Det kanske största sveket

Idag släppte Brå en rapport om ungdomsrån och det bekräftade det alla visste – de har blivit ett stort samhällsproblem. En explosiv ökning på bara några år. 

Alla kan se när rånen började – strax efter att det flödade in asylmigranter till Sverige 2015. Nästan 170 000 kom det året, framför allt kom det afghanska unga män (många utan asylskäl) och syrier, som 2013 fick automatiska permanentat uppehållstillstånd av Migrationsverket. Oavsett var de bodde innan kriget. Vi fick 38 % av asylansökningarna till hela EU 2014 just från syrier. 

Rapporten Brå skrivit är aktuell och utförlig. Och väldigt sorglig. 

För de är allt yngre barn som utsätts, allra mest brottsutsatta är gruppen 15-17 åringar. Men även som ni kan se drabbas barn 7-14 år i större utsträckning för rån än 25-34-åringar om de är pojkar. Skrämmande läsning för alla föräldrar.

Även om det är störst risk att drabbas i de stora städerna kan man se att ökningen är störst i mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner. Det har gått ifrån att vara ett problem för framför allt stora städer till att i allra grad bli ett problem för mindre orter. 

Det är framför allt tonårspojkar som rånar andra tonårspojkar. En enorm ökning. Från 2,5 % av självrapporterad utsatthet till nästan 6 % bara 5 år senare. 

I de flesta brott vet man att de som utsätts mest är de svagaste i samhället. De utlandsfödda, de med låg ekonomisk standard och låg utbildning. Men som kan kan se i den här tabellen har ungdomsrånen delvis tagit en annan riktning de senaste åren – rånen ökar i gruppen svenskfödda till svenska föräldrar som har högskoleutbildning. 

I den självrapporterande utsattheten för från bland 16-åringar har rånen ökat från 2,4 till 3,1 för barn där båda föräldrarna har högskoleutbildning medan de har minskat bland de som har två föräldrar utan högskoleutbildning. Samma sak med arbete, där vi ser en kraftig ökning av rån mot barn där båda föräldrarna arbetar. 

För alla som Lars Lindström som dedicerat sitt liv åt att relativisera samhällsproblem, den nedgång man ser under 2020 hänvisar Brå själva till att det med hög sannolikhet beror på pandemin och inte på att trenden är bruten. 

Farligast är det för tonåringar förutom i storstäderna även i Helsingborg, Västerås, Haninge, Uppsala, Huddinge, Örebro, Nacka, Solna, Eskilstuna, Salem, Sundbyberg, Upplands-Bro, Landskrona och Järfälla.

Som boende i Stockholms innerstad kan jag konstatera att farligast för tonårskillarna att vistas är nära och i Rålambshovsparken, i city runt Sergels torg och Centralstationen och på Södermalm. Söder är nästan hela området från Skanstull till Gamla stan sjukt farligt att vistas i. Hela vägen ner mot Gullmarsplan och Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad. Polisen pekar också ut Mall of Scandinavia och Friends Arena som rödmarkerade. 

Det är vid knutpunkter som T-banan, pendeltåg och busstationer samt vid gallerior och centrum som rånen framför allt sker. Inte sällan helt öppet men vi är för ovana att förstå när ett rån är på gång. Ungdomar omringar en annan, sällan är det vapen inblandade utan bara det faktum att de är fler räcker. Rånarna vet att få reagerar och stoppar dem. Vi vuxna måste bli bättre på att se när något inte står rätt till. 

Väldigt ofta har rånarna utländsk bakgrund, i hela 66 % av fallen. Medan offren är till 77 % svenska killar. Framför allt svenskar till två infödda svenska föräldrar. 

Brå:s statistik visar tydligt och klart att killar med utländsk bakrund åker till sin stads centrum eller till det fina området i samma stadsdel eller kommun de bor, letar efter offer som är infödda svenskar som ser ut som om de har bra bakgrund – statistiken att brottsoffren idag till stor del har både föräldrar som båda jobbar och där båda är högskoleutbildade visar det – för att råna. 

