Statligt betalda lobbyister som vanligt

Det var ett tag sedan Folkhälsomyndigheten bara var navet för folkhälsofascisterna i Sverige. Ni vet, de som är födda prussiluskor och som vaknar varje morgon med en drivkraft att få bestämma över hur andra vuxna människor ska leva sina liv. 

De har verkligen fått leva upp till sitt namn de senaste två åren. När de fick ett verkligt uppdrag istället för att jaga skötsamma medborgare med krav på att leva enligt statlig standard. Åtminstone har inte deras jakt på bland annat vuxna feströkare varit synlig på ett tag. 

………

Här vill jag redan tidigt stoppa de av mina läsare som nu förbereder mail där ni skriver att rökning är FAKTISKT FARLIGT. 

Lägg era personliga aversioner mot rökning åt sidan och fokusera på budskapet – ska vi ha ett samhälle där vuxna människor betraktas som vuxna och därför måste tillåtas att även göra farliga saker eller sak staten detaljstyra våra liv?

……..

De statligt betalda lobbyisterna fortsätter detta roliga uppdrag – att kräva att få bestämma hur andra ska leva sina liv med hänvisning till folkhälsa. Trots att varje människa är född fri och äger sitt liv och sin kropp. Nyligen har de krävt att EU ska testa en rad nya produkter för att komma åt de fullständigt livsfarliga mentolcigaretterna som ensamt drar in folk i storskaligt missbruk, enligt EU som förbjöd dem i maj 2020.

Tobaksfakta heter en av dessa många statliga tobakslobbyister som precis som alla andra statligt betalda lobbyister alltså får skattebidrag för att lobba mot samma politiker som beviljar dem pengarna, för pengarna kommer ju från statsbudgeten i slutändan. 

De vill inte berätta exakt hur mycket pengar de kostar oss varje år men är i alla fall öppna med att det är bidrag det handlar om. 

Nyligen applåderade det de danska sossarnas episka dikeskörning i frågan när de på allvar tycker att folk födda 2010 och framåt skulle förbjudas att handla all slags tobak, för att på ett effektivt sätt sätta mänskliga rättigheten att likhet inför lagen på prov och göra ett slags rättighetsmässigt A och B-lag i samhället. Tur nog skulle detta aldrig kunna infrias i verkligheten och det verkar inte som fler danska partier ställer sig bakom men det skulle inte förvåna mig om tobakslobbyisterna här hemma tar frågan som sin egen. 

En organisation som är mycket aktiv i debatten är A non smoking generation. De hävdar att majoriteten av deras pengar kommer från företag och organisationer men läser man årsredovsningen ser man att det är en lögn. 

Det mesta är såklart skattepengar. 

Av 5,2 miljoner kronor kommer 2 miljoner kronor får företag, resten kommer från skattebidrag från olika håll: Forum Syd, SIDA, Folkhälsomyndigheten, Tobaksfakta. CAN.

Läser man noga ser man också att läkemedelsbolaget GSK är en sponsor. Otippat, de är stora på nikotinavvänjning nämligen och har ju otroligt stort intresse att folk slutar röka. 

Det skulle vara kul att veta hur mycket av de 2 miljonerna som kommer just från dem men det redovisar inte A Non Smoking Generation. 

Det är intressant också att kolla styrelsen för den leds otippat nog av en sosse. Man är nämligen inte något annat om man leder TCO:s tankesmedja, skulle gissa att det är det första det kollar. Hon har en lång bakgrund inom nykterhetsrörelsen, nära besläktad med anti-tobak eftersom den också drivs av folkhälsofascismen. Hon var VD för IQ innan, som är samma slags organisation fast för alkohol. 

Precis som alla sådana här organisationer har de forskare som de på olika sätt knyter till sig som då ska producera all önskvärd vetenskap och fakta som de sedan kan använda i sin lobbying. Men när andra intressen gör detta trumpetas det ut som orimligt, har ni tänkt på det?

En av antitobakslobbyns forskare är Louise Adermark, som de ofta använder när de säljer in PR-artiklar som nyheter till tidningar eller skriver öppna opinionsartiklar på debattsidor. 

Adermark fick nyligen 10 miljoner kronor i forskningsstöd av Forskningsrådet just för sin nikotinforskning.

Ett sådant exempel på PR-artikel som alltså sålts in av en PR-byrå till en tidning som publicerats på nyheter är den här om vitt snus. Notera vem som intervjuas.  Och kolla igen på vilka som sponsrar A non smoking generation – PR-byrån Prime står med som ett företag på den listan. Det jobbar även folk på Prime som kommer direkt därifrån. 

Pro bono-jobs är ett annat sätt än kontanter att stötta verksamheter man valt som företag. 

Nyheten återanvändes i januari av Nyheter24, där samma forskare citeras.  Just nu är nämligen ”det vita snuset” som A non smoking generation har siktat in sig på. 

Generalsekreterare Helena Stjerna har inte legat på latsidan, som till exempel i Göteborgsposten den 18 februari.

Nästan samma debattartikel publicerades sedan i Dagens Opinion den 23 februari.  

Och som alltid när sådana är föreningar ska belägga sina argument med fakta hänvisar de till egna hemliga rapporter och undersökningar och det här är inget undantag. Hon hänvisar dessutom till ”uppskattat värde” på de marknadsföringsinsatser hon och hennes förening tror att tobaksbolagen betalat för i bland annat sociala medier. Om det verkligen är så känns inte relevant i sammanhanget. 

De lyckades även få TV-tid genom ett inslag i TV4 nyheterna.

Hon svarade dessutom på en debattartikel från Snuskommissionen 1 februari, där hon påstod märkliga saker. 

Hon vet mycket väl att rökningen minskat i Sverige varje år sedan slutet på 1980-talet, inte alls bara på 2000-talet. Och att den dagliga rökningen idag bara ligger på 10 % av befolkningen. Dessutom är rökning i allt högre grad något folk gör en begränsad del av livet, sedan slutar de när de blir äldre, inte sällan när de fått barn om inte förr. Det finns också gott om forskning som visar att Sverige har internationellt sett låg tobaksrelaterade ohälsa som hänger ihop med att vi har traditionen att snusa, som många före detta rökare går över till. Att detta på något sätt skulle hänga ihop med att vi förbjöd rökning på uteserveringar 2019 är det absurda. 

Men hon har skrivit fler debattartiklar än så den här vintern. I Aktuell Hållbarhet den 11 januari använder hon andra argument, välkända för antitobak – arbetsvillkoren. 

Läkemedelsbolaget GSK:s värsta konkurrent är snuset så ni ser ju att de får valuta för pengarna de ger A non smoking generation varje år. 

………….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!