När Preem blev miljövännernas vän

Jag har redan skrivit en granskning om hur det gick till när oljebolaget Preem plötsligt inte längre ville bygga ut sitt raffinaderi och istället bygger en biobränsleanläggning. 

De köptes med dina och mina pengar. 

För Socialdemokraterna och Miljöpartiet lovade dem en mycket aggressiv höjning av reduktionsplikten. Eftersom Sverige redan 2018 köpte hälften av EU:s samlade produktion var det en rejäl present av garanterade intäkter till oljebolaget. 

Nu gnäller som bekant Preem. För att andra partier har mage att inte gilla det här. Och de rasar tillsammans med Miljöpartiet (!). Den såg man ändå inte komma, att MP skulle kroka arm med oljeindustrin. 

För som av en slump är det just Preem som idag är marknadsledande på biobränsle i Sverige med hela 40 % av produktionen. 

När regeringen plötsligt lovade dem att öka kravet på inblandning från 4,2 % år 2020 till 28 % år 2030 och för diesel från 21 % år 20202 till 66 % år 2030 ökade Preem sin kapacitet från 7,6 TWh till 9,2 på ett år. I december invigdes en ny anläggning. 

Men så har också Ludwig Kollberg, public affairs-chef på Preem som nu rasar ikapp med Miljöpartiet skrivit mail till just MP om att ”skrika om ni behöver oss till något”. 

Staten och kapitalet i samma båt. Bokstavligen. En oljetanker. 

För ett skepp kommer lastat med massa olja, i andra länder. 

SVT gjorde en granskning av just Preem i april och konstaterade att de får miljoner i klimatbidrag samtidigt som de, såklart eftersom de är ett oljebolag, pumpar upp olja i andra länder. Vi har tyvärr inte olja i Sverige men vi har en generös regering som gärna ger bort våra pengar för symbolgrejer. 

Efter att Preem la ner tjockoljeprojektet har de fått över 20 miljoner i skattepengar för sitt biobränsleprojekt. 

Eller som det heter med ett annat ord – muta. 

Samtidigt pumpade de upp 12 miljoner fat olja de senaste fem åren och letar olja i fina stabila länder som Elfenbenskusten, Nigeria, Guinea Bissau, Kongo, Tanzania, Mocambique och även i Latinamerika. 

Men det släpper ju inte ut något i Sverige så att Per Bolund får skämmas och alla vet att huvudsaken är att det ser bra ut inom Sverige gränser, när VI ska redovisa olika siffror. 

Det finns ett annat skäl varför Preem är irriterade nu på att den fina presenten jättehög reduktionsplikt nu kritiseras – det går inte så bra. Vinsten sjönk från 582 miljoner SEK till ett minusresultat på 364 miljoner. 

Covid och fallande priser är en del av skulden att det gått dåligt. 

Läser man vidare i deras årsredovisning får man en klarare bild på vilka investeringar Preem i media pratar nu är oroliga över. 

Man slösade 263 miljoner på den nerlagda fabriken, pengar som nu ju måste hämtas hem i det här biobränsleprojektet. 

I det här stycket specificeras det investeringar man planerat, givet att regeringen ju köpte deras lojalitet med reduktionsplikten: de har tänkt att bygga ut till 950 000 m3 produktion per år 2024 i Lysekil och från 320 000 till 1 300 000 m3 i Göteborg 2025. Ingen liten utbyggnad. 

Man kan också läsa att investeringarna beror på hur man bedömer den stora efterfrågeökningen just på grund av reduktionsplikten. 

Skrik om ni behöver vår hjälp, skrev Preem 2020. 

Nu gissar jag att Preem mailat sina polare i Miljöpartiet, eller skrikit. Om hjälp. Och hand i hand med den saudiska oljemiljardären vill nu MP hjälpa det stora oljebolaget att få mer av skattebetalarnas pengar genom att försöka stoppa övriga partier som alltså inte godkänt att notan för Preem-raff-skandalen skickats till deras väljare. 

Oh the joy. 

Men jag anar att den här historien inte är slut ännu. 

…………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!