Kasta bort pandemilagen nu

Kommer ni ihåg 2020? Svårt att glömma kanske men jag syftar specifikt på april 2020. 

Då försökte den socialistiska regeringen med Miljöpartiet att runda demokratin helt genom att få riksdagen att klubba en lag som i tre månader i taget gav regeringen obegränsad makt att styra Sverige helt utan riksdagens inblandning vad gäller den så kallade pandemi-hanteringen. 

Tack och lov infann sig ryggradsreflexen hos de andra partierna då. Oppositionen sa nej. Men KD var alltså positiva, glöm inte det. 

Men den ryggradsreflexen var sedan som bortblåst. För regeringen återkom sent omsider med en ny lag, den pandemilag vi haft från januari 2021. Den 8 januari 2021 gav en samlad opposition bort makten helt till socialisterna som givetvis passade på att begära mandat fram till september, hela 10 månader. 

I efterhand ville de att regeringen skulle försäkra landets miljontals företagare om att de var skyldiga att de dem stöd om de stängde ner deras verksamheter.

Men de tryckte utan någon debatt grönt. Grön knapp, ett rungande ja till förtryck. 

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, som till skillnad från C, V och MP inte är sossarnas stödpartier, skänkte bort landets frihet till socialister utan debatt. Det är så att man vill gråta. 

Sossarna har sedan dess haft obegränsad rätt att i princip stänga allt.

Det enda lagen inte tillåter är utegångsförbud. En regelrätt lockdown. Allt annat har de kunnat stänga godtyckligt och omedelbart och utan kompensation till företagare eller individer som lider skada.

Den gällde alltså till september. 

Vad gjorde då oppositionen? De gav sossarna YTTERLIGARE FYRA MÅNADER av enväldig makt. 

Jag kunde inte tro mina ögon faktiskt när detta hände, när vi inte hade några som helst problem med viruset längre. Så lagen gäller tack vare en chimär-opposition till sista januari. Det är om två veckor. 

Givetvis passar Socialdemokraterna att in i det sista utnyttja lagen. Det var noll och ingen överraskning att de manglade på med presskonferenser in i julstressen och först flaggade för restriktioner, sedan i snabb följd och med mycket kort varsel gjorde allt för att kliva över människors frihet så mycket de bara kan. För att de kan. För att ingen protesterar. 

När ska folk fatta att enda skälet till restriktioner nu är att sossarna vill ha känslan av kris in i valåret för att kunna ta en promenadseger i valet i september?

Så givetvis smällde de till förra veckan med ännu sjukare inskränkningar, som att tvinga våra stackars syndabockar till krögare att återigen bära hundhuvudet utan något som helst bevis i vetenskapen att smittspridning sker på krogen. 

Enligt Folkhälsomyndighetens egen rapport smittades 3 % i ”övriga miljöer”. 

Övriga miljöer är: alla träffar i hemmet, alla fritidsaktiviter, alla religiösa sammankomster samt samtliga övriga miljöer. 

Smittspridningen på krogen är alltså några promille. När det var som värst smittspridning 2020. Ändå får regeringen gång på gång utse just krogen som någon slags smitthärd utan en enda protest. 

Nu är vi nästan tillbaka på samma restriktionsnivå vi var för ett år sedan när krogen stängde 20.30. Det är enda skillnaden. Och att de som kräver inrikespassen vaccinpass kan komma lite, pyttelite, lindrigare undan. I sak spelar det nästan ingen roll. 

Vad gör då oppositionen Moderaterna, Kristdemokraterna och SD? Ingenting. På dagar. En vecka faktiskt. 

Först nu kom något. Såklart underkänt att den påstådda oppositionen är tysta en vecka. Har de haft semester?

Något förvånande att Liberalerna, partiet som gav oss plastpåseskatten, skulle vara så sansade att de redan nu säger nej till pandemilagen. 

Den där lagen skulle aldrig klubbats från första början. Varför regeringen inte varje ny restriktionsrunda skulle införas måste be demokratin dvs riksdagen om lov är sjukt oklart, det har ingen orkat motivera. 

Extra besviken är jag över att de fick förlängt i september av M, KD och SD. Hade man sagt nej hade regeringen tvingas motivera varje restriktion och oppositionen hade haft alla möjligheter att skapa debatt, visa varför man själv tycker som man gör och inte skänka bort allt till makthungriga sossar. 

Istället serverade de allt medieutrymme och tolkningsförträde på ett silverfat och själva har de suttit i ett mörkt mediehörn hela hösten fram till nu. Strategisk idioti och ideologisk härdsmälta från partier som säger sig bry sig om friheten och företagare. 

