Varför är Rektor Linnea nu Biträdande rektor Linnea?

Det är en fråga man ska ställa Skol-Twitters allra flitigaste debattör.

Alla som haft med trollarmén som kallar sig själva skoltwitter vet jag menar när jag skriver att de är otroligt aggressiva, otroligt konspiratoriska och faktaresistenta och att eftersom flocken består av ett mindre antal riktigt aktiva konton så framstår de större än vad de är. Ungefär som en katt som burrar upp sig som är rädd. Egentligen är Skol-Twitter ett mindre antal rättshaverister som spammar flöden med en hastighet som antyder att få av dem har heltidsjobb. 

Som jag skrivit i inlägget innan det här är alltså den här Rektor Linnea en av tre officiella ledare för konspirationsteoretikernas vänstermecka online, de andra två driver en blogg som betalas av S och LO genom ”arvoden för föreläsningar” och annat för att dölja generösa stöd så att grundarna kan arbeta heltid. 

En otrolig rolig sak de börjat med är att varje gång jag kritiserar dem så postar olika besjälade med el-allergiker personer att de minsann swishat bloggarna pengar. Och bloggarna är inte sena med att skriva att för att Uvell skrivit så ramlar det in tiotusentals kronor på kontot. Swish bara. Jag öppnar munnen och pang, kontot översvämmas. Sådan makt har lilla jag. Mäktigt ändå. 

Men Rektor Linnea är falsk marknadsföring kan man säga. 

I augusti 2021 var nämligen Rektor Linnea just rektor fortfarande. Hammarkullskolan, som är en F-3 skola och grundsärskola. 

Enligt en artikel i Dagens Samhälle från 2019 tog hon över som rektor 2016 på Hammarkullskolan så 2021 har hon således varit rektor i 5 år. 

I samma artikel får hennes vänsterretorik en förklaring. Hennes mamma var aktiv sosse (såklart) och ”det revolutionära blodet bubblar i Linneas ådror”. No shit.

Men nu är hon inte längre rektor enligt stadens hemsida.

Göteborgs stad har nyligen haft en stor omorganisation av stadens skolor och Linnea klarade alltså inte att behålla sitt jobb som rektor i den utan hennes arbetsgivare valde en annan person för hennes jobb. Hon blev degraderad. 

Tydligen tycker de inte som Skol-Twitter att just Linnea är den bästa rektorn i Sverige. Enligt Skollagen är rektorn den som har myndighetsuppdraget. Medan biträdande är som vilken annan tjänsteman och administratör som helst. I lagens mening. Jag vill inte på något sätt förringa duktiga biträdande rektorer här. Men det är en väsensskillnad juridiskt mellan rektor och biträdande. 

Så här står det på Skolverkets sida:

”Eftersom ledningsansvaret inte får delas mellan flera personer kan det bara finnas en ställföreträdande rektor i taget på en förskola eller skola.”

”Vissa rektorsbeslut får inte delegeras till någon annan”.

Eftersom rektorn har en myndighetsutövande tjänst överklagas rektorns beslut till en allmän förvaltningsdomstol eller Skolväsendets överklagandenämnd. Inte till kommunen. 

Att vara biträdande rektor innebär alltså inte per automatik att man ens är ställföreträdande rektor när denne är frånvarande. Utan rektorn utser en ställföreträdande när han eller hon är borta av olika skäl. 

När ändrar Rektor Linnea sitt Twitter-namn till Biträdande rektor Linnea undrar man ju stilla. 

Så varför petades hon? Hon som är enligt eget tycke en så vass ledare och debattör? Snabb som få med att peka finger på friskolors påstådda tillkortakommanden. Jag har en aning om varför.

Varje år sedan 2010 genomför Skolinspektionen Skolenkäten i landets skolor där skolorna ska lämna in svar från vårdnadshavare, elever och personal. Det är en viktig del av kvalitetskontrollen. 

Svarsfrekvensen är genomgående hög. 

Så hur gick det då med kvalitetskontrollen när Rektor Linnea de facto var rektor på Hammarkullskolan?

För att vara en person som sitter på en otroligt hög häst när det gäller att grundlöst anklaga friskolor för allt från obehöriga lärare till betygsinflation gick det sjukt dåligt kan man säga. 

Här ser ni den senaste Skolenkäten som finns genomförd för Hammarkullskolan (2019). 

Inte en enda lärare svarade på senaste Skolenkäten när Rektor Linnea var rektor. Och blott 4 föräldrar. 

Och eftersom Skolinpektionen kräver minst 5 svar så finns inte ens Hammarkullskolan i statistiken. Rektor Linnea duckade helt enkelt Skolinspektionens kvalitetskontroll rakt av. Hon vägrade att ens finnas i statistiken. 

Det här ju chockerande uselt ens för att komma från Skol-Twitter faktiskt. Men förklarar väl ett och annat om hur bra hon egentligen är som rektor. 

Biträdande rektor Linnea borde kanske istället göra som foliehattarnas andra truppförare och lägga ner det här med skolan?

För i den fackliga politiska sosse-svängen finns ju inga som helst kvalitetskrav, där räcker det som bekant med att skarva och hitta på så länge megafonen är hög och bidragen flödar in från arbetarrörelsens medlemmars fickor. 

Det är valrörelse nu. LO och S har stora budgetar och sätter säkert gärna upp Biträdande rektor Linnea på lönelistan som de gjort med de andra två, utrustade med en blogg och hafsiga diagram ”utbildar” de för glatta livet för att sätta friskolefrågan på agendan åt vänstern inför valet 2022.

…………..

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!