Sosse-kappan fladdrar i Putins flåsande

Tydligen har sossar snart alltid tyckt att Nato är bra och Ryssland farligt. För så brukar det ju låta när sosseriet baxar hela apparaten 180 grader för att plocka väljare och vinna makt. 

Principerna numera har varit många för man kastar dem så fort de krävs. 

Som att numera kalla alla Putinister och ryssvänliga, när det nyss var Trump. Annika Strandhäll och Anders Lindberg med flera försöker bräcka varandra i hyckleriet. 

Det är bara spöket som ändras, det man ska skrämmas med. Är det inte Orban eller Trump är det som sagt Putin. Sosse-maskinen ska nu dränka motståndet i ryss-klet och Putin-fanclub. 

Dags att påminna lite om fakta. 

Anders Lindberg jobbade i åratal åt Sveavägen 68. Han slutade först efter valfiaskot när han och Karin Pettersson skulle göra fifflaren Mona Sahlin till statsminister och vi kom undan med bara förskräckelsen, drygt 2 % skiljde då mellan Sahlin, kommunist kamrat Ohly och Maria Wetterstrands regering och Alliansen. 

Vi tar det igen – Anders Lindberg och Karin Pettersson kampanjade för en regering med en kommunist som statsråd. Det var 2010 års regeringsalternativ. 

Han var chef över omvärldsbevakning, det vill säga spionchef som Aftonbladet kallade honom när han 27 oktober 2010, efter valförlusten, rapporterades fått jobb som ledarskribent på Aftonbladet Ledare. En redaktion som än idag står under kontroll av S och LO, trots att resten av tidningen ägs och kontrolleras av Schibstedt. Karin Pettersson var politisk redaktör då, hon fick sedan sparken från det jobbet i samband med #metoo eftersom både Virtanen och Fadakar hörde till hennes redaktion. 

Anders Lindberg och Karin Pettersson kampanjade under valet med följande politiska krav – USA skulle av en socialdemokratisk/kommunistisk/miljöpartistisk regering avkrävas att stänga samtliga av sina baser i världen. 

Det skulle varit Sveriges officiella utrikespolitik. Mer Putin-vänlig politik får man ju leta efter, han hade väl skickat ett fång rosor som tack till Mona Sahlin. 

Läser man dokumentet ser man också tydligt ryss-vänliga stycken parallellt med att hatet mot USA syns igenom tydligt. 

Den här geniala gemensamma utrikespolitiken hade arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av Urban Ahlin, Lena Hjelm Wallén, Hans Linde, Ulla Hoffman, Per Gahrton och Peter Rådberg. 

Men att Socialdemokrater samarbetar med kommunister är ju inget nytt även om de låtsas som det aldrig hänt. Första kolumnen är Socialdemokraterna, den sista Sveriges Kommunistiska Parti/Vänsterpartiet Kommunisterna/Vänsterpartiet (sedan 1991). Det mörkare rosa visar socialdemokratiskt regeringsinnehav, det ljusare samarbete med Socialdemokrater.  

12 mandatperioder sedan 1948 har sossarna regerat genom att samarbeta med kommunister. 

2022 går de till val på en 13:e mandatperiod som stödjer sig på kommunister. Vars parti inte bara samarbetat med Kreml, de har varit en del av Kreml sedan starten till järnridån föll 1989. 

Jag tänkte göra en tidslinje för att illustrera så att till och med Anders Lindberg förstår. Från att kommunisterna bildade eget parti 1921 till 1964 var det Moskvas åsikter som fördes fram, de var inte ett självständigt parti. Från 1946 började partiets medlemsantal öka och uppgick då till 48 000 personer. De rekryterades på arbetsplatser främst, vilket Socialdemokraterna ogillade. 

Sossarnas kamp mot ”lössen i den röda fanans veck” har bara handlat om konkurrens, inte åsikterna. 

 • 1912: svenska kommunisten Olof Aschberg startar Den nya banken, i styrelsen sitter Hjalmar Brantings barn och banken får direkt LO och Kooperativa Förbundet som kunder. 
 • 1920: Sverige får sin första socialdemokratiska statsminister. Hjalmar Branting slöt nästan direkt handelsavtal med bolsjevikerna, som var under bojkott av resten av världen. Sverige var därmed det första landet som inofficiellt erkände den ryska revolutionens nya stat Sovjetunionen, ledd av Lenin och Stalin. 
 • 1921: Sveriges Kommunistiska parti bildas officiellt.
 • 1920-1930-talet: Sverige tvättade Lenins och Stalins stulna guld genom Olof Aschbergs bank i Stockholm och Tallin som möjliggjorde hela grundandet av förtryckarstaten Sovjetunionens ekonomi.
 • 1928: Svenska kommunister startade med hjälp av Moskva bolaget Naftasyndikat, som sålde rysk stulen bensin till svenska konsumenter via mackar och hjälpte de ryska kommunisterna att spionera på Sverige. 
 • 1937: Nafta-syndikat säljs. Plötsligt får SKP/Vänsterpartiet en massa pengar och köper ett eget tryckeri, Kungsgatan 84 som de fortfarande äger och kursgården Björnnäs. 
 • 1939/40: Sveriges Kommunistiska Parti/Vänsterpartiet röstar som enda parti för att Hitler och Stalin skulle dela upp Europa mellan sig – Molotov Ribbentrop-pakten. De röstade senare också nej till att hjälpa våra finska bröder mot Sovjet i finska vinterkriget. 
 • 1939 fyllde Stalin 60 år. Då skrev SKP:

