Vrid klockan tillbaka

Hösten och vintern innan ett val testar sossarna olika valstrategier och låter olika delar av partiet skicka ut test-ballonger.

Så i förrgår släppte fackpamp Baudin ut den här.

Klassiskt i meningen att S efter 7 år i Rosenbad låtsas vara opposition och protesterar mot sig själv.

Nygaammal i meningen ”vrida klockan tillbaka”. Socialdemokraterna har alltid använt modernisering som ett argument för socialism och var de som rev och permanent förstörde många städers gamla fina hus. Det skulle bli modernt. Ut med det gamla. In med betong och brutalism och så har Socialdemokraterna alltid byggt valrörelse på.

Deras framgångsrecept har alltid varit att hävda att nytt och modernt är svaret på alla gamla problem. Att bara det faktum att något i samhället är nytt är det automatiskt bra. Och omvänt. Inget gammalt kan någonsin vara en lösning.

Med tveksamma resultat. Visst var några av de gamla kåkarna i Klara ruttna i Stockholm men poängen var inte det utan att det socialistiska nya samhället inte skulle ha borgerliga spår. Man ville utplåna historien. Utplåna minnet att det ens funnits någonting innan Socialistiska Demokrater.

Nyckelorden i det Baudin säger är ”vrida klockan tillbaka” och ”högerkonservativ”. Man vill skrämmas med konservatism som man alltid försökt med. Och att DÅ är något 100 % negativt.

Men här får nu KD, SD och M ett gratis kampanjtips av mig. Äg det. Stjäl det rent utav. Bygg kampanj på #vridklockantillbaka .

För fram till att liberalismen vann segern om hela jorden, då alla kunde nedmontera och avrusta skydd mot omvärlden och där alla ”happily ever after” skulle leva i fred och frihet var detta vad majoriteten tyckte. Ut med det gamla, in med det nya.

Men lagom till att de före detta regementena blivit innovationshubbar kom migrationskrisen. Utlöst av kriget i Syrien men majoriteten av migranterna var och visade sig senare vara unga män utan asylskäl från hela Mellanöstern och delar av Afrika. Och Kina visade sig inte alls vara en spirande marknadsliberal demokrati.

Naiviteten i väst ersatte att vara förberedd på det okända, framtidstro ersatte empiri. Och nu står vi här bara 15 år senare i en värld där spioneri ökar, pressfriheten minskar, risken för krig ökar och där framtidstron nu är negativ i många länder.

Nu när problemen i Sverige som sopats under mattan så många decennier väller ut från franskanten har liberalismens självklara seger bytts ut mot förlust, bytts mot just detta – vrid klockan tillbaka.

Vrid klockan tillbaka till en tid då våra barn inte rånades. När brottet våldtäkt mot man knappt fanns och gruppvåldtäkt var otroligt ovanligt.

Vrid klockan tillbaka när poliser inte besköts med raketer, kartläggas var de bor eller mördas på jobbet av 17-åringar med pistoler.

Vrid klockan tillbaka när inte bostadshus sprängdes. Och när vi avtrubbade knappt reagerar.

Vrid klockan tillbaka när bidrag var en fallskärm, ett tillfälligt skyddsnät när livet gick åt helvete och inte en permanent försörjning 40 år.

Vrid klockan tillbaka när elbrist var något som drabbade gamla kommunistländer och banan-republiker.

Många fler människor idag vill bara ha ett Sverige som fungerar. Och det fungerade nyss. Socialdemokraterna har gjort helt fel i slutsatsen.

Konsevatismen är inte ett skällsord längre utan framtid som allt fler svenskar känner sig tillhöra.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!