyproducerat i Stockholms innerstad är 13 000 kronor för en trea. Snittet i Västerås generellt för en hyresrätt är 7 140 kronor för 70 kvadratmeter.

 

Ehrenbergs ”låga hyror” i Västerås ligger bara 2 000 kronor vad det kostar i den lummiga villaförorten Älvsjö som ligger nära stan.  Över 10 000 kronor för en 3:a i Västerås är knappast billigt. 

Så vad ska vi välja som ”standardhyran” som Johan Ehrenberg innan projektet lovade att hans hyror skulle understiga med minst 15 %?

I Västerås är standardhyran 7 140 kronor för en 3:a. Den ligger han 42 % över idag. 

I själva verket har ETC som med mycket de gör bluffat från start till slut.

Det blev inga låga hyror, det blev marknadshyror. Såklart. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!