  ”Ur hela komplexet av Stalins omätliga historiska insatser vill jag gripa ut en detalj – tillkomsten av ickeangreppspakten mellan Sovjetunionen och Tyskland, som i blixtbelysning illustrerar Stalins geni och hans betydelse i den internationella politiken.”

 • När Hitler ockuperade Norge 1940 skrev SKP:

  ”Det är de små staternas beskyddare England och Frankrike som med sin flagranta kränkning av Norges suveränitet framkallar detta läge”.
 • 1946: Tage Erlander blir ny partiledare och statsminister. Han bestämde att ta kampen mot kommunisterna på arbetsplatserna för där skulle ju LO ha monopol på att rekrytera till S.
 • KomIntern, som SKP var med och grundade, avskaffades 1950 men pengarna till SKP fortsatte att komma via ”Den internationella fackföreningsfonden för hjälp till vänsterorienterade arbetarorganisationer” efter 1950 och framåt. Minst 563 miljoner dollar totalt till världens alla möjliga kommunistpartier, bland annat det svenska. 
 • 1948: Tage Erlander väljer att samarbeta med kommunisterna för att få makten. 
 • 1949: CH Hermansson kallar Stalin ”fredssakens största företrädare” i samband med gratulationerna på hans 70-årsdag. 
 • 1949: Socialdemokraterna börjar samarbeta med kommunistiska DDR om utbildningspolitik och den svenska skolan, ett samarbete som varade till järnridån föll. Ledande var Stellan Arvidsson.
 • 1950-1963: SKP fick mellan 20 000 och 70 000 dollar per år av Moskva. 
 • 1951: Hilding Hagberg ersätter Sven Linderot som partiledare för SKP. 
 • 1953: Stalin dör. SKP skriver:

  ”En stor och smärtsam förlust har drabbat hela den framstegsvänliga mänskligheten. Stalin är död. Vår tids störste folkledare och statsman, den socialistiska samhällsvetenskapens geniale mästare, kommunismens banérförare har gått ur tiden.”

 • 1960: Socialdemokraterna väljer återigen att samarbeta med kommunisterna för makten.  
 • 1962: Polisen gör en genomgång och hittar 182 företag som kommunisterna äger, många säljer produkter tillverkade bakom järnridån. Många används som väg in för sovjetiska kommunister för att till exempel skaffa sig information om Sverige. 
 • 1964: CH Hermansson blir ny partiledare för kommunisterna. När Stalin dog 1953 sa CH Hermansson på ett tal på Medborgarplatsen:

  ”Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia. Att vara kommunist, det är att ha Lenin och Stalin till föredöme. Stalin är en av alla epokers mest geniala vetenskapsmän.”