Ungdomsrånen är etniskt profilerade. Där en särskild sorts offer prioriteras framför andra. Utlandsfödda killar i ett mindre eller stort gäng letar upp ens ensam svensk kille och omringar. De behöver inte ens vapen. Och tvingar till sig inte bara pengar utan även mobiltelefonen, jackan och ibland skorna. 

Framför allt verkar killar med bakgrund i Afrika, i Sverige handlar de nästan bara om invandring från Somalia, Eritrea och även många illegala från Nordafrika (de så kallade gatubarnen), och Asien, där jag utgår att hela Mellanöstern kategoriseras in. Liksom Afghanistan. 

Varför Brå dock väljer att skriva att svenska offer är ”något” överrepresenterade är oklart när de utgör 2/3-delar. En mycket kraftig majoritet. 

Själv levde jag i villfarelsen att rånen framför allt sker i mörket på kvällen men enligt Brå sker de flesta rånen kl. 15-22 på kvällen och även platser i anslutning till skolor och skolgårdar är utsatta. 

I hela tre av fem fall förekommer våld. Hälften sparkas och slåss av förövarna, i ett fall av 10 handlar det om grov misshandel. Men bara traumat av att ha blivit rånad är ett övergrepp som inte lämnar en person. 

En tredjedel av rånen innehåller också förnedringsinslag. Om man då lägger till det vi redan vet, att en stor del av rånen utförs av tonåringar med utländsk bakgrund boende i utsatta förorter som specifikt rånar svenska killar som har bra bakgrund och rånen därför är etniska sätts förnedringsdelen i en skrämmande kontext. 

Hela 30 % av rånen mot pojkar hade dessutom förnedringsinslag. 

Det här vardagen nu. 

Framför allt tonårskillar med utländsk bakgrund från Asien och Afrika söker upp svenskfödda killar som de bedömer har en bra bakgrund (eftersom killar med svenskfödda föräldrar där båda jobbar och båda är högskoleutbildade utgör majoriteten av offren). 

Dessutom är de utländska killarna inte bara ute efter pengar och mobiler. De är ute efter att förnedra. 

Vi har nu skapat ett samhälle där våra barn riskerar att förnedringsrånas bara för att de är svenskar. Av utländska killar från gettona vi accepterat, som drivs av ett hat mot majoritetssamhället. 

Det är så långt det gått. 

Alla rån är inte förnedringsrån, och vi ska inte heller glömma alla brottsoffer som också kommer från utsatta förorter. Ungar som inte är kriminella men också har utländsk bakgrund som också rånas och även förnedras. 

Men det går inte att komma ifrån att det vi ser är framför allt etniskt relaterat. 

Det kanske största sveket mot våra barn.

Att med huvudlös politik utan en tanke på konsekvenser nu gjort att våra barn får växa upp i en värld där de bara för att de är svenskar riskeras att kanske mitt på dagen omringas av 3-7 killar några år äldre. Och drabbas av ett stort trauma som sämst, som värst kanske de misshandlas grovt och utsätts för det som pojkarna på Norra kyrkogården drabbades av. 

Två svenska killar som på kvällen var på väg hem och plötsligt överfölls av två utlandsfödda killar på jakt efter just två svenska killar att förnedra, slå och råna. 

Det värsta är att i ingen i politiken har någon lösning. Vi kommer få leva med det här länge. 

Det enda vi föräldrar kan göra är att begränsa våra barns värld. Skjutsa och hämta, förmana dem om platser att undvika och att inte ens gå hem från skolan ensam, att inte prata med okända under några omständigheter. Den frihet jag kände som barn kan jag inte ge mina barn.

Många fler med mig måste känna att vi svikit våra barn här. 

…….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.x

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!