Dadgostar gick i friskola

Never check a good story. 

I tider av valrörelse är detta ett mycket bra ordspråk att ha i fickan varje gång en politiker öppnar munnen, framför allt vänstern som har en historia av att hitta på och överdriva, kalla folk för fula ord och annat som tar fokus från att de inte har några lösningar som fungerat. För deras lösningar har vi testat och de har redan bevisat sig vara urusla.

Riksdagens mest extrema parti är utan tvekan Vänsterpartiet som 2010 gick till val på planekonomi och 2018 hade väpnad revolution i partiprogrammet. 

I partiledardebatten i söndags stod så den nya vänsterledaren i sin debut och gjorde som sina föregångare – snackade skit. Hittade på. 

Framför allt i skoldebatten. 

Här stod hon och påstod att hon fick i världens mest jämlika trygga skola i Sverige när hon gick i skolan. Att knegare gick i samma klass som med direktörers barn och medelklassen. 

 

 

Det finns bara ett problem med hennes beskrivning – den är falsk. 

För Nooshi Dadgostar är född 1985 och uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Och hon växte alltså upp på 90-talet. Friskolereformen sjösattes 1992. När Nooshi var 7 år gammal. Hon tog kanske bara ett tal Jonas Sjöstedt hade i en låda och återbrukade? För Sjöstedt gick i skolan innan friskolereformen, han fick inte välja.

Precis som jag. Född 1975 fick jag inte välja skola alls. Nooshi ljuger alltså i debatten, hon tillhör generationen som fick välja skola. Och det gjorde hon.

Varför sa inte Dadgostar att hon faktiskt valde skola tack vare friskolereformen?

Hon gick som 13-åring i Montessoriskolan Centrum i Göteborg, trots att hon bodde i Lundby på Hisingen. 

Tack vare den borgerliga friskolereformen kunde just hon, barn till utlandsfödda med låg socioekonomisk status boende i ett område med hög andel utlandsfödda, välja en skola bort från sitt bostadsområde. Det sa Dadgostar själv i en intervju. 

Lundby är ett område med många invandrare och barnfattigdom.  Medianinkomsten är lägre än genomsnittet och 43 % har utländsk bakgrund. 

Som alltså Dadgostar valde bort själv när hon kunde välja skola i centrum istället i otroligt vackra lokaler i Vasastan. En liten skola med bara totalt 228 elever och bara under 30 elever per årskurs dessutom. 

Inte nog med att Noshi Dadgostar gått i friskola, hon har gått i en insynsskyddad friskola som på grund av att den drivs som stiftelse inte behöver redovisa en enda krona offentligt.

Tillsyndsmyndighet är Länsstyrelsen men eftersom stiftelseskolor inte lyder under samma krav på offentlighet som aktiebolag kan man hitta väldigt lite information även i de årsredovisningar man kan få ut från länsstyrelserna. 

Så jag vet inte ännu hur mycket pengar just Dadgostars skola har och har gjort av med. Att ackumulera överskott i stiftelser är nämligen inte alls förbjudet. Jag har begärt ut årsredovisningen och kommer redovisa det på bloggen. 

En annan sak är att Dadgostars fd skola är så populär att den har kö. Faktum är att skolan rekommenderar att man ställer sitt barn i kö många år innan man behöver plats. 

Men det allra mest intressanta är att Dadgostar påstår att hon gick i skola där knegarbarn gick i samma klass som direktörsbarn och medelklassföräldrar. 

Inte i den skolan hon gick i. Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2021 i alla fall. Jag har frågat Skolverket om de har elevsammansättning för när Dadgostar i slutet av 90-talet gick på skolan. 

Men idag har i alla fall denna mycket populära skola i anrika lokaler mitt i centrala Göteborg ingen blandad sammansättning alls faktiskt. 

För i hennes fina fd skola går få, om några, knegarbarn.

Där går nästan bara barn till det hon kallar direktörer – det vill säga barn till högutbildade. Akademiker-barn. 

Bara 26 % har utländsk bakgrund. Men de som går där har alltså som ni kan räkna ut även de till stor del akademiker-föräldrar. 

Notera också att Montessoriskolan Centrum har lägre andel behöriga lärare än snittet, bara 68 % mot rikssnittet 71 % men ändå har de, mot vad Vänsterpartiet vill göra gällande, alltså högre resultat än grundskolorna som är kommunala. 

Om nu andel behöriga lärare är direkt korrellererat med god undervisning och bästa resultaten borde slutsatsen vara att Montessoriskolan Centrum är en sämre skola än kommunens egna. 

I slutet av 90-talet var det ännu färre som gick i friskola. 

Jag vet inte exakt år som Dadgostar började i friskolan men det verkar enligt artikeln som om hon var 13 år. Då var året 1998. Om vi kollar på Friskolornas riksförbunds statistik gick bara 2,7 % av landets samtliga elever i  i friskola då. 

Så trots att 97,3  % av landets elever inte gick i friskola valde just Nooshi Dadgostars föräldrar och hon att söka sig till en av de faktiskt få friskolor som fanns då.

Hon hade turen att bo i en stor stad för det fanns inte särskilt många städer jämfört med idag som ens hade en enda friskola 1998. 

Vet du vad, Nooshi Dadgostar?

Jag förstår varför du mörkade detta faktum i partiledardebatten i söndags. För nu sätts ju ditt friskolemotstånd i en annan dager faktiskt. Varför ska inte barnen som idag växer upp i utanförskapsområden få gå i friskolor som du fick? Eller du tror alla barn kan gå i så små lyxiga skolor med bara 30 elever per årskurs? I mina barns kommunala skola går det ca 100 elever per årskurs och det är en rätt liten skola eftersom den är från förskoleklass till nian. 

Det är verkligen dags att granska alla icke vinstdrivande skolor för det är media över huvudtaget inte intresserade av. 

Istället köper de sådana som Dadgostars skitprat om friskolor och kollar aldrig upp vad de påstår och om det stämmer. 

Nästa partiledardebatt hoppas jag att frågorna kommer till Dadgostar om varför hon vill förbjuda andra barn som kommit till Sverige att välja skola när hon själv hade det privilegiet och det sannolikt påverkat att hon gjort en sådan fantastisk karriär själv som trots att hon inte ens fyllt 40 år redan är partiledare för ett av riksdagens 8 folkvalda partier.

Svaret är som vanligt – vissa regler för dig, andra för mig. Med vänlig hälsning – Vänstern. 

…..

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!