Helikopterpengarna från sossarna

Uttrycket helikopter-pengar kommer från Milton Friedman, redan 1969 för att illustrera en statlig okonventionell åtgärd för att stimulera en stats ekonomi. 

Syftet är att stimulera ekonomin och öka konsumenters spenderande så att man får fart på en ekonomi som på olika sätt stagnerat. 

Framför allt när inflationen ökar och människor därför får allt mindre disponibel inkomst som gör att de kan spendera mindre och mindre och ekonomin därför krymper. Landet hamnar i lågkonjunktur och för att få igång hjulen igen kan alltså olika varianter av helikopter-pengar vända den negativa utvecklingen, är teorin bakom. 

Det kan man göra via att sänka skatten till exempel, öka statens utgifter eller som i Sverige – ge kontanta bidrag för att människor fått för höga räkningar på grund av politiska beslut man tagit och det är valår. 

För det är precis det som håller på att hända 2022. Socialdemokraterna applicerar helikopter-pengar som valfläsk och jag har inte sett en enda text som faktiskt avslöjat exakt vad det egentligen handlar om.

Kärnkraften håller i raskt takt på att avvecklas och när kylan slog till efter jul som den alltid gör, och vinden på grund av kylan försvinner, som den alltid gör, slog el-priserna i taket. 

Precis som förväntat givetvis, konstant el-brist och sky-höga elpriser är ju Miljöpartiets drömsamhälle som vi nu håller på att realisera. Men sossarna fick panik. Det är valår. Deras väljare skulle tänkas kunna straffa dem för att hela semester-kassan äts upp av el-räkningen.

Så snabbt som sjutton, redan den 12 januari, meddelande regeringen att kompensation skulle komma men inte med lägre el-priser eller lägre skatt. Nix, med kontanta bidrag så att alla har råd att betala den skyhöga skatten och momsen. Upp till 6 000 kronor per person utan någon mot-prestation, pengarna kommer via el-nätsbolagen helt automatiskt. 

Och här har vi helikopter-pengar nummer ett – upp till 6000 kronor per hushåll. 

Regeringen har i åratal, med Miljöpartiet, gjort det dyrare och dyrare att äga och köra en bil. Man har indexerat skatter så att de höjs automatiskt, infört svindyra straffskatter via bonus Malus, och reduktionsplikten har ytterligare ökat priserna. Så vi har i vinter även sett enorma ökningar av bensin- och dieselpriserna som regeringen nu passar på att skylla på Putin trots att han inte har något med deras beslut att göra. 

Regeringens lösning?

Att ge alla bilägare ett automatiskt kontant bidrag på 1000 kr eller 1500 kronor. Och eftersom det betalas automatiskt kommer bilmålvakter kunna få 1000 kronor per bil de står registrerade på men inte alla de som äger en bil via sitt eget företag eller arbetsgivaren. 

De får noll kronor. 

Men förslaget är ändå helikopter-pengar nummer två. 

Det tredje hittills är att barnfamiljer med bostadsbidrag bara tillfälligt just över valet fram till årsskiftet får 25 % högre bostadsbidrag. 

Sedan man också på ett sätt se sossarnas idé om ett permanent höjt bidrag för pensionärer som inte jobbat, det så kallade ”garantitillägget” som en variant av helikopter-pengar eftersom det om det klubbas skulle betalas ut automatiskt till alla som kvalar in, dvs man behöver inte ansöka, och förmånen är permanent. Varje månad till man dör. Skattefritt. 

Men valrörelsens har inte ens inletts på riktigt. Så vi kanske får se ännu fler varianter. 

Som av en slump har LO och sossarnas egen tankesmedja Arena, som sällan tänker självständiga tankar utan alltid har PM från Sveavägen 68 på skrivbordet, skrivit just om helikopterpengar. År 2020 skrev de så här:

”Helikopterpengar är inte populism – det är i högsta grad ett seriöst och vedertaget förslag”

”Ett effektivare och rättvisare sätt att nå det målet hade varit helikopterpengar. Det ger medborgare och småföretag trygghet att klara hyror, räntor, amorteringar, mat och räkningar under krisen.”

Och vips trollar sossarna valåret fram inte en bunt helikopterpengar utan flera, i syfte att både köpa sig röster och stimulera en ekonomi där inflationen nu stiger och lågkonjunkturen hotar. 

Kommer vi ha en debatt om det här nu, för den här frågan måste upp på dagordningen eller sover alla andra partier? Ser ni inte att sossarna rakt framför er håller på att fylla sin röda helikopter med skattepengar som ska regna ner lagom till valet?

………………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!