Tiggeriet måste bort

En gång i tiden avskaffades det svenska tiggeriet, det förbjöds. Av Socialdemokrater. Folk skulle jobba sig ur fattigdom, inte tigga på gatorna. Inte bara av moraliska skäl, tiggeriet ansågs skapa en stökig utomhusmiljö för de som skötte sig och gjorde sin plikt. 

Idag är det andra tongångar. 

Dagens flata socialdemokrater varken vågar eller vill ta tag i någon stor och jobbig fråga. Inte ens små och jobbiga faktiskt. En gång i tiden ville faktiskt Socialdemokraterna något, de hade en vision. Sedan 80-talet har det bara handlat om makt, tragiskt nog. 

Alltså har tiggeriet fått explodera under deras ledning. 

Men i skuggan av att våra barn rånas på vägen hem från parker, handgranater slängs in i bostadshus och barn skjuts på lekparker av empatistörda ungdomsgangsters på jakt efter heder och pengar och Sverige kastats in i en virvel av overkligt otrygghet har en del frågor försvunnit från debatten. 

Som att vi fortfarande har ett massivt problem med tiggare. 

Parallellt med den enorma vågen flyktingar fick Sverige också för varje år runt 2014 och framåt fler och fler tiggare. Romer som satte sig utanför snart varenda ICA-butik och gathörn med stora kassa med prylar. Alltid kvinnor, alltid män som bevakade dem och lämnade och hämtade dem. Männen i sin tur kan man idag 2021 åka runt på el-scootrar med kassar tomburkar. Kvinnorna är klädda oftast i lager på lager av gamla kläder, männen i nya dunjackor och byxor. 

Jag skrev själva mina första artiklar mot tiggeriet 2016.  Då hade vi hela 4 700 tiggare i landet. De flesta i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

2016 skrev Per Gudmunson, då på SvD Ledare, en uppmärksammad artikel om tiggarläger i Stockholms innerstad.  Lekparker som varje natt tvingas saneras från bajs och kiss av vuxna människor som har så liten respekt för andra människor och deras barn att ta använder leksakshus på lekparker som toaletter. 

För bara för att du är fattig saknar du inte moral. Eller är skitig. Du blir heller inte automatiskt kriminell. Allt sådant anförs från en fäktande vänster som tror att de besitter ett högre väsen av moral än resten av befolkningen. ”Kriminaliteten beror bara på fattigdom”. ”Tiggarna har inget val än att skita på skolgårdar”. 

Mina egna barn kom hem som 7-åringar och berättade att de sett mänskligt bajs på sin egen skolgård. Boende nära Vasaparken vittnar om tiggarläger kväll efter kväll. Per Gudmundson fick 2016 siffran 6 miljoner kronor per år i saneringskostnader av skolgårdar och lekparker i Stockholms stad.

Varje natt saneras alltså fortfarande våra barns lekplatser och skolgårdar, där tiggare varit, från bajs, kiss och sopor. Natt efter natt.

Vi tvingas betala städmaskinerna och personalen med skattepengar för att tiggare ska få fortsätta att använda samma skolor och lekparker som soptunnor och toaletter samma natt igen. Året om.

Varför tycker vissa att vi ska acceptera det här?

Man kan inte förbjuda fattigdom, sägs det när vi som påtalat gång på gång att det här inte är acceptabelt och att nationella tiggeriförbud måste lösa problemen. Ihop med kraftiga polisiära insatser natt efter natt som avhyser folk som bosatt sig på offentliga platser. 

Nej, man kan inte förbjuda fattigdom men tiggeri löser heller verkligen inte fattigdom utan cementerar den. Enligt organisationer som arbetat 30 år med romer tjänar en tiggare i Sverige 3 gånger mer på det än på att arbeta i hemlandet så han eller hon åker flera månader i sträck hit och lämnar sina barn. Gång på gång. 

Tiggare som får ihop 200-300 euro per månad har tjänat ihop till uppehället en månad för en familj i Rumänien. I en artikel från 2019 är skälet att man fortsätter att åka till Sverige för att man kan och för att de lönar sig rejält. Även om pandemin har påverkat resorna sedan dess ser man  fortfarande många tiggare på gatorna i Stockholm där jag bor. 

Och vissa kommuner har även gett tiggarna försörjningsstöd, bostäder och skola till deras barn. Så en del barn i byar i Rumänien pratar till och med svenska. 

Men alla som arbetar aktivt med tiggarna är överens om att det alltid mer eller mindre handlar om kriminalitet för i toppen finns bossar som tar betalt för transport, för skydd och för uppehälle. 

2019 släppte Polismyndigheten en rapport om människohandel, där problemet med tiggare som utnyttjas för prostitution men även narkotikahandel är ett växande problem.

Vellinge försökte som första kommun att förbjuda tiggeri och här visade SKL – Sveriges Kommuner och Landsting – att de stod bakom kommunens rätt att själva med hjälp av ordningslagen förbjuda tiggeri lokalt. De anser alltså att tiggeri ska kunna betraktas som ordningsstörande och att kommuner även ska ha rätt att anse att tiggeri är tillståndspliktig verksamhet. 

Vellinge vann och 2021 har fler kommuner infört lokala tiggeriförbud, som Staffanstorp, Täby, Danderyd och Skurup.

Men utan ett nationellt tiggeriförbud kommer problemet bara flytta runt. Bokstavligt. 

Efter pandemin ser man fler tiggare i stan. I juli omhändertogs tre gravida tiggarbarn av Socialtjänsten, offer för människohandel även de. 

Jag försökte få ut aktuell siffror från Stockholms Stad usla registrator-hantering där det inte ens går att få tag i en adress till registratorerna. Naturligtvis fick jag inget svar den här gången heller. Så om siffran är 6 miljoner kronor eller inte för bajs-saneringen 2021 vet inte jag. Att kostnaden fortfarande finns kvar är däremot utan tvekan eftersom tiggarna finns kvar. 

Istället för tiggerförbud har vi idag en situation när livsmedelshandlare, för det är ofta där de parkerar sig, inte får avhysa en tiggare som sitter precis vid entrén och gör kunderna obekväma medan de är av lag skyldiga att avhysa en person som tar en cigarett flera meter från entrén.

Tiggeriet föder en växande kriminalitet. Dessutom cementerar det fattigdomen och separerar barn från föräldrar i månader i taget. Barn växer upp ännu en generation i utanförskap där deras föräldrar inte arbetar. Barn gifter sig som barn med varandra och utanförskapet ärvs. 

Fattigdom botas bara med arbete. 

Nu måste tiggeriet förbjudas nationellt och samtliga tiggarläger i hela Sverige avhysas och tiggarna köras till gränsen för vidare transport hem. 

….

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!