Okunskapen sitter i väggarna

Jag förvånas ständigt av en av alla debatter som jag aktivt deltagit i sedan ett decennium – vinstdebatten. Valfrihetsdebatten med att annat ord eftersom ordet vinst i det sammanhanget är relevant bara för den som inte förstår ekonomi. 

Nu ger sig en av våra mest namnkunniga journalister in i debatten med huvudet före och liksom Anna Dahlberg och andra som försökt hoppar han snett direkt. 

Huitfeldt tycker att politiker ska be om ursäkt för kriminaliteten inom välfärden. 

Huitfeldt lämnade Sveriges Radio enligt egen uppgift bland annat för att ett slags åsiktsförtryck, en kvävande känsla över att man inte fick prata om saker på Sveriges Radio. Bland annat migrationen. Och det hade han rätt i eftersom den blöta filten, skickligt orkestrerad av vänstern, låg över hela debatten men började lätta 2014. Idag kan vi tack och lov prata öppet om även detta politikområde. 

Men sedan snurrar Huitfeldt till det. För han blandar in avregleringen i varför det finns kriminalitet inom välfärden. 

Han radar upp några flagranta exempel på den välfärdskriminalitet som växt och som tack och lov idag mer och mer kommer upp i ljuset. Något som inte var fallet bara för några år sedan då detta fick pågå i det tysta, inte minst för att det har kopplingar till det andra området han lyfte – migration. 

Han lyfter fusk med hemtjänsten där bolag fuskar till sig ersättning för jobb de inte gjort. Att fusk inte polisanmäls dessutom trots att det avslöjats. 

Han tar också upp en anställd på Attendo som pratade i media där hon anklagade företaget att mörka läget. Men här vill jag stoppa en stund bara eftersom det saknas information, förmodligen för att Huitfeldt inte vet hur det fungerar på äldreboenden.

Dementa personer vet inte var de är och varför, det är en del av sjukdomen. När du hamnar på äldreboende är du inte i början av din demens, du är nästan alltid så dement att du rent intellektuellt inte klarar av att sköta dig själv på något sätt. Du är väldigt oftast helt förvirrad. Borta. 

En dement person som inte ens förstår var den är eller vad alla andra personer gör där förstår heller inte att under en pandemi kan man inte dricka ur andras koppar, gå runt på äldreboendet och lägga sig i andras sängar, hosta på folk. De förstår som sagt mycket lite. Alltså går dementa personer runt på äldreboenden innan pandemier och under. Du får inte som ansvariga låsa in äldre människor, det är inget fängelse. Det är ett äldreboende. Här är problematiken media som granskade Christophersens påståenden valde att bortse i från. Det har inget med att företaget är privat att göra, så bedriver man äldrevård. Ska man isolera patienter med demens måste man i praktiken låsa in dem eller låsa fast dem vid sängen och det är ett övergrepp. Ett dilemma alltså som äldrevården varje dag brottas med, inte bara under pandemier. 

Att Attendo i det aktuella fallet fick kritik av en anställd och sedan ett drev i media har inget med att det är ett privat företag i vården att göra. Som Huitfeldt påstår. 

”Det avreglerade konkurrensutsatta drömsamhället som 1990-talets tongivande politiker ville skapa har inneburit enorma möjligheter för allehanda lycksökare att sko sig på skattebetalarnas bekostnad”.

Här drar Huitfeldt en populär men inte färdigtänkt slutsats. Jag ska förklara varför. 

Det är helt korrekt att precis som i ALLA våra system så har även vård, skola och omsorg massa systemfel och bristande kontroll. Men det beror inte på att det finns privata aktörer. 

Problemet är istället att politiker i generation efter generation tillåts fatta en massa beslut utan grundläggande saker som konsekvenser. 

En företagare som budgeterar ett projekt dåligt och inte före man fattar beslutet att genomföra projektet noga överväger alla risker, täpper till alla ställen där det kan gå fel och helt enkelt tänker efter före beslutet fattas riskerar att gå i konkurs. 

