Fegheten inskränker yttrandefriheten

Vår yttrandefrihet skyddas i våra grundlagar, så viktig tycker vi att den är. En förutsättning för demokrati som måste skyddas från fega och klåfingriga politiker. Därför är grundlagar svåra att ändra.

Men det är ju först när våra grundläggande fri- och rättigheter, reglerade i de mänskliga rättigheterna, som statusen på dem testas och den svenska yttrandefriheten är hotad på många sätt.

Jag har skrivit en hel bok om det, som hade oturen att ges ut i april 2020.

Vi har inga lagar mot hädelse i Sverige. Med andra ord, ingen religion är undantagen yttrandefrihetens gränser och kränka och håna vilken religion som helst har man rätt att göra. Det finns starka krafter som vill ändra detta.

Men idag skyddas med rätta alla som vill uttrycka sin grundlagsfästa yttrandefrihet så. Lagen skyddar framför allt otrevliga åsikter då de fina åsikterna knappast behöver skydd.

Avsändaren av budskap är inte heller villkorad utan även den vidrigaste lilla människan skyddas att säga vad hon vill. Återigen är det framför allt dessa lagen behöver skydda. En avsändare som alla gillar behöver knappast det skyddet lika mycket.

Därför är det tragiskt och beklämmande att se så många som nu tycker att Pauldan är skurken här och att han aldrig borde fått tillstånd. Att det var fel eftersom det blev upplopp.

Sanningen är att det är extra viktigt att ge just hädelse tillstånd för att visa landets muslimer hur en liberal demokrati fungerar. Att här får alla skydd att säga vad man vill.

Att din känsla av att bli kränkt är irrelevant juridiskt eftersom yttrandefriheten trumfar det.

Religionsfrihet är en negativ rättighet. Det innebär skydd från repression för att du utövar religion. Staten får inte hindra dig att tro.

Inte skydd mot att bli kränkt.

Kravallerna är det enda brottet. De som deltog bröt mot lagen och ska straffas. Pauldan må vara en sorglig liten skit till man med avskyvärda åsikter men han har rätt och de andra fel, alla andra faktiskt som stämmer in i klagokören mot polisen.

Att ens delta i en debatt om kränkthet som tyvärr media alltid gör är också fel i sak och visar bara frihetshatande muslimer att de har rätt.

I en demokrati måste man acceptera att andras åsikter kan göra en arg eller ledsen men det får du tugga i dig.

Ingen, och det menar jag ingen, har rätt att utöva våld för att man blivit kränkt. Börjar vi ge sympati till det är backen brant ner mot att tumma på den liberala demokratins fundament.

Vi måste stå eldade och peka med hela handen här – det är ni som deltog i upploppen som ska straffas varje gång. Inte den med dåliga åsikter.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!