Dadgostars friskola

Jag har kollat lite närmare på Vänsterpartiets ledares egen friskola hon gick i som barn. När bara 2,7 % av eleverna i hela Sverige gick i friskola. 

Intressant nog har just den skolan ett av kommunens lägsta socioekonomiska index.

Med det menar jag enligt den klassificering Göteborgs stad gör som baseras på en rad faktorer. Indexet bygger på data från SCB och tar hänsyn till variabler som invandringsår, högsta utbildning för vårdnadshavare, inkomst för hushåll, utländsk bakgrund etc. 

Montessoriskolan Centrum har ett socioekonomiskt index på 57. 

Är det inte festligt att vänsterns nya favorithatobjekt Engelska skolan har ett socioekonomiskt index på 91 och 88 strax ovanför? 

Det är också djupt ironiskt att just lilla Montessoriskolan Centrum är en av de skolor som föräldrar idag ställer sina barn i kö till direkt när de fått personnummer. 

Det är otroligt få skolor man behöver göra det till. Som Franska Skolan i Stockholm. Ändå låter det i debatten som om detta är ett enormt utbrett problem. 

Vad gäller ekonomin i friskolor så för vänstern ett närmast schizofrent resonemang där å enda sidan är det förkastligt att ens göra vinst, å andra sidan är vinst helt okej bara man inte beviljar ägarna en enda krona i utdelning. De kan liksom inte argumentera färdigt åt något håll, förmodligen för att de inte i grunden inte förstår skillnaden. 

Vinst är överskottet mellan intäkter och kostnader. Har man högre kostnader än intäkter gör man ingen vinst, då gör man förlust. Utdelning är däremot något man KAN bevilja ägare OM man gjort tillräckligt hög vinst. 

Det räcker inte att göra vinst. För ett överskott ska finnas för att täcka oförutsedda utgifter och en styrelse som beviljar ett bolag utdelning måste först säkerställa att det finns ett överskott så att man kan hantera plötsliga utgifter. 

Jag fick precis ut Montessoriskolan Centrums årsredovisning som de liksom noll procent av de av vänstern utsedda extra fina och moraliskt överlägsna icke vinstdrivande friskolorna inte redovisar öppet. Jag fick begära ut årsredovisningen från Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Här kan man se att Montessoriskolan Centrum hade ungefär 6 % vinstmarginal förra året. Vilket är lite över snittet på 5 % som friskolorna i Sverige ligger. Det är och har alltid varit en lågmarginal-bransch och inga stora vinster finns oavsett vad Vänsterpartiet påstår. 

Skolan har ackumulerat överskott genom åren och har över 5 miljoner kronor i eget kapital för tillfället. Och nästan 8 miljoner kronor i omsättningstillgångar. 

Skolan har alltså kunna spara skolpengen genom åren så att de nu har en mycket bra likviditet. Pengar som Dadgostars parti tycker stulits från barnen. 

Men tack vare att de gjort vinst i skolan kunde de dela ut en bonus på 15 000 kronor per lärare efter pandemin som tack för en massa extra jobb de fått genomföra. 

Det kommer aldrig vara ett problem att verksamheter gör överskott när de levererar hög kvalitet. 

Hade stiftelsen varit ett aktiebolag hade enda skillnaden varit att de kunnat bevilja utdelning för en viss andel av överskottet. Exakt vad är problemet med det?

Hyckleriet brukar vara enastående inom vänstern men undrar om inte Nooshi Dadgostar på sin korta tid som partiledare slagit någon form av rekord redan?

…………..

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!