Centern i lala-land

En gång i tiden var Centern nästan så små att de inte fanns i Stockholms kommun, de var ett landsbygdsparti. Men det är ett minne blott, idag vill C ha samma väljare som Miljöpartiet och deras nya väljare är betydligt mer vänster än höger. Majoriteten av bönderna i landet kommer nu välja SD före C. 

Så Centern försöker gräva där de står och locka ännu fler Stockholms-röster. I veckan kom partiets träiga ekonomiska talesperson Martin Ådahl med ett utspel – de vill bygga Central Park i Stockholm. Men inte i stan utan på…..Järvafältet. 

Dyra proffsiga arkitektbilder ska måla upp en fantastisk vision om en ny slags stadsdel som har kajak, vattenlek, bad, idrottsplats, grillplatser, idrottsplatser etc. Och som binds ihop med en ny stadsdel. 

Till vänster ser ni alltså befintlig bebyggelse, de utsatta förorterna Rinkeby och Husby. E18 är vägen precis mellan parken och Rinkeby. Den nya tänkta stadsdelen ska alltså ligga norr om Kista är tanken. 

Och husen som ni kan se är höga och dyra. Som Norra tornen lite grann i den nya exklusiva stadsdelen nära mig, Hagastaden. 

Centerpartiet skräder inte orden. De vill lägga 10 miljarder, en mycket stor budgetpost i Stockholms stads ekonomi, för det här är ett lokalt förslag som C i Stockholm går till val på men som Centern nationellt tänkt ska dra röster även till riksdagen. 

Enligt partiet har Järva ”enorma möjligheter”. Och de vill bygga bort segregationen vilket alltså är hela teorin bakom detta storslagna visionära stadsbyggnadsprojekt. 

De vill också att tvärbanan ska gå via de utsatta förorterna Kista, Tensta och Rinkeby. 

Men framför allt vill Centern få bort och byta bilden av Järva. 

Det viktigaste är hur det framstår, inte hur det är. En retorik som alla vänsterpartierna delar i riksdagen. Symboler, plakat och smink ska dölja problemen för ork att lösa dem skulle krävt att man erkände grundproblemen och det vill man absolut inte. 

10 miljarder av stockholmarnas pengar till att putsa på fasaden alltså. För det är ju inte något problem med bilden av Järva, det är problem med Järva som inte kan sminkas bort. 

Jag vet att alla mina läsare inte bor i Stockholm så här kommer den första invändningen med det här urbota dumma förslaget – geografi. Stockholm är landets största stad, avstånden här är större än någon annanstans. Bygga bort problem kanske man kan försöka göra i en liten stad, i Stockholm finns det som sossarna brukar säga utmaningar med det. 

Här ser ni en karta över Stockholm. 

 

Jag har ringat in innerstaden, den består av Vasastan som är de norra delarna och där jag själv bor, Östermalm, city, Gamla stan, Södermalm, Kungsholmen, Lilla Essingen, Stora Essingen, Djurgården och några andra små holmar. Här bor det knappt en miljon personer. 

Men Stockholms kommun är betydligt större än så här. Den inkluderar hela Järva till exempel. 

Det är en mil mellan norra innerstaden där jag själv bor och Järvafältet. Ska du ta dig kommunalt krävs byte till Blå linje och många hållplatser ut. 

Långt mer en än mil mellan de södra delarna av Stockholm och Järvafältet.

Det finns alltså ingen person som åker idag till Järva eller andra ställen som inte jobbar eller bor där. Staden är stor men allas liv är litet, man rör sig där barnen går i skolan, jobbet, gymmet och där man bor. Som i alla städer. Bygga ihop Järva med andra stadsdelar går bara i Centerns huvud och oavsett hur mycket pengar man slänger på en park i Järva kommer bara folk som bor i Järva att använda den. 

Och de där snygga bostadsrätterna de tänkt bygga, vem ska köpa dem?

Utlandsfödda som skaffar sig ett bättre liv drar från de utsatta förorterna till andra stadsdelar så fort de kan. Deras dröm är inte att bo kvar, utan att köpa en lägenhet i Liljeholmen eller i Hagastaden kanske. Nybyggda hyresrätter har mer marknadspriser. Vem i Järva ska byta bostad från en i bruksvärdessystemet och med låg hyra till en med marknadshyror?

Köpkraften i Rinkeby och Tensta är redan låg och som jag redan visat ligger stadsdelen långt från stan dessutom. 

Centerpartiet drömmer om en ny stadsdel som är blandat och mångkulturellt, där svenska barn till direktörer går i skola med utlandsfödda och där små företag poppar upp här och där och skapar jobb.

Vision, möt verkligheten. 

De få företagare som finns kvar är hårt drabbade av olika slags brottslighet. Beskyddarverksamhet, stölder, skadegörelse och gäng som använder deras verksamheter för att gömma eller handla knark. 

Gängen blir allt mer brutala i Järva.

7 av 10 skjutningar i Järva sker nära skolor.

Stadsdelarna där har även högst andel personer som lever på försörjningsstöd. 

Skolorna i Järva är dessutom idag sämst i hela Stockholm, även om det går bättre nu än för ett par år sedan. Stockholm i snitt hade ett meritvärde på 247, snittet i Sverige var 231. Järva hade 2021 bara 211 i snitt. 

Det här kan inte politiker sminka över med kajaker, höghus i trä och drömmar om det mångkulturella paradiset där alla barn leker med varandra och småföretagen frodas.

Det Centerpartiet precis uppvisade är i själva verket det sämsta med samtidens politiker. Där vi idag har flera partier som helt och hållet kapitulerat inför verkligheten utan istället ägnar sig åt att leka fram symboliska förslag, totalt ointresserade av att lösa problem. 

De lever i en fantasivärld. 

Vad är då skälet till varför de nu valåret drämmer till med storslagna arkitektvisioner om ett framtida mys-pysigt Järva långt borta från dagens skjutningar och kassa skolor?

Saker är sällan en slump. 

Centerns nya vänsterprofil har lockat väljare där och nu ser de en möjlighet att växa ännu mer. Kollar man på valresultaten 2018 ser man stora procentuella ökningar just för Centern. 

2014 fick Centern bara 3,06 % röster i hela Yttre Västerort, där just Järva ligger. 

2018 hade de nästan fördubblat detta till 5,98 %. 

En 100 %-ig ökning på bara en mandatperiod är givetvis ofattbart bra. 

I det här ljuset blir Martin Ådahls och Stockholms-Centerns utspel ännu mer genomskinligt. De som det rikaste partiet i riksdagen betalat en arkitektfirma för att rita en saga de vet aldrig kommer infrias. 

Bilderna och förslaget ska bara ses som ett slags valfläsk till potentiella väljare i Järva i valet i september. Så ett utspel som såg cyniskt ut från start visade sig vara ännu mer cyniskt alltså.

De har givetvis inga planer på att slänga bort 10 miljarder på en park och en stadsdel i ett av landets värsta områden. De vill bara få potentiella väljare i Järva att tro det. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!