Green money

Pengar styr världen. Och egenintresse. Så när konsumenter börjar bry sig om en ny fråga som hakar kapitalisterna på, här finns pengar att tjäna och karva ut en liten bit av marknaden som inte konkurrenterna har. 

Det är bland annat därför jag har varit otroligt skeptisk till hela klimatrörelsen. För i grunden är det samma gamla vanliga kommunister som protesterade redan på 70-talet mot kapitalism och företag och USA. Det är bara medlet som ändras, inte målet – att avskaffa kapitalismen. 

Senaste vänstervågen var i början av 2000-talet som kulminerade i kravallerna runt EU-toppmötet och hatet mot George W Bush. 

Nyligen kom en nyhet att svenska bolag inom just green tech drar till sig massa riskkapital. 

Snart är det klimattoppmöte i Glasgow där världens ledare inte kommer enas om ännu ett bindande avtal, vilket givetvis är bra eftersom till syvende och sist ska demokratier och politiken i dem beslutas av väljarna och inte av toppmöten. Men det är framför allt ett tillfälle att synas för sådana som Bolund som inte fick sitta vid vuxenbordet sist. Och olika lobbyister som de som ”strejkar” för klimatet. Jag räknar med olika slags installationer och konstverk av medelålders rödklädda människor med grov klimatångest som dansar för klimatet, lägger sig på vägar och illustrerar världens undergång med pantomim. 

Kort och gott, ett Glastonbury festival för miljörörelsen med största skillnaden att alla flyger till mötet och bor på sköna hotell och inte i tält på en leråker. 

Och se där, lite mer pengar.

För läser man på toppmötets hemsida har de såklart en massa kapitalister som vill skära lite av guldtackan. 

Är det inte lustigt ändå att klimatmötet inte har några som helst problem med att ta pengar från till exempel Scottish Power, Jaguar och Landrover?

Scottish Power, som är som ni räknat ut ett elbolag i Skottland, säljer el både gjort på gas, kol och den förhatliga kärnkraften. 

Jaguar och Landrover är som ni vet Storbrittanniens kanske mest kända bilmärken. Inte för att de gör elbilar utan för att de gör lyxbilar som drivs på diesel och bensin. Men de har ju elbilar att sälja så ett utmärkt tillfälle är såklart att sponsra klimatmötet. 

Som kapitalist tycker jag givetvis att företagen gör helt rätt. 

Men som politiskt fenomen, som de här klimatjippona blivit, är det just inget mer än det. Världens ledare och Per Bolund har nämligen starka egenintressen att delta för deltagandets skull. För att väljarna förväntar sig det, vissa väljare i alla fall. 

Och miljörörelsen har ett behov att fortsätta att hävda att jorden går under om fem år för att få mer pengar och mer makt. 

Som sagt, egenintresse styr världen. Under tiden är det inte sådant här som förändrar något i verkligheten. Utan alla problem världen stött på har löst sig av just duktiga företag. Se bara på hur vi fixade pandemin. 

…….

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!