Dags att göra det ni skulle gjort i höstas. 

Släng pandemilagen i papperskorgen nu. Den var en styggelse från början och nu ska den bort. 

Röstar oppositionen för lagen har de i gett bort valsegern, var så säkra. Lagen tjänar inga andra syften nämligen än att vinna val åt Maktpartiet och de tar inga fångar. De har inga problem att driva hundratusentals företag i konkurs, att hundratusentals förlorar jobbet, att våra grundlagsskyddade fri – och rättigheter stampas på. Så länge de vinner. 

Vissa borgerliga har försvarat lagen, faktum är att väldigt få har kritiserat den. Jag har i ett år känt mig rätt ensam ihop med Fria Moderata Studentförbundet.

Jag har ställt frågan gång på gång – är det bara jag och några till som försvarar friheten i det här landet?

Man har sagt att ”det är ingen mänsklig rättighet att gå på konsert” och att vaccinpass faktiskt skyddar friheten. Men det är alltså en mänsklig rättighet att få gå på konsert i meningen att ens rörlighet inte får inskränkas av en stat. Det är friheten från förtryck som de mänskliga rättigheterna reglerar. Att begränsa en befolkningen som pandemilagen gör är själva definitionen på förtryck från staten och ÄR ett brott mot mänskliga rättigheter. 

Alla människor upplever att de är så unika och lever i en unik tid.

Alla som gått på jorden innan oss har också tyckt så. 

Det folk inte fattar är att i de flesta avseenden är vi inte alls unika. Och vår tid på jorden är inte den mest speciella. Vår tids makthavare må inte vara kungar, adeln och påven men i övrigt är drivkrafterna detsamma. Makthavare har alltid genom historien berövat folket friheter med motiveringen om trygghet, att skydda dem mot yttre fara. Är det inte krig är det sjukdom eller galenskap eller något annat. 

Vår tids despoter som till exempel Putin har motiverat varenda förtryckande lag som avskaffat yttrandefrihet och pressfrihet i Ryssland med att han vill skydda befolkningen. Inte sällan från terrorism. 

Jag vill bara skrika: vakna! Vakna innan det är för sent. Förstår ni inte vilken Pandoras ask som öppnats?

Ni vill alla tro att ni är killen på den berömda bilden där alla heilar men inte han är ni. Ni skulle ha modet att inte dras med. Men ni har fel. 

Jag ser ju att de allra allra flesta de här två åren rycktes med. Och så fort kan det alltså gå när något absurt blir normalt. Många tycker nu att det är okej att staten bestämmer hur länge de får gå på krogen, att inrikespass är något fullt acceptabelt och att allt ska skyllas på ”antivaxxare”. 

Få dör, få blir en allvarligt sjuka men det nya normala är att en stor massa accepterar storskaligt förtryck på en nivå ni skulle tyckt att vi var galna om vi berättade skulle inträffa 2019. Jag hoppas det skrivs böcker om det här. Hur fort det gick för acceptans. Hur fort masshysterin blev en egen epidemi och hur detta skickligt utnyttjades av makten. 

Jag tänker inte älta massa statistik här utan återgå till dagens viktigaste fråga – dags att skrota pandemilagen för gott. 

Att ha en enda restriktion för 10,5 miljoner människor för att 20 % inte vaccinerat sig är huvudlöst. En av alla debatter som saknats genom 2020 och 2021 är debatten om proportionalitet. Varje inskränkning av grundlagsskyddade fri- och rättigheter ska vägas på en guldvåg som uppenbarligen försvann när vapnen stals från Rosenbad. 

Och den klena ”vi måste skydda vården” är visserligen på ett mänskligt plan förståelig då många i vården har jobbat alldeles för hårt. Men politiskt är det förkastligt. Vården är en offentligt styrd och finansierad verksamhet. Att begränsa 10,5 miljoner människor för att de ska få lättare på jobbet är inte svaret på den frågan utan att räcker inte resurserna får stat och regioner öka resurserna, bygga ut vården, bygga fler vårdplatser etc. 

När pandemilagen ska upp för debatt hoppas jag också att skuggpartierna som själva hållit i strålkastarna för Socialdemokraterna och dessutom skänkt Magdalena Andersson en välbehövlig seger i allt eget konstruerat haveri tar upp till debatt att regeringen ska avkrävas en plan redan nu när varenda restriktion ska bort. 

Det är inte sossarna som bestämmer i riksdagen. Partierna som har majoritet borde därför besluta i riksdagen att redan fattade restriktioner ska ha slutdatum redan nu. 

 Frågan är nu om Socialdemokraterna ska lyckas lura oppositionen en tredje gång och därmed också väljarna?

……………….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!