Nooshi Dadgostar bluffade

Även om budgeten som idag röstas fram som den som Magdalena Andersson får styra landet sitt första år på inte är komplett är den tillräcklig för att stoppa saker som den meningslösa och dyra familjeveckan och ännu mer skatt på grund av Miljöpartiets märkliga tro att höjd skatt är svaret på alla frågor. 

Men den som ännu mer blev förnedrad den här veckan är givetvis Annie Lööf. Det har varit uppenbart sedan de första överorden hösten 2018 att Centerpartiet siktade på att backa in i ett hörn utan möjlighet att ta sig ur därifrån. Och så länge Vänsterpartiet gick med på att vara dörrmatta enligt ”ett papper ingen får se” som Mästerförhandlaren Sjöstedt fixade och Folkpartiet styrdes av gamla mygelpolaren Björklund gick det fint. 

Det har dock varit uppenbart länge att dagens situation var given att inträffa – när Vänsterpartiet till slut fick nog av att vara den mobbade tjejen i klassen och sa ifrån. 

Och Folkpartiet fick nog av att sitta i sosseknä med siffror som skulle få vilken politiker som helst att skymta avgrunden under fötterna. 

Det har bara varit att vänta tills det där hörnet även blev tydligt för Centerpartiet och vi fick vänta till hösten 2021. Om man nu ska kalla sig ”breda mitten” i flera år ska man nämligen också stå i mitten och vara beredd att förhandla med vem som helst bara man maximerar sin politik. 

Den ”mitten” Annie Lööf och hennes bunker full av män valt är däremot ett hörn till vänster med utgång åt ett håll. Vänster. Inte ens i närheten av mitten faktiskt. Och sedan ett par veckor säger inte heller längre någon Centerpartist att det är mitten. 

Den ”breda mitten” existerar inte ens i Centerpartiets utopiska värld längre. Istället är orden utbytta mot ”självständigt parti”, vilket förmodligen tagit dess plats i alla dokument och kommer upprepas tills öronen trillar av fram till valet. Ensammast i världen är en annan beskrivning. 

I sitt enda politiska värv och mål att hålla SD ”utanför makten” har idag Annie Lööf lyckats med följande konsttycke som jag skrev på Twitter: att låta V bestämma statsminister och SD budgeten. 

I talarstolen ställde sig Nooshi Dadgostar som en vinnare, man kunde riktigt känna självförtroendet hon fått senaste halvåret ta över rutan. Här stod segraren av hela debaclet på resterna av Centerpartiets nerbrunna självförtroende. 

Och hon tog i. Vänsterpartiet hade sett till att idag får nu pensionärer 1000 kronor mer i månaden. 700 000 pensionärer. 

Visst låter det som om pensionerna höjs och de höjs nu med 1000 kronor per månad?

Problemet är att det inte är sant. 

Dadgostar förhandlade fram en höjning av bostadstillägget. Eftersom kommunister inte är del i Pensionsgruppen och Socialdemokraterna tack och lov tog sitt ansvar och inte kompromissade bort det så är bostadstillägget, det vill säga bostadsbidrag för pensionärer, det enda som går att röra. Det är nämligen en del av statens budget och anslaget till Pensionsmyndigheten. 

Vänsterpartiet fick igenom ännu en höjning av bostadstillägget, regeringen har redan höjt en gång. Men inte på 1000 kronor utan UPP TILL 1000 kronor. Och inte från och med nu. Eller idag. 

Någon höjning av bostadstillägget finns inte med i den budget som faller idag. Och den finns inte med i högerns budget heller. Istället kommer Magdalena Andersson lägga en ändringsbudget 2022, kanske vänta ända till VÅPEN som vårpropositionen kallas. 

Den ändringsbudgeten ska också underkasta sig riksdagen och som vi vet idag så finns det inte en majoritet för vänsterbudgetar. Centerpartiet, ”det självständiga partiet” har nu valt att rösta på sin egen budget och lägga ner röster. Att de plötsligt skulle, visserligen från samma hörn de stått i sedan 2018 men nu som självständig kraft, välja att direkt rösta på en ny vänsterbudget och inte sin egen framstår som osannolikt. 

Så ska S, MP och V få igenom den vinst till pensionärerna som Nooshi Dadgostar utropade idag måste något annat parti rösta igenom budgeten. 

