Kommer regeringen igen att skydda oligarken?

Det var ett avslöjande som flera andra bara försvann. Poff. En jätteskandal ett valår diskuterades i ca en politisk minut, sedan slutade media att intressera sig. 

Regeringen la alltså betydande ansträngning för att förhindra att en av Putins närmaste och en sjukt rik oligark skulle slippa sanktioner, man gick till och med så långt att man sa åt den svenska ambassadören i USA att skriva brev. 

Tror ni att en borgerlig regering kommit undan ett drev om de avslöjats fixat bort sankioner för en rysk oligark? 

Avslöjandet kom 13 april, tidningar skrev den 13 april och den 14 april. Sedan knäpptyst. Det bara försvann. 

Ann Linde och Mikael Damberg personligen har lobbat för att oligarken skulle slippa sanktioner. Hon var då statssekreterare, utrikesminister fram till valet hette Margot Wallström så hon är givetvis också en deltagare i det här och högst ansvarig minister. 

Avslöjandet kom den 13 april och det var statens eget mediebolag som kom med uppgifterna. 

Utrikesminister Ann Linde vill dock idag inte ta något som helst ansvar utan bollade vidare den heta potatisen till en kollega. Regeringens kanske mest anonyma minister Hallberg.

Men inte bara statsråden involverades, även EU-kommissionären åkte för att lobba.

Och högnivå-lobbyingen gav utdelning för plötsligt i början 2019 slopade USA sanktionerna. Bara så där. 


Oleg Deripaska är bara 54 år men äger 26 miljarder dollar han stulit från ryska folket, han la vantarna på det statliga aluminiumindustrin och köpte då Kubal i Sundsvall bland annat. 

Han är även en slags BFF med Putin.

Nu är nämligen Oleg Deripaska uppe på tapeten igen, såklart. EU vill sätta upp honom på sanktionslistan. Den stora frågan är då om Ann Linde och de andra i den feministiska utrikespolitiken kommer låta Putins polare komma undan även denna gång? Samtidigt som han utför sitt krig genom att bland annat våldta barn och kvinnor. 

I Storbritannien där han bor i Londongrad som många andra oligarker hamnade han på sanktionslistan redan i mars. Men Deripaska är ingen latmask även politiskt, han har varit inblandad i massa skit innan. Som avslöjandet att han ville donera pengar till Tory för att på det sättet hålla sig undan sanktionslistorna, vilket The Guardian avslöjade.  

Redan 2019 avslöjades just Deripaska ha haft täta kontakter med Donald Trump redan när han kandiderade till presidentposten. 

Deripaska är enligt CIA en av Putins mest lojala och har jobbat åt Putin i åratal med att fixa vad Putin vill ha. Ett sätt att givetvis hålla sin livsstil intakt, förargar en oligark Putin hamnar han i fängelse. 

Och här kommer alltså Ann Linde, Mikael Damberg och Cecilia Malmström insladdande från sidan med samma uppdrag – att få Trump att släppa sanktionerna. Vilket han till slut gjorde. Jag sätter mina pengar på att Deripaska lyckats utan den feministiska utrikespolitikens största företrädare i världen dock. 

Så sent som i höstas gjorde FBI en razzia mot hans två bostäder i USA, som han säger att han inte äger utan de tillhör släktingar. Skälet?

Penningtvätt, hotat konkurrenter till livet, avlyssnat statligt anställda och utpressat folk. En klassisk rysk gangster med andra ord, som vår regering fjäskat för. 

Ironin är påtaglig att regeringen 1 mars gick ut med en storslagen plan att trycka på i EU för just fler sanktioner mot ryska toppskiktet. Antar att de menar alla UTOM just polaren Deripaska. 

Kommer ni ihåg Hans Dahlgren, som nu är EU-minister?

Mannen som gav instruktioner att radera loggar för att skydda Göran Persson att få ansvar över den katastrofala hanteringen av tsunamin 2004 ska alltså i EU låtsas driva krav för sanktioner mot samma oligark hans kollegor Ann Linde och Mikael Damberg nyss lobbade för skulle slippa sanktioner. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!