Kläd-anka i media

Aftonbladet påstod i veckan att de avslöjat att Engelska Skolan i Täby ”mäter kjollängder” hos elever och lånar ut kläder om elevers kläder inte matchar kraven. Jag ska återkomma till varför jag säger ”påstod”. 

Nu har de givetvis låst in sin artikel men här är rubriken och jag tror inte vi behöver mer än så. 

Så igår och idag har indignationen varit hög i sociala medier. Hittills har även sju personer anmält skolan till Skolinspektionen. Oklart vilket brott IES ska ha begått men det kan säkert Skolinspektionen svara på vad det lider. Att man inte gillar något innebär inte automatiskt att det är olagligt nämligen. 

Aftonbladets allra känsligaste feminister dristade sig till och med att kalla klädreglerna för medeltida. Att samma skribent aldrig någonsin skulle kalla den just medeltida klädseln hijab för medeltida gör saken än mer skrattretande. Tvinga småflickor att ha slöja är inte olagligt. Men just medeltida. 

 

Skolministern var såklart inte sen att haka på och påstod att ”det inte hör hemma i svensk skola”. Vi får väl se. Men till saken hör att det alltså bara är journalister och tyckare som har problem att med att Engelska skolan har klädregler. Ingen av anmälningarna har kommit från de mycket nöjda eleverna och föräldrarna. 

Faktum är att samtliga som arbetar där och som går där nämligen innan de ens började accepterade reglerna. Och regler om kläder har faktiskt även alla skolor även om vänstern och upprörda socialliberaler inte vill kännas vid det. Det är min veterligen till exempel inte acceptabelt att komma till skolan i bar överkropp eller bikiniöverdel oavsett hur varmt det är. Eller för folk att gå så till sina arbetsplatser. Att sitta i tjocka jackor påklädda är också något få skolor accepterar. Vissa skolor har regeln att man inte har skor på sig inne, då är det inte tillåtet att ha ytterskor .Andra har omvänt att alla har ytterskor på sig inne hela dagen. Mina barns skola är en F-9 men ingen har ytterskor inne. 

Många skolor när jag gick i skolan accepterade inte keps och mössor på lektionerna, oklart om det är någon grej idag då väldigt många fler i princip bor i det. Men min poäng är att regler om kläder alltid funnits och finns. 

Men till skillnad från de flesta skolor har Engelska Skolan varit supertydliga från start med vad som gäller. Och för alla skolor, inte bara Täby. 

”Vi klär oss på ett sätt som passar för en arbetsplats.” Punkt 6 i de grundläggande ordningsreglerna. 

”Skolan är en arbetsplats och därför klär vi oss på ett sätt som passar för en arbetsplats, vilket också förbereder eleverna för arbetslivet. Vi visar varandra ömsesidig respekt genom att klä oss på ett sätt som inte väcker anstöt. Modet växlar och personligheter kan komma till uttryck genom klädsel men det är och förblir olämpligt och distraherande att visa underkläderna, ha mössa/keps inomhus eller bära kläder med budskap som uppmanar till brott, rasism, våld eller missbruk”. 

På vilken arbetsplats skulle gäller inte den här klädregeln undrar jag? Skulle Aftonbladet tolerera T-shirts som är rasistiska eller att folk visar underkläderna? 

Jag förstår för mitt liv inte ens att det här har blivit en grej. Eller jo, det förstår jag eftersom vänstern sedan flera år har ett välfinansierad välorkestrerat drev mot just det mest framgångsrika exemplet på skolvalet – Engelska Skolan. Som tidigare lyfts fram som diamanten i bygget, även av Anna Ekström när hon var GD för Skolverket. Men plötsligt insåg framför allt S och LO, efter att ha gått på nit efter nit att försöka stänga det fria skolvalet att de måste ändra taktik. 

Alltså drog de för tre år sedan igång ett mycket planerat drev mot IES i syfte att plocka ner stjärnan och därigenom öka stödet för att stänga valfriheten och återigen ta makten över barnens liv. Det är det som ”ta tillbaka kontrollen” betyder. Socialdemokraterna vill bestämma var din och min unge ska gå hela sin skoltid, som det var på min tid. Och de vill tvinga alla efter social ingenjörskonst för att uppnå andra ideologiskt uppställda mål. Fri vilja är i vägen när socialismen ska förverkligas. 

Vet ni vad den ifrågasatta gränsen för kjolen sitter?

Du håller din arm rakt ner, knyter näven och där har du gränsen för när skolan tycker att du ska ha leggings. 

Jag testade. Jag tror inte att jag har onormalt korta Jan Guillou-armar utan hyfsat medel. Notera var min knutna näve slutar på det i övrigt mycket kassa kortet (fattar ni hur svårt det är med normallång arm att ta en selfie på benen?).

Fem centimer till uppåt och jag skulle inte ens ha en kjol utan som Kalle Anka gå runt med rumpan bar. Hade jag haft en dotter hade hon verkligen inte fått gå ut utan leggings ens med en sådan där kort kjol. Det är i så fall ingen kjol utan en topp. 

I själva verket är Engelska Skolans klädregler sådana regler alla arbetsplatser också har, även om de är informella regler och inte nedskrivna. Och jag tvivlar på att en elev i en kommunal skola får gå runt med vad som helst inklusive att visa hela baken trots ”påstådd kjol” på kroppen 

Allt är en medie-Anka. Skapat av mäktiga vänsterrörelse som satsat mycket pengar på att bilda opinion mot Engelska skolan . LO finansierar via Arena-gruppen en blogg som bara skriver om Engelska skolan, det här bara en del av den kampanjen. 

…..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!