Islamister köper Bromma-herrgård

Islamister gömmer sig ofta i olika stiftelser eftersom det är ett perfekt skal runt den ljusskygga verksamhet de bedriver. Få intresserar sig för att granska just stiftelser, deras bokslut är fåordiga och vill du kanalisera pengar till och från utlandet på olika sätt är en stiftelse perfekt.

En av dessa islamistiska stiftelser heter Islamiska Stiftelsen i Sverige och har organisationsnummer 802400-2936.

Stiftelsens ändamål är att ”främja Islamiska Kulturcenterunionen i Sveriges (IKUS) verksamhet såsom trossamfund enligt §4 andra stycket i religionsfrihetslagen 1951 och IKUS tillhörande församlingars verksamhet.”

Nyligen har stiftelsen dock ändrat namn till Tunastiftelsen, gissningsvis för att flyga ännu mer under radarn.

Och som Tunastiftelsen håller nu islamisterna på att köpa en gammal herrgård i Bromma. Man ändrade namn 21 oktober 2021, därefter började man buda på herrgården.

En herrgård för 6,5 miljoner kronor med mycket stort upprustningsbehov, i en byggnad man inte får riva eller göra vad man vill med. Vad ska de med den till?

Tunastiftelsen saknar verklig huvudman och styrelse. Söker man på styrelsen hittar man inga träffar online mer än bostad i princip. 

Lillsjönäs gård från 1834, en kulturskyddad fastighet på 400 kvadratmeter och en stor parktomt. Huset är som sagt i stort behov av renovering och säljare är Stockholms Kommun, som kräver 60 000 kronor per år i tomträttsavgäld dessutom. 

Exploateringsnämnden leds av en moderat och de har precis godkänt köpet, som vinner laga kraft 31 mars 2022. Om ett par veckor alltså. Trots att Tunastiftelsen saknar juridiska skyldigheter som verklig huvudman och styrelse offentligt. Har man inte kollat upp sådant innan man röstade ja?

Vad ska Islamiska stiftelsen i Sverige göra med en kulturskyddad herrgård undrar man ju?

 

 

…..

Islamiska Stiftelsen i Sverige, nu Tunastiftelsen, har som ändamål att främja Islamiska Kulturcenterunionen (IKUS). 

Googlar man individerna hittar man egentligen ingenting. Det tror jag är meningen, man har lärt sig att inte har för namnkunniga personer i offentliga sammanhang. Men IKUS tillhör alltså inte nätverket kring Muslimska Brödraskapets numera kända svenska grenar, som Sveriges Muslimska Råd, Sveriges Unga Muslimer och Islamiska Förbundet i Sverige, och är i huvudsak turkiska muslimer, vilket man också kan läsa sig till på namnen för stiftelsen. 

IKUS grundades i Botkyrka av turkiska muslimer och påstås hålla låg profil i politiska frågor. De är sunnimuslimer. 

De är medlemmar i Islamiska Samarbetsrådet tillsammans med dessa föreningar, som vi vet figurerat i diverse mindre smickrande sammanhang de flesta. 

Men trots att de får pengar från SST har de betydligt högre intäkter. 2018 hade de intäkter på 4,4 miljoner kronor, varav hälften var ”nettoomsättning” och resten gåvor och bidrag. Från vilka?

Man hade då också nästan 9 miljoner kronor i Eget kapital. 

Varifrån kommer pengarna? De bedriver inga företag.

En gissning är att pengarna slussas från Ibn Rushd, där de är medlemmar, för IKUS har den absolut största verksamheten där. Ibn Rushd har som jag skrivit många gånger innan sedan min första granskning 2016 lejt ut verksamheten på ”medlemsorganisationer”. De får alltså pengar från staten som de i sin tur ger bort. Detta förhållningssätt till skattepengar borde givetvis avskaffas men de bryter idag inte mot några regler. 

Som ni kan se hade de enligt Folkbildningsrådet 2017 mer än 4 ggr fler studiecirklar än tvåan på listan – 82 888 timmar för 7 601 personer. 

Det är inte första gången just den här stiftelsen köper hus utan 2012 köpte de missionshuset i Hemlingby i Gävle. 

Vid den tiden ägde man och förvaltade moskéer i Botkyrka, Sollentuna, Västerås, Haninge, Göteborg och Jordbro. 

Som bekant har jag bevakat och skrivit om en annan stiftelses fastighetsköp. Islamiska förbundets Stiftelse köpte nämligen via Ibn Rushd Granhedsgården med tanken att det skulle bli asylboende för muslimer. 

Granskningen kan ni läsa här, jag har återkommit till detta under flera år eftersom de medvetet finansierade köpet genom att spara pengar de fått till utbildning och gav sedan bort hotellet till stiftelsen.

Det är ju så här det blir med de insynsskyddade stiftelserna och de många bidragen vi har i Sverige. Ljusskygga stiftelser med islamister köper fastigheter för bidrag. Och/eller hemliga utländska finansiärer.

Jag undrar stilla om Stockholms exploateringsnämnd verkligen godkänt köpet, som vinner laga kraft 31 mars, om de gjort lite mer noggrann research. Visst ligger det i stockholmarnas intresse att staden säljer av tillgångar, som till exempel fallfärdiga herrgårdar, men inte utan att veta vem som egentligen köpt, varifrån pengarna kommer och vad man ska bedriva för verksamhet där.

……

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!