Centern och vindkraftslobbyn

Centerns förvandling till Socialdemokrater sker på fler än ett sätt. De har lärt sig av Socialdemokraterna vikten av att utnyttja sina positioner för att bäst kunna gynna egna intressen och vänner. 

Vindkraften är en sådan bransch där Centerpartiet via olika kontakter har stora intressen i. Och som av en händelse är just Centern sedan många år en av pådrivarna för att kraftigt bygga ut just den kraftkälla som står still när det är som kallast. Och som placeras där just deras kärnväljare bor – på landsbygden. 

Nu försöker Centern dra nytta av Putin för att pusha för mer vindkraft. 

Centerns kopplingar till vindkraften går långt tillbaka. Som Olof Johansson, före detta partiledare som gick till vindkraftsindustrin. Redan 1994 skrev han till exempel den här motionen, när C präglades av ett grundmurat hat mot kärnkraft. 

De ville redan då att vindkraften skulle byggas ut kraftigt och att kommunerna skulle tappa sitt veto genom att göra vindkraft till riksintresse. 

Han slutade som partiledare 1994. 2006 utsågs han till en av de fyra vindkraftssamordnarna i landet. 

2011 utsåg den regering Maud Olofsson ingick i centerpolitikern Lars Thomsson till vindkraftssamrodnare, han satt ill 2018. 

I februari 2018 röstade Centerpartiet för en Socialdemokratisk statsminister. I mars året efter kom en av belöningarna – en ny centerpartist inom vindkraften för då utsågs Marie-Louise Wernersson. 

Samtidigt som Wernersson utsågs arbetade hennes dotter Stina Wernersson som pressekreterare till Annie Lööf. Hon är en av de mer än 15 personer som lämnat Centerpartiet senaste året för övrigt. Hon arbetade för Centerpartiet även 2017 och var vice ordförande för CUF 2015-2017.

 

2009 KU-anmäldes dåvarande näringsminister Maud Olofsson, vars parti också innehöll miljöministerposten i de båda Allians-regeringarna, för att velat snabba på miljöprövningar för ett vindkraftverk i Piteå som hennes son satt i styrelse för. 

En av de regioner där det byggs och planeras mest vindkraft är just Centerns stora fäste Jämtland. Det är därifrån många av de ledande centerpartisterna kommer och kommunen Östersund har styrts av C otroligt länge. 

Som av en händelse är den nya landshövdingen i Jämtland Marita Ljung just centerpartist. 2011-2014 var hon statssekreterare hos Annie Lööf som då var näringsminister efter Maud Olofsson och 2014 kom hon in i riksdagen. 

Hon utsågs den 26 februari 2021 till ny landshövding för Jämtland. 

2011 ville den centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren ta bort kommunernas veto för vindkraft. 

Han invigde den vindkraftspark som Maud Olofsson KU-anmäldes för, vars son satt i styrelsen. 

2019 blev Maud Olofsson invald i det stora vindkraftsbolaget Arises styrelse. 

Arise äger mycket vindkraft i just Jämtland, både genom egna parker och sådana de förvärvat av andra bolag. 

Andra centerpartister, som Hanna Wagenius från Östersund, och före detta statssekreteraren Jöran Hägglund, invigde en annan vindkraftspark just i Jämtland – Munkflohöjden som invigdes 2019. 

Jämtland har byggt 400 vindkraftverk och har planerat 1500. 2008 startade det kommunala Jämtkraft bolaget JP Vind ihop med Persson Investor. 

Persson som i Kristina Persson, som var Framtidsminister i regeringen Löfven 1. Hon är miljardär och just från Jämtland. 

Det finns mycket mer att gräva kring både vindkraftsbranschen, lobbyister och centerpartister men det här ska ses som en start. 

En bransch som alldeles för länge varit ogranskad. Nu är det dags att tända lampan. 

…………….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!