Klimatet och click baits

Björn Lomborg heter den kanske sundaste personen i klimatdebatten. En dansk forskare som ägnat två decennier åt klimatdebatten, följ honom på Facebook om ni inte redan gör det. 

Eftersom det finns så mycket pengar att tjäna på klimatdebatten jobbar såväl media som andra på att maximera intäkterna, det är naturligt. Nya branscher ser en chans att tjäna på att utmåla konkurrenter som anti-klimat och investerar pengar i klimatrörelsen, media har krigsrubriker där allt dåligt utmålas som klimatproblem och fattiga länder ser en chans att få mer pengar i bidrag. 

Jag skrev till exempel om Maldiverna för några år sedan. 

De har sedan 80-talet utmålats som största förlorarna på en förestående klimatkatastrof där vattennivån höjs för att alla isarna likt Al Gore i sin berömda film visade smälter. Armgeddon har inget på Al Gore vad gäller katastroffilm med snygga effekter. 

Men Maldiverna är kvar. Och de har använt bland annat pengar för klimatet att bygga vägar till de flygplatser de bygger för att kunna tjäna ännu mer pengar på turism. 

Tuvalu är en annan ö som använder västvärldens besatthet av klimatfrågan för att få pengar och uppmärksamhet. Den lilla lilla ön ligger i Polynesien och fick sin självständighet från Storbritannien 1978. Det bor 10 000 personer på ön. 

 

Utrikesministern stod därför i vattnet när han höll sitt tal. Båda på bilden är väl glada för att de tänker på alla pengar de kan få. Och för att det varm i vattnet i det paradis de bor i. 

Den 9 november 2021 publicerade Reuters artikeln. 

Men som Lomborg visade i sitt inlägg så har Tuvalu inget problem med stigande vattennivåer. För att landet höjt sig ännu mer enligt en artikel i tidningen Nature. 

Nästan 3 % mer Tuvalu finns idag än förut. 

Men det får ju folk inte veta utan de kommer bara se bilden när den glada utrikesministern står i kostym i vattenbrynet för att visa något som inte hänt för att få ännu mer pengar i klimatbidrag. Jag klandrar inte alls honom men jag klandrar det ensidiga perspektivet i debatten som lurar folk medvetet. 

Nästa gång ni hör någon använda Tuvalu som argument kan åtminstone ni sanningen här. 

…..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!