Expressen springer regeringens ärenden

Rubriken är ”Supertillägget höjs – det blir effekten i plånboken”. 

Vi läsare ska förstå att tack vare den fantastiska socialdemokratiska regeringen så regnar det nu pengar över pensionärerna. 

Shekarabi får breda ut sig redan i ingressen – ”det är pensionärernas år” (red.anm året som också råkar vara valår). Resten av artikeln är tyvärr inte bättre. Artikel och artikel, det hela liknar ett pressmeddelande från Shekarabis pressperson vilket det förmodligen är. Kritiska frågor lyser verkligen med sin frånvaro, istället får statsrådet intervjuas om hur förträffliga förslagen är. Helt ostört. 

Vad är socialförsäkringsministern besked till denna låginkomstgrupp, omkring tio procent av landets 2,3 miljoner pensionärer?”

 

Men det räcker inte med socker. Läsaren får också veta strax under att ännu mer manna kommer från Rosenbads pengakran. Dels ”ytterligare höjning av bostadstillägget” och ”Då införs även garantitillägget som vi är överens om med Miljöpartiet och Vänsterpartiet att införa.”

Här hade man kunna tänka sig att Micu som är journalist på visitkortet reagerar åtminstone. Vad då införs? Varenda svensk vet att S, V och MP inte har egen majoritet i riksdagen. De sista som missat det fattade det i november när borgerlighetens budget föll. 

Ändå tycker Daniel Micu att detta påstående är helt okej att publicera rakt av. Inte ”Vad menar du med införs, ni har ju inte majoritet och regerar på en borgerlig budget som ihop med SD till exempel la ner er familjevecka?” Men nej, PR-meddelandet måste ju fram till så många väljare som möjligt. 

Eländet fortsätter artikeln igenom. Till sista stycket, där han kostat på sig att åtminstone skriva att ”det inte finns någon garanti för garantitillägget”. Och att tillägget är helt utanför Pensionsgruppen. En harkling kritik väl dolt i alla kilo söt PR-smörja som dryper genom sidorna. 

Just för att Pensionsgruppen rundas genom att sossarna kommit på idén att istället använda bostadstillägget som ligger direkt i statsbudgeten vore det annars tänkbart att en person som faktiskt ville skriva en artikel och inte ett pressemeddelande copy paste i det här läget orkat ringa Centern och Liberalerna till exempel för att kolla vad de tycker om garantitillägget. Som av kritiker och experter dessutom både sägs urholka Pensionsgruppen och pensionerna men också rätt snart äts upp av annat. Som en väntande hög inflation, styrd av de gigantiska elpriserna vi har. 

Men nej, ingen journalistik i sikte. 

Jag skrev nyss om hur sossarna redan gett Pensionsmyndigheten i uppdrag att förbereda för garantitillägget trots att det inte ens är beslutat om ännu. 

Att Socialdemokraterna är överens med MP och V om att införa det spelar ingen roll. Det är fortfarande riksdagen som beslutar. Varför ska Centerpartiet, för de är de enda tänkbara att rösta för, i det här läget ett valår befästa rollen som socialistiskt stödhjul undrar jag och det borde Expressen istället för att ge sossarna gratis PR också undra. 

Jag har länge irriterat mig på den allt lägre kvaliteten på landets olika näringslivsdelar. Svenska Dagbladet, Dagens, Nyheter och Expressen visar gång efter annan att den kritiken är befogad – de redaktionerna befolkas inte längre av folk som har kunskap om företag och ekonomi utan av människor som hatar företag och ekonomi. Och därför driver sina egna agendor. 

Aktivism före information och kunskap. Det och att latheten tyvärr breder ut sig på redaktioner där allt färre journalister ens orkar göra ett halvdant jobb. 

………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!