Skatten på el – statens pengakran

Alla visste att det skulle hända. Att när Miljöpartiet fick nycklarna till maktens korridorer och statsbudgeten så skulle de förstöra grundläggande system. Som energisystemet. Så går det nämligen när ett utopiskt enfrågeparti ges den makten, trots att 96 % inte röstat på dem. Och med en teknikfientlig och vetenskapsfientlig ideologi som bland annat yttrar sig i irrationell rädsla för kärnkraft trots att den är det överlägset bästa energiproduktionen för ett kallt land utan mycket sol ett halvår och med iskyla som orsakar stiltje. 

Samtidigt har de och de övriga socialisterna betraktat just elen som en kassakran. Folk kan inte leva utan den, alltså kan man höja skatten i princip hur mycket som helst och folk köper ändå. Höjer man matmomsen av samma skäl blir det demonstrationer, höjer man el-skatterna (de är flera) som händer som vi sett i princip ingenting. 

Jag har gått igenom hur mycket staten tjänat på elen sedan sossarna tog över 2014 genom att kolla ESV:s utvärdering av statens finanser. 

Det är väldigt många olika skatter på energi, allt är inte privatpersoner som betalar in. Men för att få en hum om de olika skatterna kan vi börja med energiskatten. Den finns på din elräkning. 

här har den utvecklats.

Jag har markerat de två högerregeringarna med fyrkant så att ni lätt ska se när skatten på el höjts. Göran Persson byggde sin regering på Miljöpartiet både 1994-1998. 1998 – 2002 och 2002-2006 så ni kan ju se vad som hände med skatten på el den perioden. Skatten stod hyfsat still jämförelsevis, till Löfven tog över….. Och först Åsa Romson och sedan Isabella Lövin samt Per Bolund fått kräma ur skattebetalarna ännu mer. 

Skatten på el har gått upp från 10 öre/kWh till dagens nivå på 45.

Men det blev värre 2020 för då bestämde Miljöpartiet att skatten på el skulle indexeras och därmed höjs automatiskt varje år. Senaste 10 åren har skatten på el gått upp 26 %. 

Notera att följande intäkter till staten är exklusive moms för den delen av elräkningen redovisas under kategorin Mervärdesskatt och inte Energiskatt för statens intäkter. Nedan är enbart skatten på el. 

2014:

Energiskatt: 39 miljarder i intäkter. 

2015:

Energiskatt: 40,7 miljarder i intäkter.

2016:

Energiskatt: 46.6 miljarder i intäkter.

2017:

Energiskatt: 46.6 miljarder i intäkter.

2018:

Energiskatt: 50,1 miljarder i intäkter.

2019:

Energiskatt: 52,4 miljarder i intäkter.

Pandemiåret ett år 2020 drabbades staten som väntat av stora underskott och man ökade belåningen. 

Men energiskatten, den ökade statens intäkter. Som sagt, skatt på el är en kran för politiker med hål i fickorna.

2020:

Energiskatt: 52,8 miljarder i intäkter.

2021 är inte slut ännu men ser man till redovisningen till och med oktober ser man följande:

Energiskatt: 26,9 miljarder i intäkter.

Sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillträdde 2014 så har svenska folket betalat in häpnadsväckande

355 miljarder i intäkter till staten genom elräkningarna som vanliga människor betalat. 

Sedan kan vi lägga till all moms vi betalar på elen. 

355 miljarder kronor har vi bara sedan 2014 betalat in för den livsnödvändiga produkten el. Som just nu är enormt dyr eftersom vi lagt ner helt fungerande kärnkraft för att Miljöpartiet är rädd för vetenskap. 

Vet ni vilken utgiftspost som är ungefär 50 miljarder per år? Biståndet. Så man kan säga att statens kran in i våra plånböcker på den livsnödvändiga elen ges till bistånd rakt av. Staten tar, staten ger. 

Bra att Moderaterna och Kristdemokraterna lagt förslag att staten låter bli att ta in skatten i vinter för att kompensera för det episka misstaget att låta Miljöpartiet förstöra landets energiproduktion. 

Men det enda raka är givetvis att dels ta bort momsen på elen så att el inte trippelbeeskattas – du betalar nämligen elen med redan skattade pengar, sedan betalar du elskatt och momsen är således tredje skatten på samma pengar du fått i lön. Dels måste energiskatten sänkas omedelbart. Det är finns ingen som helst anledning att vi ska betala 45 öre per kWh, det är en ren fiskal straffbeskattning framtvingat av ett parti som vill skicka oss tillbaka till 1800-talet. Då alla hade häst och vagn, lagade och lappade kläder och alla försökte överleva på sin egen magra jordplätt om de inte jobbade 50-60 h per vecka i en smutsig fabrik för att ha råd att bo ett skyffe med råttor. 

Sverige blev rikt som industrination och det förutsatte stabil, bra och billig el. Det har vi inte längre. 

Vi har så mycket lagande att göra efter tornadon Vänsterpartiet de Gröna så fort de åkt ur riksdagen. 

…..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!