Tobaksfakta vägrar redovisa finansiärer

Jag tycker att en självklart reform som borde införts för länge länge sedan är att kräva att varje förening som mottar ens en krona i bidrag i stöd ska avkrävas att lägga ut sin årsredovisning på sin hemsida. Och att en hemsida också ska vara förutsättningen för att ta emot bidrag, bland flera regler. 

Men vill du ha hemliga finansiärer är det i förening du ska jobba. Du kan ta emot pengar från skurkstater, Putin, bolag eller något annat och hävda att du är ”ideell förening”. 

Som Tobaksfakta. Jag har skrivit om dem till och från under åren. När jag snällt bad att få se deras årsredovisning fick jag det här svaret: 

Jag har nu frågat från vilka ställen de får bidrag men har inte fått svar. 

Googlar man hittar man i alla fall 1,8 miljoner kronor från Folkhälsomyndigheten. Men eftersom deras avknoppningar ”fill in blank” mot tobak sitter i samma lokaler och drivs med samma människor delvis och de delar kostnader kan man klumpa ihop dem till att statligt betalda antitobakslobbyister omsätter 4 miljoner per år, plus A nonsmoking generations 1,5 miljoner kronor. 

För alla sitter på Klara Östra Kyrkogata 10, ihop med Läkarförbundet. 

Jag har nu mailat Folkhälsomyndigheten för att den vägen kanske få ut den årsredovisning som de vägrar visa. Man undrar ju vad det beror på att de inte kan vara transparenta.

Tar de emot bidrag från läkemedelsbolag till exempel? Bolag som vill sälja nikotin-produkter. 

Och då blir det ju inte lika kul att anklaga andra för att ta pengar från storbolag tänker jag. Vi får se om jag kan få tag i den bakvägen, tar man miljoner skattepengar varje år är det minsta man kan begära att man är transparent. 

 

…..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!