Aborträttens nya kamp och arena

Idag är det aborträttens dag. 

Därför är det dags att påminna om en av de första granskningarna jag gjorde 2014. Om hur dagens verkliga pro life-rörelse jobbar och det är juridiken. Betalad av mäktiga amerikanska pro-life.

Vänstern har alltid försökt kidnappa abortfrågan och på senare tid dessutom försökt utmåla högern som några slags påhittade fiender till den, genom att i varje mening använda ordet ”höger”, ”konservativa” och ”Ungern/Polen” i samma mening som aborträtt ska väljare i Sverige förledas att tro att inte den svenska högern bryr sig. Tvärtom, att vi är ett hot. 

Som moderat och liberalkonservativ har just abortfrågan varit en av de frågor jag känner starkt för och har alltid gjort. 

Därför är det givetvis beklagligt att en konservativ debattör som Paulina Neuding nu hyllar en av abortmoståndets största och farligaste opinionsbildare – Ruth Nordström. 

För det inte synd om Ruth Nordström.

Hon är välfinansierad av Pro Life i USA för att med juridikens hjälp försöka flytta gränsen för den liberala aborträtten i Sverige den vägen. Och genom rättsfallen får denna lobbyist sedan en massa plats i media, en plats Neuding inte bara ger henne utan dessutom hyllar henne. 

Så jag ser ingen annan utväg än att påminna om vad det här är för person och varför hon inte alls är utsatt för någon slags cancel-culture eller hetsjakt. Det är gnäll. Men Ruth Nordström är en kvinna som inte accepterar vare sig ett nej eller ett nederlag och nederlag är tack och lov det enda detta resulterat i. Hittills. 

Hennes arena är det som kallas ”samvetsfrihet”. 

I Sverige har du till skillnad från vad Nordström påstår visst rätt till samvetsfrihet men under förutsättningen att du kommer överens med din arbetsgivare. Det är inte förbjudet att bevilja anställda rätt att slippa vissa arbetsuppgifter. Det sker hela tiden men utan att vare sig Nordström eller media vet om det. Samvetsfrihet är till skillnad från vad många tror inte specifikt abort, det handlar om att slippa utföra vissa arbetsuppgifter som strider mot sin religiösa övertygelse. Därför har till exempel journalister viss samvetsfrihet. I pressens yrkesavtal står det: 

”Beakta journalistavtalens bestämmelse om att medarbetare inte får åläggas att utföra uppdrag som är förödmjukande eller som står i strid med medarbetarens övertygelse.”

Muslimska kockar kan slippa smaka på fläskkött på grund av religion och präster tvingas inte till att viga homosexuella. 

Men samvetsfrihet har som sagt blivit slagfält nummer ett mot aborträtten i Sverige, hur högt än vänstern skriker om Ungern. 

Hösten 2014 skrev jag om Ellinor Grimark-fallet, som blev Nordströms 15 minutes of fame. Där avslöjade jag att hennes organisation, som hon döpt till Scandinavian Human Rights Lawers, finansierades av den mäktiga amerikanske organisationen Alliance Defending Freedom. Notera det listiga namnet som inte alls avslöjar att det är Pro Life de sysslar med. 

Här ser ni Nordström ihop med en ADF-advokat som alltså bevisar att de finansierat fallet. 

2017 skickade de pressmeddelanden om överklagande. 

Trots att jag redan 2014 bevisade att amerikanska Pro Life-rörelsen finansierar Ruth Nordström tog statliga radion Ekot helt sonika mitt gräv från 2014 och påstod 2017 att de grävt fram kopplingen. 

Men då blev det i alla fall mer känt och det är ju syftet med hela min blogg – att media ska läsa den och börja gräva själva. 

Nordström har inte bara drivit Grimmark-fallet utan även en annan barnmorska som 2015 vägrade utföra aborter. 

Nu hyllar SvD-medarbetare Paulina Neuding samma aborthatare. Neuding deltog själv på samma seminarium där Nordström liksom i boken fick ha på sig sin stora offerkofta. 

Men faktum är att ingen tystat Nordström. Att drottningen inte ville ge henne ett pris när det kom fram att hon är finansierad av pro Life och syftet med hennes verksamhet är att förbjuda aborter är förståeligt och är inte cancel culture. 

Nordström själv fick massa media i samband med fallet och när jag skrev om det hösten 2014 så hörde Nordström av sig till mig snart därefter. Hon ville påtala faktafel i texten. När jag frågade vilka handlade det inte om fakta utan om mina åsikter som hon tyckte var fel. När jag nekade att ändra detta ville hon dricka kaffe. Jag avböjde vänligt. Sedan kom fler mail som upprepade gånger tyckte att vi skulle ses så hon ”kunde berätta om sin verksamhet”. 

Till slut blev det obehagligt när hon inte accepterade att jag vänligt tackade nej. Om jag drack kaffe med alla som hade åsikter om mina texter skulle jag nämligen inte göra annat så kaffe reserveras till kunder, jag är ju ensamföretagare. 

När vänstern gapar om Texas, Polen och Ungern ägnar jag mig åt abortmotståndet på hemmaplan. 

För jag tror på demokrati. Och hur mycket vi än ogillar att andra demokratiska länder fattar beslut vi inte kan förstå är det deras demokratiska system som möjliggör det. Vi kan inte ändra det. 

Däremot ska inga svenska abortmotståndare i Sverige via juridiken som kanal och med att inskränka abort som mål lyckas.

Det kommer de göra om vi som är för den fria aborträtten låter vänstern babbla bort en så viktig fråga genom att gång på gång prata om andra länder. 

De som vill slippa vissa arbetsuppgifter kan redan få det, OM arbetsgivaren tycker att det är okej. 

Det här handlar om personer som vill tvinga till sig att få samma lön och behålla jobbet trots att de vägrar utföra vissa på förhand klargjorda arbetsuppgifter. Saker de känt till innan de ens skrev på anställningsavtalet. 

Men värre är, juridiken har blivit ett medel för många aktivister. Vid sidan om pro life verkar klimataktivister och islamister som med juridikens hjälp vill inskränka samhället. 

……..

Vill du se mig i riksdagen? Kryssa mig i provvalet 11-17 oktober för medlemmarna i Moderaterna i Stockholms stad. 

Vill du visa uppskattning? Bli en Patreon

Swish: 123 444 5847

Sajten är öppen, inte kommersiell och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!