Ofräscht i P3

P3 är kanalen som mer än något annat symboliserar tiden när media vad gäller rörligt och ljud var monopoliserat. Ni som är lite yngre kanske inte har koll på att det var förbjudet att starta och sända reklamradio innan typ 90-talet. Och inga privata kanaler på TV fanns, innan Jan Stenbeck rundade monopolet genom att sända från London och TV3 såg dagens ljus. Och TV4 startades, som staten deläger. 

Jag säger det igen – inget annat fanns är statens media.

Ni förstår omfattningen av kontroll över information och kunskap som staten hade fram till 90-talet nu kanske. Och då var ”ungdomskanalen” P3 kung. Det var i P3 som alla nya artister lanserades, såklart. Var annars? Det fanns inga fler radiokanaler (förutom P1 och P2). 

Det var alltså där alla musiknördar ville jobba, det var de redaktörerna som alla musikbolag och artister fjäskade för och det var P3 som hade makten över vem som skulle slå och vem som inte skulle slå. De hade makten över hela musik-Sverige faktiskt. De var kungar. Sedan tog hemska privata företag bort allt detta och nu kämpar alltså P3 med att vara ”ungdomskanal” i en värld med sociala medier, Iphones och streaming. 

I morse såg jag Jan Gradvall i TV4 Morgon och tog en snabb bild, ber om ursäkt för bildkvaliteten. 

P3 har idag bara 7,3 % i lyssnarsiffror.

Det vill säga 93 % av landets befolkning lyssnar över huvud taget inte. Man undrar hur stor andel ungdomar det egentligen är, mina barn vet inte ens vad P3 är. 

Notera också att två kommersiella musik-kanaler har större andel. 

Men så har också P3 krampaktigt försökt re-branda sig från musik till det mer flytande ”underhållning” och producerar en uppsjö av program där olika mediepersonligheter fnissar åt varandras skämt och kallar det komik. Ett av alla deras fiaskoprogram är Tankesmedjan. Av namnet ska man förledas att tro att personerna som arbetar med programmet kan något om politik men det kommer ni som missat denna storhet till ”underhållning” bli varse snart att så inte är fallet. 

Truppen i studion alltid redo att skratta åt sina egna skämt är: Moa Wallin, Albin Olsson, Charlotte Wandt och Christoffer Garplind. Varje vecka pratar varje person om något utvalt ämne och i veckans program valde Charlotte Wandt att prata om ”riktigt snygga konservativa tjejer”.  

Jag har lyssnat och skrivit ner exakt vad de säger så att ni ska få se vad vi får för skattepengarna. Men först en kort inblick i den djuplodande politiska kunskapen de som pratar besitter. 

……. betyder att det är avsnitt jag inte transkriberat. 

Moa Wallin: SD:s Mattias Karlsson har gjort comeback i politiken……paus för jubel, hehe. Han meddelade att han skulle kliva av posten som gruppledare i en dokumentär, en underbar dokumentär. 

…..

Han kallas chefsideolog med samma självklarhet som Jimmie Åkesson kallas partiledare…  Om man till exempel frågar vem som är Vänsterpartiets chefsideolog skulle man väl inte få ett lika självklart svar, eller?

Charlotte Wandt: Verkligen. Men det är väl många partier som inte står på en lika tydlig ideologisk grund som SD?

Moa: Vänsterpartiet gör ju det.

Charlotte: Ja, Vänsterpartiet gör det absolut. 

……

Charlotte: Det är en titel med väldigt olustig klang, det för tankarna till något auktoritärt. Men det kanske inte dom är emot.

….

Moa: Jag vill minnas att det är Mattias Karlsson som har skrivit hela SD:s partiprogram. 

……

Så till avsnittet om snygga högertjejer. 

Charlotte: Christoffer, och Albin och Moa – jag vet inte om ni lagt märkte till alla snygga tjejer som börjat flockas längst ut på högerkanten. Jag noterade en ny tjej igår till exempel på Ungsvenskarnas Insta som inte är helt olik dig Moa. Strålade vacker med långt blont svallande hår och perfekt inramade bruna ögon. Vill du se Moa?

Alla: det var likt. 

Charlotte: Visst är hon vacker? Och hon är vacker på det där sättet att man tror att hon är intelligent också. Moa Wallin-vacker. Destiny Amin heter hon. Hon är alltså inte datagenererad utan Ungsvenskarnas Jämställdhetspolitiska talesperson. Mmmm.

