Stoppa grundlagsändringen, igen

Säga vad man vill om Rosenbads största Twittertroll Morgan Johansson men ger sig gör han inte. Han bara ångar på. Lite demokrati har aldrig stoppat honom. 

Sanningen är han som bekant sällan intresserad av utan den frisseras efter dagens opinionsbehov från Justititedepartementet, varför han sedan 2 år försöker polera upp Malmö (sin hemstad) som ett nyinköpt mässingshandtag. Och påstår att Sluta Skjut-fiaskot har något med det att göra. 

Faktum är att Johansson är så ointresserad av sanningen att han vill hindra oss väljare från att få tag i den. Han tycker rent av att den är farlig. 

Och detta är kanske den obehagligaste politikertypen av dem alla. Den som inte ens tycker att sanningen ska vara fri utan låsas in. 

Våren 2018 lyckades några fria opinionsbildare, undertecknad inkluderad, att få Moderaterna svänga i frågan om grundlagsändringen för inskränkningar i vår yttrandefrihet. 

Det bidde inget. Då. Man behöver nämligen två beslut med ett val emellan för att ändra grundlagen, varför Morgan Johansson la fram förslaget att låsa in all statistik om domar våren innan förra valet. Tanken var att lägga fram samma förslag direkt efter valet och vips, så har man ändrat grundlagen. 

Vad har då Morgan Johansson gjort?

Väntat. På valåret. Nu förbereds en i princip identisk proposition som snart läggs fram bara för att kunna ändra grundlagen om S vinner valet igen 2022. 

Jag vet inte vad Moderaterna tycker om detta denna gång eller vad Centerpartiet, Liberalerna eller KD tänkt här men jag måste givetvis medverka ännu en gång till att stoppa det här. 

Det handlar om att vänstern vill stoppa oss medborgare att få lätt tillgång till kriminellas domar. Att hindra att enskilda begär enskilda domar från domstolar kan man inte men regeringen vill stoppa alla andra utom journalister att söka i databasar. Detta är vad som refererades till som ”Lexbase-lagen”.

Skälet? 

Det är integritetskränkande för de stackars kriminella att vi lättare än den ibland långa process det är att få ut enskilda domar kan få ut dem via att betala en databas. 

Här är skrivningen som ska garantera mediekåren att få undantag i lagen. 

Men mediebranschen själva säger nej, vilket hedrar dem. 

Det kanske allvarligaste i det här anser jag finns i stycket nedan där regeringen faktiskt uttryckligen skriver att vissa saker inte förtjänar skydd. Att vissa saker inte borde rymmas i yttrandefriheten. För det är det det står.

”Men lika väl som den tekniska och mediala utvecklingen för med sig nya uttrycksformer som förtjänar grundlagarnas skydd kan den föra med sig företeelser som inte framstår som lika lämpliga eller önskvärda att ge grundlagsskydd”. 

Regeringen tycker att de ska kunna reglera vad som ska ingå i yttrandefriheten. Godtyckligt. Jag är chockad faktiskt. 

Och regeringen tycker inte heller att arbetsgivare ska få kunna kontrollera om folk de vill anställa har varit dömda för något. Idag kan vissa yrken, som de som har med barn att göra till exempel, kräva att personen själv begär ut registerutdrag från Polisen för att kontrollera att man inte är pedofil, men här handlar det om rätten att själva kontrollera. 

Med andra ord, regeringen vill göra det lättare att stoppa brottsdömda personer i att t ex jobba i vården. Redan idag har domstolarna inte alltid kännedom om dömdas yrken och kan därför inte underrätta arbetsgivaren.

Så det går alltså omkring läkare och sjuksköterskor som dömts för allvarliga saker som rattfylla och drogbrott till exempel och obehindrat utan kontroll får jobba med både drogklassade mediciner och patienter. 

Men i sin jakt på att låsa in sanningen tycker regeringen och Morgan Johansson att detta är helt okej. Allt för att väljarna inte ska kunna granska människor de läser om eller träffar. 

Notera också att regeringen bara bryr sig om stackars kriminella, inte brottsoffer. Det är först när en remissinstans påpekar att brottsoffer också borde inkluderas man kommer på att man missat det perspektivet. Annars kan jag tycka att det enda anständiga är att just brottsoffer mörkas, det är inte något allmänheten måste veta. 

Summa sumarum – regeringen lägger alltså fram samma förslag som 2018 i jakt på att en bit i taget nedmontera yttrandefriheten i grundlagarna.

De börjar med att skydda brottslingar och hindra sådana som jag, som använder offentliga källor för att granska makten, att enkelt komma åt domar. 

Istället vill de tvinga mig att maila varje domstol i hela landet på jakt efter just en persons domar. Vilket givetvis dödar allas verksamhet som inte har presstöd eller stora finansiärer. Jag vet personligen hur tidskrävande det är att begära ut offentliga handlingar. 

Dags att stoppa även den här grundlagsändringen

Vi har låst in våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter i grundlagar av en anledning. För att klåfingriga frihetshatare som Morgan Johansson inte ska kunna ta dem ifrån oss. 

Jag uppmanar alla partier som värnar yttrandefriheten att säga blankt nej till det här. Upp till bevis nu. Hur mycket ska socialisterna får riva ner?

…………

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!