Regeringens gullegris Preem och Ryssland

Preem, som seglat upp mot titeln regeringens favoritbolag givet hur mycket fördelar de fått av politiska beslut, där reduktionsplikten var den största gåvan , har verkligen inte rent mjöl i påsen. 

Miljöpartiet drev på att till varje pris få bort frågan om ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil. Det är de som skötte förhandlingarna med Preem och det var Isabella Lövins stab som mailade ledningen på Preem om bland annat reduktionsplikten. 

Som jag avslöjat i en massa inlägg nu har Preem fått en massa annat, inte minst utsläppsrätter värda en kvarts miljard. Sittande regering har alltså sett till att Preem är det oljebolag i Sverige som fått mest förmåner betalade av skattebetalarna. Allt för att inte bygga en fabrik för råolja. 

Men Preem är fortfarande ett oljebolag. Deras huvudsakliga verksamhet är inte biobränsle, det är olja. 

Så hur mycket har regeringens gullgrisar nu när världens ögon riktas mot Ryssland och den olja och gas som utgör stommen i deras ekonomi?

I en artikel i Svenska Dagbladet från 2015 konstaterades att rysk olja då blev vanligare och vanligare. Då tyckte Preem att det inte var några problem alls att majoriteten av deras olja kom från Ryssland. 

Importen av rysk olja har totalt sett minskat mycket till Sverige de senaste åren, vilket mot bakgrund av kriget i Ukraina är jättebra. När artikeln ovan skrevs var 43 % rysk, idag är den 9 %.

Men hur det då med Preem?

Även om de minskat ryska olja har de som enda importörer fortsatt att importera rysk olja. 2020 stod den ryska råoljan för 7 % av Preems inköp av råolja. 

Preem importerar 400 000 fat råolja varje handelsdag. Detta innebär att Preem varje dag köper 28 000 fat råolja från Ryssland. 

Eftersom man räknar med 250 handelsdagar per år så har Preem köpt in minst 7 miljoner fat råolja från Ryssland bara under 2021. Andelen var ännu högre 2019 och 2020 då regeringen slängde massa skattepengar på just Preem. 

Pengar som nu finansierar Putins krig i Ukraina. 

För det kravet tänkte inte Miljöpartiet och Socialdemokraterna ställa på mottagarna av 250 miljoner kronor i gratis utsläppsrätter, miljonbidrag till fabriken för biobränsle, reduktionsplikten och allt annat de gett Preem för att stoppa Preem-raff. 

Utan trots att alla andra bolag slutat köpa rysk olja så tyckte Preem att det var det mest lukrativa i sin jakt på att låtsas vara miljöhjältar och vigga skattebetalarna på pengar och få lagar i present. 

…..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!