På Ungsvenskarnas hemsida så står det: hon bor i Stockholm, hennes hjärtefråga är jämställdhet, att hon älskar sin nakenkatt Björne och att hon hatar Miljöpartiet. 

Alla: fniss

Hon är också aktuell just nu med en debattartikel med en annan Ungsvensk på Nyheter Idag om så kallad svenskfientlighet och hon har tidigare skrivit en artikel med rubriken: När ska sunt förnuft komma före känslor och politisk korrekthet?

Moa: Fan vad den beskrivningen kändes perfekt komprimerad som ett Paradise Hotel Intro. 

Alla: fniss

Jag har också noterat en ny programledare på Riks, ni vet SDs mediehus och det är en 19-årig tjej från Danderyd, ni vet höginkomsttagare kommunen utanför Stockholm. Hon heter Denise. Stavas ”deniche” men uttalas Denise. Hon och de andra tjejerna på Riks har ett återkommande inslag som kallas Lördagsdrinken och jag kollade på ett avsnitt. Då satt de och drack tequila ur värmeljushållare och skämtade lite. 

(Klipp med Blondinskämt.)

Charlotte: Känner ni att ni kan dra blondin-skämt på scen (till killarna)? Hon hade bra publik men hon är inte heller ful. En är lite mer avklädd , jag är lite rädd att visa de här för Christoffer som har hjärtproblem. Christoffer, du kanske kan beskriva. 

Christoffer: Det är en tjej i keps och en skjorta men inte så mycket mer över en bikini och en kropp. 

Charlotte: Kepsen står det SD på. Du kanske inte är så intresserad av huvudet – fniss. 

…….

Charlotte: Jag tycker att de är mer än bara Paradise Hotel men jag kommer komma tillbaka till det i min tolkning. Jag tycker att de rymmer ännu mer potential. 

Jag tycker att det som är gemensamt med de här tjejerna att de är snygga enligt liksom en innerstads Stockholms-norm och att det är en lite ny look för den här delen av det politiska spektrumet, alltså högerkantens högerkant. För fram tills nyligen reppades SD av män med ja, normbrytande kroppar, lite rundlagda och kvinnor som ja, såg ut att tidvis ha haft det lite tufft i livet. 

Alla: skrattar

Med slitna blonderingar, lite rödfnasig hy, tre år gamla stretchjeans, fillers från Let’s deal och sånt. 

Alla: mmm.

Alltså om man jämför de här nya tjejerna med Sölvesborgs-drottningen Louise Erixon som ju länge var vackrast i SD så är det ju en helt annan liga nu. 

Moa: Ja men Rebecka Fallenkvist har kanske lite mer den där Haninge-looken än Danderyd-looken

Alla: fnissar

Moa: Jag har ett scoop om henne. Hon och SD-Tobbe har gjort slut. De följer inte längre varandra på Instagram. 

Charlotte: Han är nästan snygg på ett snygg-tjej-sätt skulle jag säga. Med de där fuktiga fylliga läpparna.

Moa: Ja, han har feminina drag. 

Charlotte: Hur påverkar det här hur vi ser på SD? Christoffer, blir du påverkad på något sätt på hur du ser på SD av de här snygga tjejerna? Fungerar de som sirener som lockar dig med sin sång? Alltså sitt utseende. 

Christoffer: Ja, de gör de faktiskt. 

Charlotte: Moa, känner du som själv faktiskt är lika snygg som de här SD-tjejerna att det äntligen finns ett parti värdigt din skönhet? Kommer vi få se dig shotta tequila med Deniiiche och hennes hund Madicken snart?

Moa: Det kommer vi nog inte men Ebba Bush finns ju fortfarande. Man måste väl ändå säga att hon är drottningen av utseende. 

Charlotte: jo…..

Partiet har länge haft ett problem att locka kvinnor men med de här nya influencer-tjejerna så kommer det kanske att bli ändring på det

Moa: Ja de kämpar ju på mycket med sina tjej-kvällar.

……

Charlotte: Ja och det här håller ju nästan på att paketera om SD delvis och chefsideolog Mattias Karlsson kanske kommer få ställa sig i bakgrunden trots sina nya planer på landsbygdsminister, han kanske inte kommer få synas lika mycket som tidigare eftersom SD ju har fattat att väljarna gärna precis som alla andra människor vill se snygga tjejer framför allt. Det här med att kasta stock och vikinga-prylar kan få lämna plats åt den nya kvinnan inom SD. Som är innerstad, högutbildad, kompetent och snart säkert också rik.

Mycket rött kött och fräckisar. 

