Sök
Stäng denna sökruta.

Helikopterpengarna från sossarna

Uttrycket helikopter-pengar kommer från Milton Friedman, redan 1969 för att illustrera en statlig okonventionell åtgärd för att stimulera en stats ekonomi.  Syftet är att stimulera ekonomin och öka konsumenters spenderande så att man får fart på en ekonomi som på olika sätt stagnerat.  Framför allt när inflationen ökar och människor därför får allt mindre disponibel inkomst som gör att de kan spendera mindre och mindre och ekonomin därför krymper. Landet hamnar i lågkonjunktur och för att få igång hjulen igen kan alltså olika varianter av helikopter-pengar vända den negativa utvecklingen, är teorin bakom.  Det kan man göra via att sänka skatten till exempel, öka statens utgifter eller som i Sverige - ge kontanta bidrag för att människor fått för...

Det här inlägget är låst

För att läsa resten av det behöver du prenumerera via Patreon och betala minst 45 kr (plus moms)per månad. Om du ser detta meddelande trots att du stöttar mig via Patreon så beror det på att du inte är inloggad. Logga in och försök på nytt! Genom att prenumerera stöttar du mitt arbete med att granska makten. Du bidrar till att jag kan nå ännu fler läsare och skapa ännu bättre innehåll. Tack!
To view this content, you must be a member of Rebecca's Patreon at %%currency_sign_front%%1%%currency_sign_behind%% or more
Unlock with Patreon