Arbetskraft? Nja

Det är bra att SD, KD och M har enats i massa frågor. Men det är inte bra att de enögt ger sig på arbetskraftsinvandringen tycker jag. 

Nu sträcker de ut en hand till det parti som på 70-talet slängde igen dörren till all form av arbetskraftsinvandring. 

Min farfar Gino kom från klacken i Italien, södern, varmt och fattigt efter andra världskriget sökte han ett nytt liv i norr. Och hamnade på Asea i Västerås. Han var en av alla de arbetskraftsinvandrare som byggt upp vårt välstånd. Men på 70-talet hade LO fått nog av konkurrensen av flitiga utlandsfödda. 

Eftersom de alltid kunnat köpa lagstiftning av Socialdemokraterna, som LAS och MBL, fick det sossarna att förbjuda arbetskraftsinvandring. Då fick nämligen LO veto mot alla arbetstillstånd som söktes och de sa alltid nej. Det kallades arbetsmarknadsprövning. 

Jag är helt enig med KD, SD och M att den arbetskraftsinvandring som efter 40 år som förbjuden tilläts med Reinfeldt-regeringen inte var genomtänkt. Inte den reformen heller. Tyvärr är det mer regel än undantag även för borgerliga regeringar att införa i tanken bra reformer utan konsekvenstänk. 

Men som vanligt i svensk debatt kan bara en tanke tänkas i taget. Just nu är i princip alla överens om det få såg som ett problem nyligen – arbetskraftsinvandringen som en del av migrationsproblemet.

Jag är helt överens med KD, M och SD att reglerna varit för slappa och det är obegripligt också varför man tillåtit spårbyten så länge. Att asylsökande om de får nej plötsligt kan söka som arbetskraft och vice versa. I alla andra länder måste man först lämna landet innan man kan söka nytt uppehållstillstånd och/eller visum. 

Att man inte haft en rimlig lönenivå utan accepterat 13 300 kronor i lön är också saker som måste ändras. Och att man inte haft försörjningskrav. 

De flesta av kraven är jättebra. Men det saknas ju ett av de mest centrala – tillgång till välfärden måste villkoras. Arbetskraftsinvandrare måste avkrävas sjukvårdsförsäkringar för sig och sin familj som vi idag kräver av forskare. De får betala sin egen barnomsorg och skola. Kort och gott – de har inte tillgång till statligt finansierad välfärd. 

Om man nu ska rikta massa krav, varför utelämnar man det viktigaste?

Inte i något annat land vad jag vet får arbetskraftsinvandrare rätt till förmåner i systemen direkt. 

Har man undvikit detta krav för att göra en förhandling med Socialdemokraterna attraktivt eller är det för att KD, SD och M inte tycker så är frågan. 

En annan kritik jag har till detta är de högre kraven de vill rikta på arbetsgivare i ”vissa branscher” att skicka in anställningsvillkor med hot om vite. Vilka branscher då? 

När LO hade vetot arbetsmarknadsprövning hade vi en situation där LO hade rätten att säga nej till när en bengalisk restaurang ville få hit en bengalisk kock som var specialist på just den maten de ville servera med hänvisning till att det minsann fanns X arbetslösa svenska kockar inskrivna på Arbetsförmedlingen. 

Och jag tycker att högerns offensiv i arbetsmarknadsinvandringen tyvärr luktar lite som det här. 

Det är också det S och LO kommer att kräva för att förhandla. Att företagen ska förlora kontrollen över avgörandet vilken kompetens de behöver. Det är fullt möjligt att som jag instämma i att de många brister nuvarande system för arbetskraftsinvandring måste fixas och samtidigt vara kritisk. 

För vilken av partierna har tagit näringslivets perspektiv i jakten på bättre system och bättre opinionssiffror?

Styr gärna upp det kassa systemet med arbetskraftsinvandring och fixa de pinsamma kompetensutvisningarna. Men glöm för allt i världen inte att S och LO alltid vill ge facken och sig själva makten över företagen. Glöm inte att de som i slutändan måste avgöra vilken sorts kompetens de behöver är företagen själva i er jakt på poänger och opinion. 

Vi kan inte heller förstöra möjligheterna för näringslivet att faktiskt få tag i bra utländsk kompetens. Då kommer svenska företag tappa i tillväxt och konkurrenskraft. Och det är en fin balansgång att samtidigt täppa till bedrägerier med personliga assistenter (ett system som i grunden borde reformeras för övrigt) och behålla näringslivets perspektiv och behov i en globaliserad ekonomi. 

…………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!