Media vs Ebba Busch

Efter att i ett års tid följt historien kring Ebba Busch och hennes envetna engagemang att rätt ska vara rätt och avtal ska hållas i media undrar jag varför media inte ens skäms lite grann. 

För den mediebevakningen har till 100 % fokuserat på att det är Ebba Busch som gjort fel. Ingen granskning har skett kring Esbjörn Bolin och framför allt av hans släkt. 

När jag kollar på Aftonbladet har över 100 artiklar skrivits på ett år om Ebba Busch och Esbjörn Bolin. Inte EN enda granskar hans sida av saken sedan den första artikeln i oktober 2020. 

Kan man kalla det journalistik när ingen journalist i landet är intresserad av journalistiken i fallet Busch – Bolin och husaffären? 

Aftonbladet är den främsta tidningen i det här drevet mot Busch, för det är inte journalistik. Det är ett av opinion orkestrerat drev. Hade det varit journalistik hade nämligen Aftonbladet varit intresserade av att följa de pressetiska reglerna:

Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger. Slå vakt om den dokumentära bilden. Var uppmärksam på att anmälningar av olika slag kan ha till enda syfte att skada den som blir anmäld. 

I en kolumn från Cantwell på Aftonbladet tas den andra sidan upp något, när han konstaterade att huset var ett ruckel och att det låg något annat i bakgrunden. 

Expressen publicerade en artikel 12 oktober 2020 där Esbjörn Bolins släkting Matz Bolin intervjuas. Redan här blir det tydligt att det finns en journalistisk vinkel som pockade på en riktig journalists uppmärksamhet. Men ingen nappade. Trots att landet har en stor mediebransch och massa frilansande. 

Enligt Busch framförde direkt ”två andra personer att de hade anspråk på fastigheten”. Alltså inte Esbjörn utan två helt andra individer. 

Sedan intervjuas en av dem – brorsonen Matz Bolin, 64 år. Enligt honom fungerade Esbjörns hus som hans sommarställe.

”Vad har du gjort nu? Fastigheten skulle ju gå i släkten”. Sa Matz Bolin. Det kändes som om ”himlen öppnade sig. 

Matz Bolin hade sedan omedelbart flera samtal med Ebba Bucsh där han tyckte att hon skulle riva köpekontraktet för att han ville ha huset. Det är det som står. 

Notera också hotet: ”Med din position Ebba, så skulle jag ta ett steg tillbaka och avvakta läget”. 

Med andra ord – om du inte ångrar dig så att jag får huset kommer jag ställa till en jäkla oreda i media mot dig. Det är det som står. 

”Hur skulle du känna om någon lurade dig på något du skulle ha i framtiden?”

Matz Bolin sa i media den 20 oktober 2020 allt en journalist behöver veta och mer därtill. Storyn serverades på silverfat av honom själv. Ändå fanns inte EN enda individ som ville gräva i det här. Istället har media unisont utmålat Ebba Busch som girig och lurat Esbjörn Bolin. 

Det är svårt att se att skälet är att många journalister inte gillar Ebba Busch för att hon är partiledare för Kristdemokraterna och det är därför de inte vill göra sitt jobb. 

För bakom Esbjörn står helt såklart giriga släktingar som drar i trådarna på en stackars 81-åring med ett ruckel till hus som varken han eller släkten underhållit, förmodligen för att Matz Bolin tänkt att han skulle ärva sjötomten, riva huset och bygga ett nytt. 

De 3,9 miljoner kronor Busch betalade är i princip bara för tomten, huset är i otroligt dåligt skick. 

Det står till exempel i Dagens Vimmerby att Ebba Bush till och med ringde Matz Bolin innan hon kontaktade mäklare och fick ett köpekontrakt ordnat. 

Vem är då den här Matz Bolin som uttryckligen hotat Busch med ett mediedrev för att hon skulle riva ett giltigt köpekontrakt och som också lyckades för att en mycket stor andel av journalistkåren uppenbarligen avskyr Busch så pass att de inte tänkt göra sitt jobb?

Tja, han bor på Öland. I en fastighet som ligger mycket nära Solliden och så nära havet man kan där. Notera också på bilderna från Google Earth storleken på huset han byggt. 

Här bor Matz på vintern. I en jättekåk nästan granne med kungen (på somrarna). Ändå vill han ha ett förfallet ruckel i Uppsala trots att han alltså inte hjälpt Esbjörn Bolin med underhållet. 

I Cantwells krönika från den 23 oktober 2020 framgår det att huset är halvt förfallet, har bilvrak på tomten och att ingen bott där på flera år. Esbjörn bor alltså inte i fastigheten. 

I hans berättelse dyker en till intressent upp. En person som enligt personerna i byn beskrivs som lite av en sol-och vårare eftersom hon lyckades få två bröder i byn att skriva henne som förmånstagare till ett av husen, som hon ärvde. Även om dessa inte hade några barn eller levande släktingar så det kanske spelade mindre roll, men hennes intresse för fastigheter i byn spelar dock roll. Hon verkar ha spetsat in sin på Esbjörns fastighet också och enligt egen utsago hjälpte hon honom till banken. 

På ett år har inte en enda journalist velat gräva i det faktum att bakom Esbjörn Bolin står två helt skilda intressenter med starka ekonomiska intressen i att det som hände de facto skulle hända – ett drev mot Kristdemokraternas partiledare i syfte att själva tillskansa sig huset. 

En girig släkting och en tant i byn som redan fått ett hus via arv. 

Släktingen har själv medgett att han hotat partiledaren med mediedrev, att han vill ha huset, eller framför allt tomten som sommarställe och anser att han hade rätt till huset. Trots att han själv bor i ett enormt stort hus granne med kungen och så nära havet på Öland, precis utanför Borgholm dessutom, som man kan just där eftersom det är ett naturreservat i närheten. Han kan bada ett antal hundra meter bort där kronprinsessan Victoria med familj badar på sommaren eftersom hennes nybyggda villa ligger ännu närmare hans fastighet och har sjötomt. 

Nu ångrar Esbjörn Bolin förlikningen, eller vem är det som ångrar?

I artikeln i Expressen nyligen kan man läsa att han åkte till förlikningen ”med en vän”. Vilken vän? Och denne vän ville alltså enligt Bolin se förlikningen. 

Det har varit tydligt hela tiden att bakom Esbjörn står andra som drar i trådarna och eftersom de inte får vara med på mötena är deras enda chans att efter olika möten övertyga Esbjörn att han ska ångra sig. Varje gång någon extern, antingen Bush eller ombud, haft möten med Esbjörn ångrar han sig. 

Så även här. 

Denna ”vän” ville alltså se förlikningen och precis som alla andra gånger fick han/hon Esbjörn att ångra sig efteråt. En person som vill ha kontroll över processen men givetvis inte får delta på juridiska möten och därför manipulerar 81-åringen i efterhand hela tiden. I ett års tid. 

Det enda raka nu är att någon redaktion tar sig i kragen och gör en rejäl granskning av den hund som helt uppenbart är begraven här.

Ebba Busch har inte gjort något fel här.

Och det kräver ju något extra av en person som inte backar på ett helt år trots att bara en enskild tidning skrivit över 100 negativa artiklar om hennes privata husköp. För att hon haft rätt. Ska media återställa någon slags förtroende är det hög tid att de pudlar här genom att också ge henne rätt. 

Granska Esbjörn Bolins släktingar och deras roll i detta och den där tanten som bor i byn. 

……

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!