Rätt att inte lära sig svenska

Det är vad vi har gett alla som kommer hit. 

Inte bara det, en livstidsrätt att inte lära sig svenska. 

När man formulerar det så här blir det än mer tydligt och än mer absurt. Och det är alltså olagligt att inte efterleva detta som offentlig verksamhet. Rätten till tolk regleras nämligen i Förvaltningslagen §13:

Noll begränsningar som ni ser. 

Jag begärde ut kostnaden för tolk hos en av våra största bidragsgivande myndigheter, som har massa kontakt med utlandsfödda som kvalificerat sig för en massa bidrag eftersom dessa till största del inte bygger på inbetalad skatt. Utan på folkbokföring. 

Totalt har Försäkringskassan betalat 217 miljoner kronor för tolkar de senaste 11 åren. Ungefär 20 miljoner kronor om året betalar skattebetalarna för att folk som kommer hit som inte har lärt sig svenska ska kunna få olika slags skatteförmåner de inte betalat in till.

”Kommuner och regioner är beroende av tolkar i sitt dagliga arbete”.

Tro fan det eftersom vi som land har gett folk som kommer hit livstidsrättigheter att strunta i att lära sig svenska. 

Det är givetvis så att om Sverige säger till alla som kommer att ”hej, du har rätt till tolk och det har du hela livet” så kommer resultatet bli att mängder med människor skiter i att lära sig svenska eftersom man ändå har rätt till av skattebetalarna betalad tolk. 

Ska vi få till stånd den förändring som flera partier säger sig vilja ha – att folk ska lära sig svenska som bor här – måste vi börja i den här änden. 

Ta bort alla rättigheter till tolk i det offentliga. 

Man kan ha rätt till avgiftsfri tolk sina första 2 år i Sverige. Efter det får varje person som vill ha tolk betala en själv och ens egna barn ska inte räknas som accepterad tolk. 

Gör vi det kommer vi ta bort ett av alla hinder vi själva skapat i incitamentstrappan för att människor som valt att leva i vårt land också ska välja att vara en del av det svenska samhället. Det börjar och slutar med språket. 

Givetvis måste betydligt fler reformer komplettera detta men börjar vi inte med att ta bort tolkrätten i lagen kommer vi ingenstans. 

……

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!