En politiker däremot kan alltid bara hämta nya skattepengar. Oj då. Vi drog över budget. Det var ju synd. Men nu måste ni betala. 

Och det handlar inte bara om budget. Utan politiker kan fatta de mest långgående beslut utan att det ens krävs en noggrann uträkning av påverkan på andra delar av staten samt kommuner och regioner som också betalas av skatt. Om Lagrådet sågar ett förslag eller Riksrevisionen kan man ignorera det. Det enda som räknas i hur man framställer beslutet för väljarna när valdagen kommer. 

Riksrevisionen sågade alla regeringars migrationspolitiska propositioner från Persson via Alliansen till Löfven.

Skälet? Brist på konsekvensberäkningar. 

Det handlar inte om vinst, inte alls. Det handlar bara om att politiker tillåts att ta dåligt avvägda och grundade beslut utan att själva drabbas av någon som helst konsekvens. För det ironiska är ju att politiker vill inte ta med konsekvenser för att det blir svårare att få stöd för besluten och eftersom de vet att de själva helt utan konsekvens kan göra så här pågår det fortfarande. 

Beslut efter beslut idag fattas utan någon som helst koll på vad beslutet kommer orsaka. 

Det kan man inte alls härleda till att det finns privata bolag i sektorerna vård, skola och omsorg helt enkelt för att den sjukan drabbar hela statens verksamhet. 

Ta bara systemet med samordingsnummer. Inget privat bolag i den verksamheten, det är staten som fattat beslutet och det är staten som ger ut och registrerar samordningsnummer. Men det har öppnat just för storskaligt fusk med välfärden på en nivå vi inte ens sett vidden av ännu. Folk har åtskilliga identiteter tack vare detta. Folk som inte finns i landet påstås få lön från företag som bara finns på pappret för att kvittera ut olika hitte-på-jobb som politiker också fattat beslut om utan någon som helst kontroll. 

Det är inte vinsten Huitfeldt och Dahlberg ska vara arga på. 

Det är ansvarslösa politiker som tillåts att gång på gång fatta beslut utan någon som helst redovisning av konsekvenser av beslutet. 

Men vi får de politiker vi förtjänar och så länge politiker kommer undan med detta kommer det fortsätta. Så länge media låtsas som om vinst i välfärden är problemet med välfärden kommer vi bara ägna oss åt att diskutera symptomen medan sjukdomen får breda ut sig. 

Jag tycker också att även avregleringen av välfärden borde innehållit just den konsekvensberäkning som aldrig presenteras. 

Bara för att jag utan att blinka försvarar valfrihetssystemet och aktiebolagen i välfärden är jag inte blind för att se att även det beslutet var oskickligt genomfört. Men lösningen här är inte att tvinga tillbaka alla föräldrar och patienter till Palmes kollektivistiska betong-samhälle där exakt noll valfrihet fanns utan att fixa problemen. 

Det hade givetvis varit mycket bättre om politikerna INNAN även denna reform sjösattes hade tänkt på hur man ska motverka kriminalitet och fusk och alla andra negativa konsekvenser men nu gjorde ingen det. Som vanligt. 

Obligatoriska skolval, förbud mot att öppna skolor med religiös profil som inte är konfessionella och sedan säga nej till fler islamistiska skolor, kräva att Skolinspektionen tar över driften av alla skolor som missköter sedan och sedan antingen hittar ny huvudman eller lägger ner skolan, nationell rättning av nationella prov är några av dessa lösningar. 

Bussa svenska barn till utanförskapsområden och vice versa, att lotta skolplatser, avveckla närhetsprincipen, dra ner skolpengen så att småskolor får lägga ner är inga lösningar. Det är socialism. 

Vi får de politiker vi förtjänar. 

Så länge politiker kommer undan med att fatta för dem viktiga beslut utan att avkrävas att redovisa konsekvenser ekonomiskt, påverkan på andra sektorer av stat, kommun och regioners verksamhet och hur kontrollen ska se ut för att motverka kriminalitet kommer de fortsätta. 

……..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!