Vet ni vilka som också brukar prata om pensioner?

Sverigedemokraterna. Nu vet jag inte hur sugna de är på att ändra den budget de kommer få igenom idag med M och KD och som är den historiskt första budgeten för de nya konservativa högern i Sverige. Jag skulle gissa att även om de i sak håller med Vänsterpartiet vill de inte äventyra de goda relationer de numera har med KD och M i ett valår som de vill ta makten ihop med. Och samtidigt som de partierna fortsätter att förhandla om de saker de gemensamt tänker gå till val på samt förbereda för maktskifte. 

Ett annat år hade Vänsterpartiet kunnat få SDs röster men jag tror inte SD kommer välja det faktiskt den här gången. Även om det är viktigt för dem att manifestera att inte heller de är gratis så har de ju redan åstadkommit massor där genom att M och KD släppt en gemensam budget om än liten för 2022. Som egentligen är en ändringsbudget från Socialdemokraternas stora. 

Nooshi Dadgostar har alltså inte vunnit något alls. Hon har målat upp en MÖJLIG vinst i framtiden som en säker vinst idag för att motivera varför Vänsterpartiet igen agerar dörrmattor till Socialdemokrater. 

Ändå beundransvärt att hon liksom Annie Lööf tidigare lyckats med att måla upp ett solklart nederlag till en vinst i media och under tiden lyckas övertyga sig själv till den grad att hon utstrålar seger. 

Under tiden hoppas jag Annie Lööf fortsätter att få arga mail från luttrade invånare på landsbygden som undrar varför de fortfarande inte får bygga hus på sina tomter på grund av strandskyddet. Den senaste i raden av bittra generande nederlag sminkade till påhittade segrar för Centerpartiet. Hörnpartiet. Ensammast i Sverige nu.

Vi var också fler som noterade att Annie Lööf inte längre säger att man inte kan prata med V eller utestänga dem. Glidningen i språket. Nu är det bara regelrätta budgetförhandlingar man inte gör. Man vill vara ”självständiga”. 

Det är valår nu. 

Magdalena Andersson kommer för tredje gången i regeringen och som första gången som statsminister får regera på en högerbudget och hon kommer kunna skylla på riksdagen när Dadgostars stora pensionshöjning uteblir. 

Nu återstår bara att se om partiet för barn ledda av barn Miljöpartiet kommer göra slag i saken vad de hotar med – att avgå från regeringen och ge Jimme Åkesson vad han vill ha utan misstroende. En regering utan Per Bolund, 

Personligen tror jag nej. MP har redan betalat mycket höga kostnader för regeringssamarbetet, de höll på att åka ut sist. De är beroende av att få använda regeringens alla resurser i valrörelsen, liksom sossar alltid gör i val när de styr, och de behöver bara stå ut med sossarna 9 månader till typ. Fördelarna att resa statsplanet till klimatmöten överväger principerna här.

Per Bolund har också fler möten att bevisa att han får sitta vid vuxenbordet på innan valet avgör om MP får hälsa hem som de gjorde 1991 eller om de kommer få Kamrat Röd-röster av sossar i valet när Centerpartiet är färdiga med att ta deras väljare från dem. 

En brasklapp här är just MPs siffror. 

Möjligen kan de tippa över fördelen att åka statsplanet. Ska de kunna hämta hem opinion kan det krävas att de snor Centerpartiets slogan de precis lanserat – självständigt parti. 

Slutsatsen är att Magdalena Andersson inte bara ärvt en B-macka av Löfven som hon samtidigt inte kan skylla på honom för eftersom hon suttit i regeringen i 7 år. Hon har även ett omöjligt läge vad gäller att regera fram till valet när både V och C hoppat ur sossekopplet och slitit sig. 

Men en sosse skyr inga medel så jag förväntar mig inget annat än att grisen sminkas, lögnerna dammas av och nya produceras i trollfabrikerna Sveavägen 68 satt upp med hjälp av LO och olika ”demokratisatsningar” ska se till att miljonerna i opinionsbildning för en vänsterseger flödar ut via statsbudgeten genom olika myndigheter till föreningar och ”civilsamhället ” som varje val. 

Nu är det valrörelse. 

………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!