Alla vill vara lobbyister

Skandalen kring Friluftsfrämjandets lobbychef har väckt nya frågor, åtminstone hos mig. 

Varför vill alla organisationer idag vara lobbyister?

Varför ska allt handla om politik?

Kan det bero på att ju mer olika föreningar och organisationer får i bidrag, ju mer anställda kan de ha. Och ju längre ifrån medlemmarna kommer de. Aktivister, som vill jobba med sin hobby, lockas av föreningar med statsbidrag och andra slags offentliga inkomster som flugor till en sockerbit. Och fler och fler unga lever på sociala medier, går linjer som ska ge något slags mediejobb och drömmer om att bli kända influencers. När de växer upp ser de att aktivister, de får välavlönade jobb inte minst just i olika bidragsentreprenöriella branscher, som organisationer och föreningar är. Här kan man förena sina egna åsikter med ett jobb. 

Och när även äldre föreningar och organisationer anställer den här generationen påverkas de sedan inifrån att ”förnya sig”, vilket ofta innebär att just bli politiska. 

Friluftsfrämjandet är en institution i Sverige. Föreningen bildades redan 1892 och har alltid handlat om svenskarnas kyrka – naturen. Framför allt skogen. Vi är många generationer vuxna som gått i Mulleskolan, varit med i deras variant av scouterna Strövarna eller haft någon annan aktivitet med dem. Kanske sovit i en av alla deras stugor de äger och förvaltar, inte minst nu med det förnyade fjällvandringsintresset som sprider sig i landet som en löpeld. 

Naturen och att uppmuntra och underlätta för svenskar att ta sig ut i naturen har ingenting med politik att göra. Åtminstone borde det inte ha det. 

Som en person som just jobbar med politisk kommunikation tycker jag att vara i naturen är just den sortens fristad man som stressad medelålders förälder och egenföretagare behöver. Naturen förlåter, den erbjuder paus, andrum, skönhet och hälsa. Naturen är själ. Inte huvud, 

Tragiskt nog kan man dock se inte ens en sådan fin opolitisk institution kan fredas från aktivismen, som äter upp allt mer i Sverige idag. Jag hoppas att den här tiden, när aktivisterna fått härja fritt, i framtiden ersätts av en period av självreflektion och kritik och när föreningar och organisationer som inte är politiska väljer att avpolitisera sina verksamheter och hitta tillbaka till rötterna. 

För Ahmed Al-Quassams härjningar på Twitter uppstår inte i ett vakuum. Faktum är att själva rekryteringen av honom är en del av Friluftsfrämjandets problem – de rekryterade en ung miljöaktivist till posten som PR-chef. Och då är det tweets som ”alla som älskar kärnkraft är pedolfiler” man tyvärr ska förvänta sig. 

En person som vid tidpunkten då han rekryterades redan drev Miljöpodden, ihop med Miljöpartiets Enfant terrible Lorenz Tovatt.

Och som var ordförande för PUSH Sverige. Vet ni vad de gör? Tja, inte mycket mer än att ”pusha andras miljöprojekt”. 

Läser man på deras hemsida är verksamheten begränsad till någon slags paraply-grej. En förening som uppstod i samband med tönt-projektet Earth Hour (som idag typ inte finns längre) och som ”i första hand hjäper medlemmarna att visa upp allt som de arrangerar”. 

Ser man på deras kalendarium består deras verksamhet mest av interna möten. 

Friluftsfrämjandet anställde honom för att de ville ha en ung ball miljöaktivist i föreningen och göra den mer modern, gissar jag. 

Och tyvärr har Friluftsfrämjandet anammat den här aktivismen i fler delar. Al Quassam anställdes 2020 men redan 2019 tyckte föreningen att aktiviteter med vänsterorganisationen Fridays for Future var en bra grej att både delta själva på och uppmuntra sina medlemmar att engagera sig i. 

Som tycker att våra ekonomiska system är förlegade och som använder klimatet som hävstång till att föreslå expertstyre och omkullkastning av marknadsekonomin. Det är inte opolitiska åsikter. Det är vänster. 

Det här är helt feltänkt. Folk som gillar och är medlemmar i Friluftsfrämjandet är inte det för att de är intresserade av politik, tvärtom. De är intresserade av natur. 

Samma sak med Experiment Nedsläckt Hus, där naturälskarna tog på sig rollen som MSB och ville lära medlemmarna hur man gör när elen går. Det är bra om folk är mer förberedda men det är knappast Friluftsfrämjandets roll. 

Om ledningen för föreningen tror att det här är rätt väg att gå hoppas jag den twittrande, ska jag säga före detta lobbychefen, för jag hittar inte honom på sajten, lärde dem detta på ett smärtsamt publikt sätt. 

Tyvärr verkar Friluftsfrämjandets väg på aktivismens stig inte på långa vägar vara över utan bara i början för deras nya generalsekreterare klickar alla boxar på vänsteraktivist. 

Uppvuxen i ett kollektivhus i Luleå anar man att vänsteraktivismen så att säga kom med modersmjölken för hon hade som 30-åring redan hunnit jobba för Miljöpartiet i riksdagen och blivit ordförande för RFSU.  Hon har även varit nämndeman för Miljöpartiet. 

Här ser ni fler meriter förutom vänsterfästet RFSU och Miljöpartiet hon nu som 40 plus samlat på sig:

IQ, som är nykterhetsrörelsen, är också aktivister. Global Utmaning är ”tankesmedjan” den före detta socialdemokratiska framtidsministern Kristina Persson (miljardär dessutom) grundat. Forum Syd är den insynsskyddade förening som SIDA ger en massa miljoner varje år och där vänsteraktivisterna har en av sina pengakranar. Svenska Kyrkans vänsteraktivism är numera inte ens en hemlighet. 

Kort och gott, Friluftsfrämjandets nya chef är vänsteraktivist. 

Alla de människor som engagerat sig för att de älskar naturen och inte politiken borde faktiskt engagera sig i det här, om de är medlemmar i Friluftsfrämjandet. 

Eller stå och se på när vänsteraktivisterna förstör ännu en opolitisk fristad.

När Mulle blir queer och ska lära barnen att bryta upp mot könsnormerna i skogen, när Strövarna utbildar lågstadiebarnen om vikten av att skrota bilen och cykla, att plastbanta och sluta äta kött för klimatet så att inte alla djuren och skogen dör och när varje guide för vandringar påbjuds att läxa upp vandringsdeltagarna i hur viktigt det är att de avstår från att flyga och kämpar mot kärnkraften. 

……….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!