Gas-populism i MP

Miljöpartiet är desperata. De ligger fast långt under spärren och det är ett halvår kvar till valet. 

Följer man deras Instagram kan man hitta inte mindre än 11 inlägg sedan 4 mars om ”Putins olja och gas” som Miljöpartiet påstår flödar in i Sverige. 

 

Det lustiga är att Per Bolund aldrig tidigare brytt sig nämnvärt om särskilt Putin, han vill förbjuda alla olja och gas i hela världen. 

Så sent som i november krävde han att Norge skulle sluta med allt som har med olja att göra.  

Ännu lustigare är att Per Bolund och Märta Stenevi inte låtsas som om Maria Ferm finns för hon är deras ledamot i EU-nämnden och det är forumet för just att driva frågan om rysk gas och olja. 

Per Bolund låtsas inte heller om att hans departement 2017, när Isabella Lövin var miljöminister, sa ”toppen, kör!” till EU-nämnden angående just Nord Stream 2. 

För drygt ett år sedan lämnades en skriftlig fråga in, inte av en miljöpartist utan en liberal, till Ann Linde om just Nord Stream. 

Svaret från den regering som Per Bolund satt i som Miljöminister var……nej. Man skulle driva Nordstream vidare. 

Regeringen fattar alla beslut kollektivt och är kollektivt ansvariga så Per Bolunds företrädare Isabella Lövin är alltså ansvarig för att den regering hon satt i sa slutgiltigt ja till Nord Stream 2. Miljöpartiet sa ja till det här. 

 

För Sverige har inget direkt flöde av gas från Ryssland, till exempel Litauen har. De har nu meddelat att man stoppar all rysk gas. 

Vi får den gas vi importerar från en pipeline från Danmark, som i sin tur får sin gas både från egna fält i Nordsjön och från det europeiska gasnätet. En DEL av gasen i det nätet kommer från Ryssland. 

Fram tills nyligen var Preem landets största importör av rysk tjockolja som jag berättat i tidigare inlägg. Vi har under många år minskat beroendet av rysk olja till förmån till just den olja som Bolund ville ge sig på i november – den norska. När kriget bröt ut var det bara 7 % av hela vår import som kom just från Ryssland, tack och lov. Mestadels köpte Preem den. 

Men Preem meddelade några dagar efter kriget att man slutar köpa tjockolja från Ryssland helt och hållet. 

OKQ8 köper olja via finska Neste som i sin tur köper från bland annat Ryssland så att sluta köpa rysk olja rakt av är inte så lätt eftersom den är blandad men det lär komma snart. 

Det finns alltså bara små mängder rysk olja i Sverige att sluta med och gasen får vi från EU. 

Kan då EU bara stänga ner importen? Nej, tack vare Per Bolund, hans parti, deras partis systerpartiet och hela den globala miljörörelsen som delvis är finansierad av Putin dessutom. 

För på grund av massiv nerläggning av driftsäkert nationell kärnkraft har Tyskland, vi och andra länder gjort oss beroende av import. Om EU stängde all gasimport från Ryssland skulle stora delar av EU:s industrier fått lägga ner, industrin står för 30 % av all gasförbrukning i Europa. 

En enorm ekonomisk katastrof. Som skulle leda till livsmedelskris dessutom, i hela EU. 

EU-nämnden där Maria Ferm representerar Miljöpartiet är överens om att frågan om rysk gas och olja ska driva i EU eftersom det är där den hör hemma. Ändå låtsas Bolund som om det är en fråga för svenska politiker i riksdagen. 

Den danska regeringen, vars åsikt ju påverkar oss eftersom vi får vår gas via dem, tycker exakt så: man kan inte bara stänga av kranen nu utan att ersätta med annat. Just nu pågår förhandlingar för att öka importen av gas från USA och Qatar, flytande gas. Och att europeisk enighet är det centrala. 

Verkligheten har aldrig någonsin hindra en miljöpartist. 

Men skamlösheten och den generande populismen som nu styr ett allt mer desperat Miljöpartiet är beklämmande. Att utnyttja kriget för att låtsas att saker är något annat än det är och inte kännas vid sitt eget ansvar. 

Fast när man tänker efter är just ansvar och miljöpartist ömsesidigt uteslutande. 

Ska vi gissa att de lyckats lägga ut ytterligare 11 bilder om ”Putins olja och gas” innan månaden är slut?

…………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!