Lur genom selektivt urval

Statistik är en konstform, en sport man kan utveckla svart bälte i och där vad man inte säger är lika viktigt eller viktigare än vad man säger. 

Genom att veta hur du ska använda statistiken till din fördel, genom att välja bort och plocka bort, kan du måla upp en verklighet som inte stämmer. 

Detta är bland annat före detta minister Per Bolund expert på eftersom Miljöpartisterna inte jobbar med verklighet utan utopier och drömmar. Fakta står bara i vägen för deras större mål – att införa så mycket av sina egna drömmar och önskningar om hur verkligheten är som möjlighet. Lösa verkliga problem ingår inte i dessa politiska illusionisters värld. 

Idag postade så fakta-trollkarlen Bolund denna tweet. Där han försöker påstå, och belägga med fakta, att ”många unga fått en trygg framtid i Sverige och företag fått tillgång till kompetens”. 

Hans källa är en SVT-artikel om att ”nästan alla ensamkommande i Hudiksvall som tog studenten har fått jobb”.

Givetvis vill Bolund inte ha någon debatt, han har spärrat sitt kommentarsfält. 

Jag läste artikeln och där står det:

Om 88 % är nästan alla kan vi diskutera men det är många i alla fall. Men artikeln handlar inte som Bolund vill göra gällande, det är dit han vill era tankar ska gå, att de flesta ensamkommande i Hudiksvall fått jobb. Utan de flesta av de som tog studenten. 

Den enda relevanta kontexten är – hur många ensamkommande bor det då i Hudiksvall totalt? Och den vill varken SVT eller Bolund ha med. 

Jag kollade lite och hittade en siffra från 2014. Hudiksvall var den kommun som tog emot minst antal just ensamkommande i Hälsingland.  I augusti 2014 var det 440 ensamkommande, vi vet sedan tidigare att en mycket hög andel av just den gruppen var afganska män och pojkar. 

Ska vi jämföra med den siffran, eftersom gymnasielagen och dessa aktivister som nu kräver amnesti för alla afghaner i landet även de som upprätthåller sig här illegalt, är det 5 % som fått jobb. 

Jag hittade en annan artikel där just de afghaner som alltså fått avslag i två instanser men sedan ändå fått gräddfil att stanna av Per Bolund och Annie Lööf, vilka är de som gymnasielagen handlar om (alla de afghaner som lyckades få asyl räknas ändå in i totala gruppen ensamkommande, samt alla de afghanska män som inte inkluderades i gymnasielagen).

Kollar man på 2020 så handlar det istället om 48 % av de afghanska vuxna män som ändå fått stanna trots avslag som tog studenten och fick jobb i Hudiksvall. 

Bilden aktivisterna som Bolund vill sätta, med sitt eget stora humanistiska samvete som pant, är att samtliga ur gruppen ensamkommande, där majoriteten inte var barn när de sökte asyl och inte heller är ensamma utan har familjer i Iran eller Afghanistan (som de har rätt att ta hit som anhöriga när de själva fått uppehållstillstånd), är en tillgång. 

Personer som kom 2014 eller 2015 som först nu tagit en svensk gymnasieexamen 6 eller 7 år efter de kom och berättade att de var under 18 år (de flesta sa att de var 17 år enligt de svenska registren) har nu som 24 eller 25-åringar på pappret i Sverige fått den lägsta utbildningsnivån som det ens går att få det enklaste jobb på. 

En utbildning som kostar drygt 100 000 kronor per person och år. För alla som går i gymnasiet i Sverige. Och då har jag inte räknat in de enorma merkostnader utlandsfödda har i form av stöd, bidrag etc. 

Kompetensregnet Bolund vill anföra i sin tweet uteblir om man kollar på fakta. 

I själva verket har vi en grupp vuxna män med mycket låg grundläggande utbildningsnivå där de allra flesta inte ens klarar första stadiet i skolan. Vi har ca 9 000 i huvudsak vuxna afghanska män som utgör gymnasielagen. 

88 % av dem har varken klarat skola eller har jobb men hur stor andel på totalen som gjort det vill utopiker som Bolund inte prata om. 

…….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!