AKP-finansierad TV-kanal skyddar Nyans

Jag har som bekant nu valåret börjat granska partiet som kallar sig Nyans men är ett islamistiskt parti finansierat av turkiska AKP. 

Mikail Yüksel har nära band med fascistiska och terrorklassade Grå vargarna, en organisation med över 70 mord på sitt samvete och många av dem utförda utanför Turkiet, hans pappa är en ledande figur och han själv har startat upp verksamhetens ungdomsgren i Sverige tidigare. Ironiskt nog har alltså islamisten Yüksel närmare ideologiska rötter med NMR än med något annat parti eftersom Grå vargarna är fascister och nationalister. 

Det är en balans för varje granskning ger dem uppmärksamhet men i år verkar media också känna sig för hur mycket uppmärksamhet man ska ge dem. Bevisen att de ligger bakom och eldar på konspirationsteorierna om Socialtjänsten som skulle ta muslimska barn borde ha öppnat medias ögon att de ska granskas, inte intervjuas. 

Eftersom Yüksel fått prata utan granskning i intervju i Sverige Radio twittrade han ut det här, att de välkomnar granskning. 

Två dagar senare meddelade han att han fått en till intervju, denna gång i TV4 och att det var lätt. 

Reportaget publicerades i måndags och fick rubriken ”Här försvarar Nyans partiledare IS-återvändarna”

Man kan väl säga att han inte längre välkomnar granskning. Först krävde han att det skulle ändras, omedelbart. 

 

Sedan påstod han att ”den vinklade publiceringen” gett honom en massa nya medlemmar. 

Men igår skrev han plötsligt att alla svenska medier nu är ”portade” tills de ber honom personligen om ursäkt. 

Då kan man ju tro att den här historien är slut men se vad som damp ner i min mailkorg i veckan. En kille som kallar sig Amal Ahmed med rubriken ”Urgent Media request” mailade mig i förrgår att de i morgon klockan 14 kommer ha ett ”runda bord”-samtal om Socialtjänstens påstådda kidnappningar av muslimska barn. 

Han försökte fjäska genom att kalla mig expert trots att jag inte är expert på vare sig konspirationsteorier eller Socialtjänsten, jag är opinionsbildare och försöker nyansera bilden av Nyans och islamister i Sverige. Kanske är det expert på islamister han vill påskina att jag är?

Tre personer säger han sig ha bjudit in. Jag svarar rätt offensivt att jag inte förstår poängen med att diskutera rena konspirationsteorier och ingen seriös media borde göra det. Och jag frågade om de också har program om man blir autistisk av vaccin eller om månlandningen skedde i en TV-studio. Hade jag redan då förstått vad det var för kanal hade jag spelat med lite längre dock. 

För några svar på vilka andra han bjudit in fick jag aldrig, eller vem som äger TV-bolaget. Han försökte neka till att det är en debatt utan ville påskina att det var ett samtal ”to set the Record straight”. 

När jag sedan kollade upp kanalen föll bitarna på plats. 

TRT:s engelskspråkiga bolag startades 2015 för att erbjuda engelskspråkiga nyheter och startades med någon slags intention att vara friare media än den statskontrollerade media som finns i Turkiet. 

Men idag är det AKP:s förlängda arm. 

 

”The channel is now a by-product of the Turkisk President Erdogans enduring repression of the media.”

Bolaget är stationerat i Istanbul och dess syfte är att försvara AKP:s intressen internationellt helt enkelt. Att föra fram en turkiskpositiv bild till omvärlden. 

Jag har inte tidigare haft kontakt med dem och jag skriver på svenska på min blogg och på Twitter. Hur denna AKP-kanal hittat mig är därför rätt lätt att förstå. Det är turkiska nationalister i Sverige lojala med AKP som tipsat dem och översatt det jag skrivit. 

Gissningsvis är det Nyans själva som tyckte att jag skulle frågas och sedan sitta online för att hängas ut som muslimhatare live i turkisk media. Hade de velat ha ett seriöst samtal hade de nämligen frågat någon expert på svensk sociallag. Inte en opinionsbildare som skrivit kritiska texter om Nyans i år och om islamister sedan 2015. 

Så det här är ju rätt anmärkningsvärt tycker jag. Att svenska opinionsbildare efter kritik mot Nyans får mediaförfrågningar av AKP-media. 

Det här är varför inte en enda svensk representant för media ska betrakta Nyans på något annat sätt än islamister och finansierade av Erdogan i syfte att både ge sig själva makt och pengar men också att ge AKP makt i Sverige. Jag hoppas någon redaktion redan håller på att lägga pusslet kring Yüksel och varifrån pengarna till hans ambitiösa kampanj i Sverige kommer. 

Tills dess borde de verkligen göra som Nyans själva vill – ignorera dem. 

…………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!