Planterad artikel i DN av friskolehatare

Dagens Nyheter har idag en stor artikel som i vanligt ordning är en slags kampanjpjäs mot friskolor, marknadsförd på ettan dessutom. Det vill säga startsidan. 

Den ligger låst men jag ska gå igenom det viktigaste i den för er. Tyvärr har det moderata kommunalrådet Soley Aksöz Lithborn gjort sig till nyttig idiot för de som ligger bakom artikeln – bloggen Balans. 

 

För kommunalråden ville inte ha en ny friskola i kommunen, och det har kommunalråd av alla färger då och då tyckt eftersom deras jobb framför allt handlar om att bevaka kommunens intressen och det ligger i få kommuners intresse att konkurrensutsätta de egna skolorna. Ändå finns det givetvis gott om kommuner där man gillar friskolor generellt, Sollentuna har ett flertal friskolor men just denna ville alltså man säga nej. Det är dock inte det konstiga i artikeln. 

Utan efter stycket om kommuner kontra Skolinpektionen får läsarna träffa två föräldrar och man antar att dessa två alltså är en familj eftersom de poserar på samma bild ihop och DN skriver bara ”träffar vi föräldrarna Camilla Malm och Erik Antonsson”. 

Jag har klippt bilden och visar bara benen eftersom jag inte vill bryta mot upphovsrätten, vill ni se hela bilden får ni surfa in på DN. Men ni förstår min poäng ändå. 

De har båda väldigt bestämda åsikter om friskolor – de gillar dem inte. Det är tydligt. Först på bilden nedanför när alla sitter på en bänk framgår det att barnen bara är hennes, det är alltså två familjer som intervjuas och inte en. 

Camilla misstänker att friskolor bara handlar om att tjäna pengar. 

Men i vanlig ordning är det här inte vilka som helst som DN bara råkat stöta på när de gick runt i Sollentuna och letade efter föräldrar att intervjua. Och bara råkade hitta två stycken som hatar friskolor, i en kommun som gång på gång röstar fram en ledning av kommunen som är borgerlig och som är för friskolor att tillägga så sannolikheten att hitta föräldrar som gillar friskolor torde vara större just i Sollentuna än i en sossestyrd kommun. 

Både Camilla Malm och Erik Antonsson är en aktiv del av Skoltwitter och sympatisörer till bloggen Balans, som redan dagen innan artikeln kom ut visste att den skulle komma.

Eftersom de med stor sannolikhet ”hjälpt” journalisten Peter Lettmark att hitta just dessa friskolehatande föräldrar. 

Camilla Malm är en person som i princip inte skriver något annat än friskolehat och verkar vara en av de tio på Twitter som RT Markus Larsson mest, nästan vad han än skriver faktiskt är hon där och RT. 


Erik Antonsson RT också Larsson men inte med samma frenesi. Han skrev själv på Twitter om sin intervjudebut. 

 

Och Erik Antonsson är inte heller en opolitisk vanlig farsa som bara råkade gå ut från skolan när DN kom förbi utan han är socialdemokrat som tidigare varit aktiv i SSU. Hans fru är lärare. 

En annan detalj är att Antonsson bor i Rotebro, inte ens i närheten den skola där DN ”råkar” hitta honom. Hans barn går inte ens i den skolan utan i en kommunal skola DN påstår konkurreras ut mest av den nya. Så om de inte hittade honom utanför skolan, hur kom de i kontakt med just honom då?

Återigen har en artikel som ska visa vanliga människors missnöje med något visa sig vara en av vänstern planterad artikel. 

Joe the Plummer här visar sig vara en sosse som själv opinionsbildar online mot friskolor, ihop med en annan person som gör just det.

Det hjälper dessutom inte att att artikelförfattare Peter Lettmark i maj kommer med en bok som kritiserar friskolor. Han har garanterat haft massa kontakt med bloggen Balans och deras påhittade ”gräv” av årsredovisningar de inte kan läsa. 

Artikeln är varken nyanserad eller journalistik, det är en PR-artikel för hans egen bok. Det är helt uppenbart. 

En blogg som påstår att de lever på Swish men alltså enligt egen utsago omsätter 750 000 om året*. Pengar de enligt dem själva alltså tar skattefritt då vi inte har gåvoskatt i Sverige och de lever ju bara på Swish. 

* 60 000 000  / 80 = 750 000 kr/år

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!