Jaktsäsong i offentliga register

Något väldigt svenskt är besattheten av statistik och data. Det är den som byggt upp hela vårt system med personnummer där du som svenskt inte kan i princip göra någonting i din vardag utan en legitimation med ditt personnummer. Inte hämta paket, inte hämta mediciner, du kan inte ens köpa saker i en affär eftersom få tar kontanter idag och du inte kan få ut ett bankkort utan legitimation. 

Vi samlar in mängder med data om människor också varje år. Om deras inkomster, inbetalade skatter, vilka bilar de äger, vad de köpt och sålt varje år, vilka fastigheter de äger, var de ligger, vilket marknadsvärde de har, vilka de bor med. Allt finns i offentliga register och allt går att få ut som offentlig information. Mer eller mindre. 

En besatthet av transparens för vanliga människors privata saker. 

Det anses som en slags medborgerlig rättighet att kunna ta reda på vad grannen tjänar. 

Paradoxalt nog har vi ett av just integritetsskäl handikappad rättsväsende som just för att man inte får dela information mellan sig måste låta storskalig kriminalitet passera. Myndigheter får inte utan vidare dela information de har om folk i sina databaser med varandra vilket försvårar alla slags utredningar om brottslighet. 

Så ena sidan av staten samlar med tvång in data om oss som bor här till minsta detalj och vem som helst ska när som helst utan skäl ha rätt att få den informationen. Samtidigt som den andra sidan av staten på grund av integritet inte kan stoppa kriminella. 

Varför är inte fler i Sverige intresserade av de här frågorna undrar jag. 

För jag tycker inte att vem som helst ska obegränsad rätt att ta reda på vilka fastighet jag äger, vilken bil jag kör eller vad jag tjänar. 

Det sjukaste är att det här systemet också blivit en guldgruva för kriminella. Rånvågen mot folk i sina hem där gangsters klär ut sig till bud bara för att stoppa en pistol mot barns huvud i jakt på bilnycklar på den fina bilen de via offentliga register kollat upp eller klockan de spanat på via sociala medier eller i offentliga miljöer bygger ju delvis på att kriminella kan utnyttja det. 

Det mest naturliga vore att folks egendom och inkomst inte utan särskilt skäl ska kunna begäras ut av folk. Inte ens journalister ska utan vidare bara kunna publicera bilder på folks hus och tala om hur mycket de betalade. 

Offentliga register fungerar för media idag som det billigaste löpet man kan fixa. Varje år har kvällstidningar men även mer seriösa tidningar som Dagens Industri olika listor på ”dyraste villorna/lägenheterna”. Bara för att få klick. Det är inte journalistiskt över det. 

En sak om man som grävande journalist behöver ha en hel ekonomisk bild i sitt reportage, där ägda fastigheter, båtar och bilar också måste finnas med för helheten. Men det handlar ju inte om det utan om via offentliga register pinsamt enkla klick-jagande listor. På bekostnad av dessa rika människors trygghet i ett Sverige där man riskerar att ens barn får en pistol mot huvudet om man öppnar dörren utan att vara misstänksam. 

Parallellt är det nästintill skrattretande att myndigheter ska skydda din och min integritet genom att vägra dela med sig av sin information till andra delar av staten. När bara den som fuskar har någon risk för det. Givetvis måste Arbetsförmedlingen kunna kontrollera om samma person som söker bidrag från dem eller a-kassa finns på Försäkringskassans utbetalningslista och Polisen måste ju kunna kontrollera dem båda i pågående utredningar om bedrägerier och kriminalitet men här ska integriteten plötsligt skyddas till varje pris. 

Staten måste börja skydda oss och våra privata angelägenheter där vi behöver skydd. Och omvänt ta bort helt onödiga skydd som bara kriminella gynnas av. 

Ta bort rättigheten för kreti och pleti att få ut uppgifter om inkomst, bilar, fastigheter etc. Jag har inte sett en enda vettig motivering varför sådant ens är offentligt från första början. 

Offentlighetsprincipen rör nämligen inte privatpersoner utan handlar tvärtom att privatpersoner ska kunna granska makten. Varför privatpersoner ska kunna granska privatpersoner är högst oklart. 

………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!