Miljörörelsen finansieras av Putin

Svensk medias ointresse för att granska saker de privat gillar är alltid slående men kanske allra tydligast blir det med miljörörelsen och klimatrörelsen. Visa mig en tidning som själva grävt kring de inte så fina delarna av dessa numera giganter inom lobbyism. 

Internationellt är det något bättre, där finns det olika medier som då och då bevakat frågan men den har inte fått alls så stor uppmärksamhet som den kräver. 

Så därför finns tyvärr ingen debatt om hur Ryssland i åratal finansierat olika miljöorganisationer i massa olika länder.

För västvärldens exponentiellt växande miljö- och klimatfokus har passa Putin som hand i handsken. Som stor producent av olja och gas har han velat påverka varje västland att därför stänga ner kärnkraft, mobilisera mot fracking och annat som hotar hans intressen. Att miljövännerna även hatar rysk gas och olja är ointressant – genom att finansiera diverse miljöorganisationer har han en fråga i taget lyckats destablisiera olika länders energiförsörjning till att bli mer och mer beroende av rysk gas. 

Slutsatsen Ryssland dragit och som också är korrekt – om miljörörelsen får förstöra marknaden för kärnkraft kommer beroendet av gas öka. Deras gas. 

Andra slutsatser är att eftersom vi inte inom överskådlig framtid verkligen komma vara oberoende av olja så är det kanon om Rysslands konkurrenter förlorar slaget mot miljörörelsen. Efterfrågan kommer ändå finnas, och då är det rysk olja som kommer ha största marknaden. 

Den 29 juli 2017 skickades det så kallade Smith, Webber-brevet som handlar om rysk finansiering av amerikanska miljöorganisationer, via bulvanorganisationer. 

Brevet går metodiskt igenom hur ryska intressen opererat under maskering av filantropi där pengar slussas via bland annat Bermuda-baserade skalbolag till olika miljöorganisationer med syfte att påverka USA:s energiindustri negativt. 

Enligt en rapport är ett sådant företag Klein Ltd som skickat tiotals miljoner dollar till en USA-baerad privat stiftelse – Sea Change Foundation (Sea Change)

Via Sea Change går pengarna sedan vidare via anonyma donationer, som Sierra club, League of Conservation Voters Fund etc. 

Men Ryssland finansierar givetvis även miljöorganisationer i Europa, vilket bland annat före detta Natochefen Anders Fogh Rasmussen konstaterade redan 2014 apropå motståndet mot fracking av gas. 

Ryssland har använt både mjuk och hård makt i sina försök att påverka och pengarna tvättas på vägen mot miljöorganisationer som inte ställer några frågor varifrån ursprungspengarna kommer. De agerar nyttiga iditoter för Putin och har gjort så i åratal. 

Det tydligaste exemplet på rysk finansiering av miljörörelsen är att det ryska gasföretaget Nordstream finansierar en stiftelse vars namn påminner om den amerikanska stiftelsen som tvättar Putins pengar – Baltic Sea Conservation Foundation (BaltCF).

Ryska gaspengar finansierar verksamheten och den drivs ihop med tyska WWF och den tyska miljöorganisationen BUND. 

Frågan har tagits upp i EU-parlamentet, ni kan läsa den här. 

Den polska tidningen Gazeta Wyborcza skrev redan i april 2011 om tyska miljöorganisationer som tidigare var emot Nord stream-projektet som leder gas från Putin ner till Europa via Östersjön hade höga positioner inom stiftelsen. Ägd och kontrollerad av Gazprom, som investerat 10 miljoner euro i stiftelsen. Jochen Lamp, då ordförande för WWF Tyskland var ordförande. Även idag sitter det folk från WWF och andra tyska miljöorganisationer i styrelsen. 

När Putin investerade i tyska miljövännerna slutade de vara emot Nordstream. 

Den Bryssel-baserade tankesmedjan Ecipe släppte för några år sedan en rapport om finansiering av motståndet mot TTIP.

Ryssland var starkt emot TTIP och rapporten drar slutsatsen att Putin, också via bulvanföretag, finansierade delar av proteströrelsen, som drevs av miljörörelsen. 

Framför allt drev tyska Campact en stor anti TTIP-kampanj, som i sin tur gett pengar till svenska LO-anknutna Skiftet som också drev en stor sådan kampanj. 

Campact redovisar inte varifrån de får sina pengar men hade en budget på 7 miljoner euro. 

För de redovisar inte donationer under 5 000 euro. Således kan en avsändare bara dela upp sitt stora bidrag på flera små från olika avsändare och därmed slippa transparens.  

Jag tror att det finns mycket att gräva kring detta. Kring internationella miljöorganisationers kopplingar till ryska pengar och inte minst de svenska. Bara genom att skrapa här på ytan kan man se att spåren från ryska pengar in i tyska miljöorganisationer leder vidare till kopplingar till Sverige. 

………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!