31 miljoner kronor från LO rätt ner i valfonden för S

I en artikel i Expressen påstår företrädare för LO att LO inte alls ger Socialdemokraterna pengar till deras valkampanj. 

 

När LO och flera förbund regelbundet, varje år, ger Socialdemokraterna kontanta bidrag som sedan läggs på just valkampanj. Att LO inte särskilt inför ett valår ger ett enskilt bidrag hör inte hit. 

Men LO försöker dribbla bort korten. 

Läser man Socialdemokraternas årsredovisningar kan man för det första se att de på tre år fått 32 miljoner kronor av fackets medlemmars pengar, för att bedriva valkampanj. Det är knappast papper till skrivaren på Sveavägen 68 pengar gått. LO centralt har gett 18 miljoner av dessa. Som ni kan se slutade Kommunalarbetarförbundet 2020 att ge pengar alls, de var tidigare största bidragsgivaren av förbunden. 

Inför valet har de klädsamt också med personella resurser (från LO givetvis) under gåvor men vägrar uppskatta värdet av att tusentals LO-förtroendevalda på arbetstid kampanjar för sossarna på sina företag. Och använder ”utbildning” som förevändning för att gå kampanjkurser arrangerade av ABF för att vinna val åt Socialdemokraterna. 

En annan sak man lär sig av att läsa Socialdemokraternas årsredovsningar är att de inför varje val bygger upp en valfond. Eller flera. Och att de fondera de medel som kommer in, det vill säga, samtliga resurser de får från facket och LO går givetvis in i denna valfond. 

Inför valet 2018 hade Socialdemokraterna 75 Mkr i valfonden, varav 31 miljoner kronor kom direkt från facken. 

Så påståendena om att LO inte alls finansierar sossarnas valkampanj är alltså bevisligen lögn. I själva verket ger de BÅDE pengar direkt till partiet och lägger en avsevärd summa själva på att vinna valet åt ett parti som inte ens en majoritet av deras medlemmar röstar på längre. Men så tappar också LO medlemmar varje år. 

Om inte det här är korruption, vad är då det? Det räcker med att deras före detta ordförande Karl Petter Thorwaldsson idag är näringsminister. Och det är inte ens ett dåligt skämt. 

……

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!