Vi ska inte elda böcker oavsett skäl

Vad händer med yttrandefriheten i Sverige?

Jag som bevakat från nära håll länge ser med stigande oro på inte bara attackerna utan bristen på debatt. För bara när det passar medias intressen driver man den. Hoten som alltjämt finns mot sociala medier är till och med pådrivet och betalat av mediebranschens lobbyister. 

2020-talet är tydligen årtiondet när Sverige ska börja bränna böcker igen. För först ut var ju Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” som polisen kom och hämtade.

I juni 2020 kom polisen (!) och beslagtog Flams böcker i en bokräd. Känn bara på det ordet. Bokräd. Och man känner en otäck känsla längs ryggraden. 

Det här fick dock mycket uppmärksamhet i media, tack och lov även om debatten om huruvida vi ska ha lagar som medger bokräder uteblev. Flam är dessutom duktig på att skapa debatt själv. 

Han vann sedermera i rätten, som handlade om anklagelser om upphovsrättsbrott och han fick tillbaka böckerna. Rätten bedömde hans bild vara just satir, vilket han hävdat hela tiden. Satir är skyddat enligt grundlagen. 

Men det rättsfall som just nu pågår handlar också om att staten vill beslagta böcker, med skillnaden att mediebevakningen är i princip noll. 

I juli beslutade sig Justitiekanslern (JK) att lämna in en stämningsansökan mot Cissi Wallin och den bok hon gett ut. Inte nog med det, hon kräver att domstolen ska konfiskera den tyckta boken. Hela upplagan. Och boken ska brännas. 

JK heter Mari Hedenborg och blev rikskänd när hon beslutade att en dömd våldtäktsman skulle få nästan 800 000 i skadestånd för att han i efterhand lyckats få rätten att tro att han var yngre än 18 när brottet begicks, trots att han innan bedömdes vara vuxen. 

Wallin fälldes visserligen i tingsrätten men domslutet har inte vunnit laga kraft eftersom det är överklagat till hovrätten. Så med andra ord är hon fortfarande oskyldig till förtal dessutom. Men JK motiverar beslutet med att skynda på för att preskriptionstiden är kort när det gäller yttrandefrihetsbrott. Hon vill med andra hinna förstöra så många böcker det går innan den andra processen är överstökad. 

Man skulle kunna tro att ett mål som handlar om att en hel upplaga böcker av statens företrädare avkrävs läggas på ett bokbål och detta innan personen ens har blivit dömd skulle väcka uppmärksamhet. 

Men icke. 

Den enda som i vanlig ordning tar saken och driver den är Nils Funche, expert på yttrandefrihet. 

Inte nog med att JK stämmer en person som är oskyldig då domen inte vunnit laga kraft, hon yttrar sig dessutom i skuldfrågan. Hon borde givetvis aldrig lämnat in ansökan från början. 

Och att kräva att vi har bokbål i Sverige är helt orimligt. 

Skulle man dra en gissning ur hatten skulle man spontant säga att medias ointresse beror på att det är en av deras egna som är orsaken. Fredrik Virtanen har många vänner inom media. 

Svensk media visar återigen att de inte är något att hålla i handen när hoten mot yttrandefriheten rasar utan de fortsätter att vara selektiva i vilka strider de tänkt medverka i. Är det något de tjänar på håller de tyst, eller när de ställer sig på den andras sida för att han är en branschkollega. 

Var det inte just det här #metoo skulle motverka? Tystnad och klantänkande i branscher?

Men då passade det för att man tjänade pengar på klick och kampanjer. När en av svenska #metoos förgrundsgestalter nu förföljs för att det inte bara blev allmänt åtal av förtalsmålet på grund av att det var just en av medias gullgossar som drabbades utan dessutom riskerar hela boken att brännas upp är det tyst. 

Man måste inte hålla med Cissi Wallin om vare sig utpekandet eller annat hon skriver för att bli vansinnig över att vi på riktigt har ett pågående rättsfall där statens representant kräver att böcker ska brännas. Med andra ord – staten kräver att vi bränner böcker de ogillar. 

Och konstigt nog drar heller ingen den slitnaste parallellen av dem alla att det var så här de gjorde på 30-talet. 

Staten ska inte bränna en enda bok i Sverige. Allt annat är orimligt.

…….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!