Hur ska de andra partierna förhålla sig till det här nya kapitalet SD tar med sig in i valrörelsen? Kommer de kanske ta efter deras strategi? Vi har ju sett hur det gått när andra partier härmat deras politik. KD – dalar, Liberalerna – dalar. Hur är det med Moderaterna, dalar de Moa?

Moa: Ja de har väl dalat lite grann

Charlotte: Socialdemokraterna har fått lite bättre siffror efter Maggans entré men många lämnar ju socialdemokraterna till förmån för SD eftersom de hellre ville rösta på originalet än en kopia

Christoffer: Så nu kände Socialdemokraterna att de också hellre ville ha en vacker kvinna…….

Alla: skrattar

…….

Charlotte: Men då kanske vi säkert kommer få se fler partier som börjar slicka pälsen, putsa sina representanter och skickar dem på olika ögonbrynsbehandlingar, för det verkar många av de här varit på. 

Hur har SD burit sig åt för att värva? Jag tror att snygga tjejer ofta vill höra att de är smarta. 

Moa: Eller att de är snygga. Det är en oslagbar komplimang. 

……

Om de andra partierna börjar hämta inspiration från SD kommer valrörelsen bli en enda lång Victoria Secret-visning och vi 4 här inne som är opartiska kan bara luta oss tillbaka och njuta av showen. En annan möjlighet är att det inte alls blir någon Victoria Secret show utan att de partier som missat snygghetståget uppenbarligen hinner inse att de bara kommer förlora ännu fler röster genom att försöka härma SD och istället lägger om sin politik och sin mediestrategi och tvärtom skickar fram fula. Som vill öppna gränserna. Kanske skulle det bli SD:s största hot. 

…………

Ja, vad ska man säga?

Byt ut texten mot att Charlotte Wandt kollat på alla snygga tjejer i Grön Ungdom och Ung Vänster (det är där snygga vänstertjejerna hänger, inte i SSU, jag har också Instagram) och det skulle aldrig hända. Ever. 

Eller kommentarer om olika ledande sossars klänningar eller handväskor. 

Här vill jag förresten flika in alla de bevis på kass politisk kunskap de bevisar. Som att SD skulle vara det mest ideologiska partiet, vilket är skämt. Eftersom vi har kommunister, liberaler och liberalkonservativa i riksdagen vars ideologier snarare är betydligt mer klara än SD som först var ett nationalistiskt parti och numera kallar sig socialkonservativa. 

Eller att Moderaterna som växt från 19 % i valet till en bit över 20 % dalar. Och KD och L har inte alls dalat för att de ”härmat SD” utan KD har tappat till M när partiet gick tillbaka mer till sina rötter och Liberalerna tappade när de stöttade Löfven och gick från 5 % till 3 % direkt. Deras högerväljare uppskattade inte alls JÖK:en. Faktum är att avsaknaden av kunskap om just politik är det mest framträdande skämtet i hela programmet. 

Tillbaka till Charlottes besatthet av snygga tjejer. 

Det hjälper liksom inte att hon upprepar att Moa Wallin också är snygg. Sorry, men snygg i media är mer en del av tjänstebeskrivningen än i andra branscher. Snygg i politiken däremot är märkligt nog något fult. Se på hur sexistiska kommentarer moderaten Johan Forsell regelbundet får för att han anses ”för snygg”. Men framför allt är det gång på gång tjejer och kvinnor i Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna som får sitt utseende och kläder kommenterat igen och igen och igen. 

Det är också ofattbart elakt faktiskt det hon säger om SD:s ”förra företrädare”. Att just deras representanter skulle vara tjocka ofräscha män med rödfnasig hy och kvinnor som ”ser ut som om de haft det svårt i livet”. Vilka menar hon? I själva verket skulle jag kunna rada upp otroligt många just Socialdemokrater haft som ser exakt ut så. Och Centerpartister. Men jag låter bli eftersom utseende inte är och inte ska vara en grej i politik. 

De kan väl rangordna olika människor i media istället, som ju som alla vet bland annat rekryteras på grund av just utseende. Delvis, det beror ju på var man jobbar men att det är en stor konkurrensfördel att vara snygg både som man och kvinna när du söker mediejobb är ju helt vedertaget. Det vet alla. 

Men det tror jag skulle uppfattas till och med av de själva, de som som bäst drar 7 % av befolkningen som lyssnare, som ofräscht och sexistiskt. 

Vi skulle ha lagt ner P3 för länge sedan. 

……….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!