Regler hit, regler dit

Innan pandemin hade Folkhälsomyndigheten i princip ett enda jobb – vara hela landets prussiluska. Det kan inte varit jättekul i längden även om folk som jobbar där givetvis älskar att försöka uppfostra andra vuxna, annars hade de sökt andra jobb. 

Folkhälsomyndigheten gav även då en massa rekommendationer. Allt handlade om att begränsa det som anses som ”farligt”. För människans uppgift i ett socialistiskt samhälle är att vara frisk och stark för staten. Inte leva sitt enda liv som man önskar. 

Givetvis vill de helst förbjuda tobak och alkohol, om de fick. Men har fått nöja sig med att hjälpa till att försvåra så mycket som möjligt för vuxna att njuta av saker de väljer att njuta av. Lagliga produkter ska tilläggas. Än så länge är alla former av tobak och alkohol nämligen helt lagliga. Moralpolisministeriet hade nog varit ett mer passande namn när jag tänker efter. 

Om ni trodde att morapoliserna sover bara för att det är pandemi kan jag glädja er med att det gör de inte. I september 2021 till exempel tyckte FHM att utredningen om tobaksfria nikotinprodukter inte var tillräcklig repressiv i sina slutsatser. 

Observera alltså att detta gäller produkter som inte ens har tobak i sig. För de som vill undvika själva tobaken. 

Tjänstemän på myndigheten vill läxa upp demokratiskt valda. 

Idag är det enligt EU förbjudet att sälja mentolcigaretter i hela EU pga det här märkliga resonemanget att mentolcigaretter skulle vara ”en inkörsport för missbruk”. 

Samtidigt med den här moralismen som en slags överideologi i Sverige, som korsbefruktar såväl klåfingriga folkpartister som kommunister, finns i vanlig ordning en uppsättning regler för överheten och en för folket. 

Margot Wallström snodde åt sig en lägenhet förbi kön av LO:s allra fattigaste medlemmar Kommunal, Annika Strandhäll tycker inte att betala räkningar är viktigt, Ida Karkainen heilar på sin fritid och nu har självaste statsministern svart arbetskraft och dessutom av den illegal invandrare som undanhållit sig utvisning. Hon åkte dock inte fast för att media var så flinka, nix. Städerskan fipplade bort sig själv genom att utlösa larmet hemma hos Andersson och då uppdagades hela denna smutsiga historia. Som inte fått en enda konsekvens ännu. 

Tvärtom. Andersson var snabbt uppe på sitt podium och med mästrande moralism låste hon in svenska folkets frihet ännu lite mer med skydd av en pandemi som inte finns längre. Viruset har muterat bort sig till en förkylning och folk hamnar knappt på IVA ännu mindre dör. 

Moral schmoral, den gäller alltså bara det sovande folket. Inte eliten. 

Som Expressen konstaterade, Annika Strandhäll kan bli statsråd men skulle inte ens få öppna en kiosk som säljer tobak. 

För om du har en enda skuld kan tillståndsgivarna, det vill säga tjänstemännen på kommunernas tillståndsenheter, med stöd av lagen säga nej. Eller vänta, de SKA säga nej. När den nya tobakslagen klubbades 2019 gick vi från att företagare skulle anmäla att de säljer tobak till att behöva söka tillstånd som restauranger söker alkoholtillstånd. Vips fick kommunerna möjlighet att på statens mandat agera moralpoliser helt på egen hand och det har de utnyttjat. 

Tack vare maktens vilja att uppfostra andra vuxna har nu tjänstemän på olika kommuner fått ännu mer svängrum att agera aktivister helt på egen hand utanför demokratins kontroll och de passar på, var så säkra. 

Jag har tidigare skrivit om Göteborgs kommun där den lilla armada av moralpoliser på tillståndsenheten fullt upp har gått upp i den makt riksdagen nu givit dem. Kommunens uppgift är att vara tobakspoliser och kontrollera de redan hårt kontrollerade företagarna som kvalat in för att få sälja den lagliga produkten tobak, ett jobb som alltså inte fifflare som Strandhäll och heller förmodligen inte statsministern fått utföra. 

I vanlig svensk ordning finns det dock ingen kontroll från kommunen av de som inte har tillstånd men ändå säljer tobak. De trakasserar bara de som är lagliga, de olagliga ska i teorin polisen jaga. För alla vet att de har tid att kolla om valfri liten kiosk här och där som säljer cigg eller snus verkligen har sökt och fått det omständiga tillståndet som kräver att inte bara du är skuldfri utan alla som sitter i styrelsen och alla i de andra bolag du har affärer med eller sitter som ägare på. 

Jag återkommer till Göteborg i ett senare inlägg. För vi kan inte låta tjänstemanna aktivister få hållas. Vare sig i Göteborg eller någon annanstans. 

……

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!