Vad hände?

Jag har efter att jag både annonserat att jag drar tillbaka min kandidatur från riksdagen för två veckor sedan då nomineringskommittén ringde och erbjöd mig en ofattbart låg placering och när jag i förrgår publicerade provvalets resultat som då kom, två veckor senare än telefonsamtalet, fått oerhört många frågor från folk som röstat på mig vad som hänt. 

Därför känner jag att jag, som hela min karriär jobbat efter devisen transparens både vad gäller avslöjandena på min blogg om offentlig och annan verksamhet och hur min egen blogg är uppbyggd där samtliga källor alltid redovisas, måste försöka så gott jag kan besvara den frågan. 

Vad hände?

Hur kunde jag som av medlemmarna fick en femte plats och en solklar plats på riksdagslistan hamna på plats 19?

Jag annonserade min kandidatur den 22 april. I maj valdes kommitténs presidie och de tre namnen är de enda kända namnen på de som sitter i stadens valberedningen, för den är hemlig. Fortfarande är den hemlig trots att provvalet är över. 

Något annat som är hemligt, det är alla tiderna för processen, där Stockholms provval var 11-17 oktober men när resultatet skulle presenteras var hemligt och varför provvalets resultat presenterades nästan 6 veckor efter att omröstningen avslutat är också hemligt. För att ens gå vidare till provvalet måste varje kandidat få minst tre nomineringar, av 3 föreningar i staden.

Vilka föreningar som nominerat vem och ens dig är som ni nu gissat hemligt. Jag vet än idag inte ens om min egen förening Sankt Göran nominerade mig, bara att jag fick minst 3 nomineringar. Ingen säger något och ingen svarar om man frågar. 

En av få saker som inte är hemliga är nomineringsreglerna.

”Beakta att två parametrar som båda väger tungt när förslag till valsedel arbetas fram är kommitténs bedömning av kandidaterna och omröstningsresultatet från försöksnomineringen”. 

Det är således lätt att få uppfattningen att provvalet ska väga tungt, även om det nedan också står den mindre skarpa formuleringen rådgivande. 

 

I alla år som jag varit moderat har partiet lyft fram att de till skillnad från till exempel Socialdemokraterna låter medlemmarna bestämma vilka som ska representera dem medan sossarna är helt öppna med att så jobbar inte de. Istället har de en valberedning och har man inte arbetat åt partiet i 10 år kan man inte komma i fråga i princip, undantag kan göras för SSU-ordföranden.

I sossarna är valberedningen offentlig, för valet 2021 sitter de här personerna i den:

Men trots att stadgarna säger att provvalet ska väga tungt och vara rådgivande har det vare sig varit det ena eller det andra när det gäller min kandidatur, den slutsatsen kan alla dra.

Medlemmarna gav mig totalt 1 372 poäng. Som ni ser på listan är det precis under toppkandidaterna som är talespersoner samt Fredrik Kärrholm, den fd MUF-aren och polisen. 

 

Vad gäller antal första placeringar hamnade jag på fjärde plats med 99 kryss. 

 

 

Jag krossade motståndet som ny i landets största valkrets och huvudstad med tre profilerade talespersoner på listan och kom högre än 3 av 7 sittande ledamöter samt fick fler första placeringar en av talespersonerna.

Trots detta valde nomineringskommittén att sätta plats 19 och föreslå den här listan (utan mig som drog tillbaka min kandidatur).

 

En annan sak som står i nomineringsreglerna är att man som kandidat har rätt att få en personlig motivering. 

Jag mailade därför Stockholms förbundskansli eftersom det ingenstans står mailadress ens till presidiet och jag aldrig fått ett enda mail av nomineringskommittén under hela processen. 

Det första mailet skickades innan klockan halv nio på morgonen. Det andra halv tre och först då svarade nomineringskommitténs ordförande Lena Adelsohn Liljeroth. 

 

De personliga motiveringar som finns i den här luftpastejen är som ni kan se ”hård konkurrens” och ”en samlad bedömning av dina styrkor och svagheter”. De har redovisat sin egen process men alltså inte slutsatsen av samma process. 

Kommittén vill dock betona den stora nyttan jag gör. Utanför riksdagen. 

Förgäves mailade jag igen för att få just det stadgarna reglerar, den personliga delen men utan resultat. Jag har även slängt iväg ett meddelande till ordförande för förbundsstyrelsen Johan Forsell utan svar, som bossar över den förbundsstyrelse där i princip alla sittande ledamöter för staden sitter i. 

Så vad hände egentligen?

Det enda det här mailet och den samlade bedömningen av det lilla jag vet i den här processen av det som inte varit hemligt är att det var över innan det började. 

Det visade sig att kandidera för Moderaterna som en person som haft en annan karriär än som politiker var och är meningslöst och den interndemokrati Moderaterna säger sig ha bara finns på pappret och inte i verkligheten. 

Vilka skäl som den hemliga valberedningen i Stockholms Stad än haft för att peta mig från plats 5 till plats 19 är även dessa hemliga och jag betvivlar att någon någonsin kommer få höra dem. 

Många besvikna personer har skrivit i mina kommentarsfält och i mail till mig att de inte längre känner något förtroende för Moderaterna och nu kommer att lämna partiet.

Vissa som varit med i 40 år, andra som gick med i våras just för att få kryssa mig. 

Själv mailade jag utträdet till partiet så fort jag läst snömoset i mailet. Jag är klar här. Och fortsätter nu min karriär som fri opinionsbildare utan parti och sådana lojaliteter. 

Som en representant för en riktig höger som tyvärr inte har något parti idag. 

När en dörr stängs öppnas en annan och det överväldigande stöd jag fick av personer som verkligen ville se mig i riksdagen och som därför gav mig en solklar plats i riksdagen tar jag för alltid med mig. 

……….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!