Nooshi Dadgostar var inte fattig


Alla politiker använder sitt eget liv och egna erfarenhet för att bilda opinion för sin politik, det är inte konstigt. Däremot kan man inte överdriva eller försköna det. Man måste utgå från verkligheten. Ulf Kristersson använder sin uppväxt i Sörmland i debatten, Annie Lööf sin bakgrund som uppvuxen på landsbygden. 

Nooshi Dadgostar är partiledare för Vänsterpartiet, som till 1991 officiellt hette kommunisterna och innan hennes företrädare styrdes av en öppen kommunist. 2010 gick de till val på att införa planekonomi och uteslöt inte att ta makten med våld 2018. 

Att företräda ett gäng kommunister förpliktigar såklart med att försöka lyfta fram de delar av sin bakgrund som tjänar det syftet. Alltså har hon lyft fram sina föräldrars flykt från Iran och en bakgrund hon själv utmålar som fattig. 

Problemet är att det sistnämnda inte stämmer. 

Och jag tycker att ska man använda sin bakgrund och uppväxt som argument i politiska debatter ska de bygga på verkligheten. 

Vi kan börja från början. 

1985 kom pappa Parviz Dadgostar och mamma Mitra Sivand till Sverige, på flykt undan revolutionen i Iran, mullorna som förtryckte alla som inte ville att Iran skulle vara en islamisk stat. I likhet med många välutbildade iranier som kom just då. Jag ifrågasätter inte berättelsen om hur flyktingarna när de kom till Sverige inte hade något. Det har ingen som flyr. Nooshi föddes i Sverige på flyktingförläggningen. 

Här är några exempel på hur Dadgostar beskriver sin uppväxt:

”Jag växte upp i ett hem helt utan pengar”. 

Med andra ord, hela uppväxten präglades av inga pengar. Det är det man ska tro. 

Att hon hade fem möbler är något hon liksom att hon växte upp utan pengar upprepat i många debatter. 

Hon vill porträttera sig som en person med utländsk bakgrund uppvuxen i en trasig förort med föräldrar som var arbetare och inte hade pengar. För att det passar profilen av en vänsterpartist. 

”Vi hade inte mycket pengar. Vi hade kanske fem möbler hemma.”

Hon kallar sig själv betong-unge på Instagram.

När familjen flyttade till Göteborg i slutet på 80-talet fick de dock hyresrätt i centrala Göteborg. Nooshi Dadgostar gick i en central förskola och sedan låg- och mellanstadiet i en fin kommunal skola långt bort från segregation och problem i en förort. 

Mamma pluggade på högskolan. Hon är sjuksköterska och akademiker sedan Dadgostar var liten.

Så snabbt efter att de kommit till Sverige började alltså mamman att studera vidare på högskolan. Anledningen till att hon säger sig inte behövt oroa sig över en dålig skola är ju det faktum att hon gick i en skola i centrala Göteborg och inte i en av de förorter som redan då började fyllas med utlandsfödda även om det inte alls kan jämföras med dagens läge där nästan ingen svensk bor kvar. 

När hon var 13 år började hon som bekant i den mycket attraktiva friskolan Montessoriskolan Centrum, en av landets rätt få friskolor 1998. Idag måste du ställa barnet i kö från BB för att ha en chans att komma in. 

Då flyttade familjen till en villa i en fin del av Hisingen. 

Hur kan jag veta detta?

Jag har pratat med personer som gick i skola med henne och de vittnar om att hon inte ens bodde i lägenhet utan föräldrarna köpte en villa i ett av Hisingens bästa områden. Det kan ha varit Tolered men det var ju ett tag sedan och exakt område är mindre relevant. Villan hade heller inte bara fem möbler kan sägas. Idag säljs villor där för 7-8 miljoner kronor. Där växte hon upp den andra delen av barndomen. Men hon gick som sagt i skola i stan från 7 års ålder till studenten. 

Pappan är inredningsarkitekt och sysslar med ljus. Mamman sjuksköterska. 

Han utbildade sig på fina designhögskolan HDK bara fem år efter han kom till Sverige och gick sedan en påbyggnadsutbildning på Ljuscentrum vid Göteborgs Universitet. 

Mycket imponerande tycker jag.

Att Nooshi Dadgostar skulle vuxit upp utan en spänn kan därför ifrågasättas.

I själva verket är hennes familj ett fantastiskt exempel på hur det ska fungera. När två utlandsfödda som inte kan språket som kastas in i ett helt nytt land och språk trots det kan studera på högskola bara några år efter ankomst, väljer skola med nästan bara svenskar för sina barn långt borta från områden med mestadels utlandsfödda och som själva gör en enorm klassresa.

Hennes på 80-talet fattiga nyanlända föräldrar som födde henne på en flyktingförläggning har idag en dyr stor bostadsrätt på en av Göteborgs finaste gator i ett vackert hus från 1921. 

 

Från fem möbler och flyktingsförläggning till paradvåning mitt i centrala Göteborg med en dotter som är inte bara akademiker själv utan dessutom en av landets mäktigaste personer innan hon ens är 40 år gammal. 

Integration kan inte illustreras bättre.

Och det fria skolvalet kan inte heller ha en bättre poster girl för det är just tack vare hennes föräldrars val som hon fick de bästa möjligheterna att utvecklas till den skickliga välutbildade och vältaliga person hon idag är. Där att gå i en skola i stan och inte på Hisingen, som hon själv sa ”den bästa mest jämlika skolan”, var ett av de valen. Tack vare skolvalet.

Sedan vet vi att några knegarbarn var det inte jättemånga av, hon själv kan inte med bästa välvilja beskrivas så själv. När hon gick på friskola hade hennes mamma och pappa redan tagit akademiska examen i Sverige. Visst är sjuksköterska ett yrke som vissa beskriver i slängiga termer som knegare men de är akademiker med 3 års utbildning. 

Så varför tycker Nooshi Dadgostar att hennes familjs klassresa, flit och ansträngning till övre medelklass inte är värd att lyftas fram? Skäms hon över det?

Man kan undra hon som vänsterledare idag har någon slags konstruerat klasskomplex är frågan.

När hon istället borde lyfta fram sin familjs fantastiska integrations- och klassresa. I själva verket är hennes duktiga ambitiösa föräldrar ett föredöme som visar att till skillnad från debattklimatet idag där utlandsfödda tyvärr mest diskuteras i negativa termer så finns det massa framgångsexempel som också borde ta plats. Hur man med egen ansträngning och flit och en vilja att bli en del av det svenska samhället kan ta sig och sin familj till övre medelklass på ett par decennier.

Är man inte en tillräckligt trovärdig vänsterledare om man inte har haft en fattig bakgrund? 

På Instagram kan man se att hon hatar privat ägande. Och om inte hyllar så i alla fall intresserar sig för debatter om den kommande revolutionen. 

Hur gick det då med Dadgostars avsky mot bostadsrätter? 

Idag bor hon i en bostadsrätt i Gröndal där lägenheterna idag säljs för 80 000 per kvadrat. 

 

……………

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

Copy link
Powered by Social Snap