 • 1964: Socialdemokraterna tar återigen hjälp av kommunisterna för att behålla makten. 
 • 1964: Kommunisterna köper kursgården Syningen i Norrtälje som de fortfarande äger, för pengar från bolaget Sovjetfilm AB. Vars verksamhet var att samla in pengar just till kommunistpartier utanför Sovjet. 
 • Fram till 60-talet tog Vänsterparitet kontanta bidrag från Moskva. 
 • 1967: SKP ändrar namn till Vänsterpartiet Kommunisterna.
 • 1968: CH Hermansson fördömer Sovjets invasion av Tjeckoslovakien i Pragvåren men ett par månader senare åker ändå folk från VPK på kongress till Prag och Warsawa-paktens alla kommunister. 
 • 1970: I valet 1970 stödjer sig S igen på kommunisterna
 • Pengarna fortsätter att komma men från slutet av 60-talet är de förtäckta bidrag: annonser i alla deras tidningar, betalda utbildningsresor, sponsring av olika föreningar och organisationer de ägde, tryck av broschyrer etc i deras tryckeri Västermalms Tryckeri AB etc. Pengarna strömmade från Moskva till Vänsterpartiet Kommunisterna ända till järnridån föll 1989. 
 • 1972: Sverige erkänner DDR som första västland.
 • 1972: Vänsterpartiet antar ett nytt leninistiskt partiprogram. 
 • 1973: Ännu ett val bygger Socialdemokraterna sin makt på kommunisterna
 • 1975: statsminster Olof Palme åker till VPK:s systerparti på Kuba och Fidel Castro och hyllas på gatorna. 
 • 1975: På VPK:s kongress förband man sig att utveckla samarbetet med andra kommunistiska partier. Fördöma olika stater var inte lämpligt. 
 • 1976 förlorar S med sin partner VPK makten. 
 • 1978: På Vänsterpartiet Kommunisternas kongress deltar kommunister från Sovjetunionen i förhandlingarna. Samma år går Lars Ohly med i partiet. Samma år går även Jonas Sjöstedt med i Kommunistisk Ungdom. På kongressen hyllas Sovjetunionens betydelse i kampen för fred och avrustning och man riktade uppskattning både mot Polens kommunistiska parti och det rumänska samt det ungerska. Man meddelade också fördjupat samarbete med DDR:s kommunistiska parti SED. 
 • Samtidigt mördar kommunisten Saloth Sar, eller Pol Pot, över 2 miljoner invånare i Kambodja mellan 1975 och 1979. Kommunisten Jan Myrdal besöker landet och imponeras av Pol Pot. 
 • 1980 uppmanade Socialdemokraterna Vänsterpartiets Lars Werner att partiet skulle gå ifrån leninismen men de vägrade konsekvent. 
 • 1981: CH Hermansson intervjuas av Janne Josefsson i Sveriges Radio i programmet Apropå om öst-staterna och förtrycket och han fäller citatet:

  ”Här handlar det ju inte om att sitta i ett litet land uppe i Norden och mora- lisera över utvecklingen i andra länder och säga att det där är bra, det där är dåligt”.

  I samma intervju sa han att demokrati inte får uppfattas som ett absolut begrepp. Hermansson var då gruppledare och satt i VPK:s partistyrelse. 

 • 1982: Olof Palme blir återigen statsminister och tar hjälp av kommunisterna.
 • 1983: Vänsterpartiet Kommunisternas partiledare Lars Werner åker till Nordkorea på besök.
 • 1985: Samma sak i valet 1985 – S bildar regering och får stöd av kommunisterna. 
 • 1985: DDR:as utbildningsminister hälsar på Sverige
 • 1987: Vänsterpartiet Kommunisternas partiledare Lars Werner skickar grattistelegram till Nordkoreas diktator Kim Il Sung på födelsedagen, å VPK:s vägnar givetvis.
 • 1988: Socialdemokraterna vinner igen valet och samarbetar med kommunistern
 • 1989: Statsminister Ingvar Carlsson besöker DDR. 
 • 1989: Vänsterpartiet skickar hyllingstelegram till Erich Honecker på 40-årsfirandet för DDR.
 • 1989: Muren föll men Lars Ohly grät. Vänsterpartiet Kommunisterna kallar sig bara Vänsterpartiet, nu när Sovjet försvunnit. 
 • 1994, 1998. 2002: Socialdemokratiska regeringar bygger maktinnehavet på kommunister, vars parti från 2002 leddes av en person som kallade sig själv kommunist dessutom. 
 • 2010: Socialdemokraterna går till val på en regering ihop med kommunister, och miljöpartister. 
 • 2014: Socialdemokraterna och Miljöpartiet regerar med hjälp av kommunister. 
 • 2018: för första gången sedan 1948 utestängs kommunisterna från förhandling med Socialdemokraterna eftersom Centerpartiet och Folkpartiet krävde det. 
 • 2022: Socialdemokraterna går återigen till val på samarbete med kommunisterna. 

Socialdemokraterna har aldrig haft problem med kommunister eller Ryssland.

De har i själva verket stött varje maktinnehav på just Sovjetfinansierade svenska kommunister sedan strax efter andra världskriget och framåt med några få undantag. 

Men det finns ju mer nutida exempel på Socialdemokraternas hycklande kring Kreml. 

2019 röstade alla svenskar utom sossen Ola Möller i Europarådet för mänskliga rättigheter (PACE) emot att släppa sanktionerna mot Ryssland.  Sossarna röstade alltså för Kremls linje. 


Vänsterpartiet röstade 2022 som enda parti nej till att skicka vapen till Ukraina och i Europaparlamentet röstade Malin Björk från V nej till att fördöma Putins invasion. 

Jag tycker Annika Strandhäll och Anders Lindberg et al ska sitta ner i båten omedelbart. 

Ni har noll trovärdighet när det kommer till Putin, Ryssland och samarbete med dem. 

………..

Inom kort kommer jag lansera en betalvägg på 59 kronor per månad. För utan läsarintäkter kommer jag inte kunna fortsätta. Vill du fortsätta läsa mina granskningar hoppas jag du då blir prenumerant.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!